Mrežni operativni centar Srca

Mrežni operativni centar - NOC (eng. Network operations center) predstavlja centralno mjesto nadzora i upravljanja računalnim mrežama. Među osnovnim zadacima jednog NOC-a nalaze se nadzor mreže; praćenje, analiziranje i rješavanje mrežnih problema; komuniciranje s krajnim korisnicima i drugim NOC-ovima - i sve to dvadeset četiri sata dnevno.

Srca ima dugotrajnu tradiciju (sjeća li se još tko mreže terminala mainframe računala?) nositelja poslova održavanja računalnih mreža nastalih za potrebe znanstvene i obrazovne (visokoškolske) zajednice u RH.

U tom periodu svakako je najznačajnija, i vjerojatno današnjoj generaciji najpoznatija, uloga koju je Srce obavljalo punih 17 godina (od 1992. do 2009.) - uloga mrežnog operativnog centra CARNet mreže, pri čemu možemo izdvojiti tri perioda/faze koje su (tehnološki) obilježile Srce NOC: početna faza interneta u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine kada je pokrenut CARNet kao projekt, ATM fazu CARNet mreže od 1995. do 2003. godine te (Gigabit) Ethernet CARNet fazu do 2009. godine.

Trenutno Srce vrši NOC funkcije sljedećih računalnih mreža / infrastruktura:

O GÉANT i GÉANT3 PoP-u na Srcu

U travnju 2002. godine u Srcu je uspostavljeno prvo međunarodno čvorište paneuropske akademske mreže ANT, potpisivanjem ugovora o udomljavanju GÉANT čvorišta - PoP-a (Point of Presence) između Srca i međunarodne organizacije DANTE (Delivery of Advanced Network to Europe).

U veljači 2006. potpisan je novi ugovor s DANTE-om o udomljavanju GÉANT3 čvorišta koje se optičkim vezama spaja na slična čvorišta u susjednim državama - Sloveniji i Mađarskoj. Kao posljedica uključivanja Hrvatske na mapu optičke paneuropske mreže, našim se akademskim građanima omogućava da preko nacionalne akademske i istraživačke mreže CARNeta imaju još brži (10Gbit/s) pristup kolegama iz Europe i svijeta, ali i mogućnost korištenja izravnih točka-točka gigabitnih veza.

2012. godine Srce i DANTE su ugovorno produžili uslugu udomljavanja za vrijeme trajanja GEANT3 plus projekta.