O Kampusu

Zgrada u Znanstveno-učilišnom kampusu BorongajZnanstveno-učilišni kampus Borongaj svečano je otvoren 12. listopada 2007. godine. Otvorenjem kampusa završila je prva faza uređenja bivše vojarne Borongaj.

Za potrebe nastave u akademskoj godini otvorenja (2007./2008.) Sveučilište je u dogovoru s Ministarstvom znanosti obrazovanja i športa preuzelo 9 vojnih objekata na Borongaju  te je većinu adaptiralo u skladu s potrebama triju zagrebačkih fakulteta: Hrvatskih studija, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i Fakulteta prometnih znanosti.

Paralelno s rekonstrukcijom zgrada koje su fakulteti dobili za potrebe održavanja predavanja i smještaja nastavničkih i administrativnih ureda, izvršeni su i radovi na rekonstrukciji objekta za potrebe menze Studenskog centra u Zagrebu, uređen je okoliš u kampusu, uspostavljena je nova autobusna linija koja vozi izravno u Kampus, a Sveučilišni računski centar (Srce) uspostavio je ICT infrastrukturu koja između ostalog obuhvaća telefonsku i računalnu mrežu te podršku za te sustave.

Opremanje zgrada djelomično starom i većinom novom opremom uglavnom je dovršeno do 12. listopada, tako da je nastavu u novoj studentskoj godini u ponedjeljak 15. listopada 2007. godine započelo 4500 studenata i 200 profesora s Edukacijsko-rehabilitacijskog, Fakulteta prometnih znanosti i Hrvatskih studija.

Srce je od samih početaka ideje o prenamjeni vojarne Borongaj u Znanstveno-učilišni kampus Sveučilištu u Zagrebu pružalo savjetodavne usluge te koordiniralo izgradnji mrežne infrastrukture Kampusa. Ukazivanjem potrebe za održavanjem i daljnjim razvojem računalno-komunikacijske infrastrukture Kampusa u travnju 2008. godine službeno je formiran Mrežni operativni centar kampusa Borongaj. 

Tijekom godina koje su uslijedile obnovljena su dodatna dva objekta, jedan za potrebe Fakulteta prometnih znanosti te jedan za potrebe sastavnice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Kampus obuhvaća 92.8 hektara površine, a želja Sveučilišta u Zagrebu je iskoristiti sve potencijale svojih fakulteta te ih prezentirati na tom prostoru. Po završetku izgradnje koristit će ga 35 000 studenata te je najveća investicija u obrazovanju u posljednjih 150 godina.