Prvi Dan Hrvatske nacionalne grid infrastrukture - CRO NGI

U Sveučilišnom računskom centru u ponedjeljak 26. listopada održan je Dan hrvatske nacionalne grid infrastrukture - središnje godišnje okupljanje korisnika, predstavnika ustanova korisnika i ustanova partnera. Na prvom Danu Hrvatske nacionalne grid infrastrukture okupilo se oko 70 stručnjaka iz dvadesetak ustanova i fakulteta iz Dubrovnika, Osijeka, Rijeke, Varaždina i Zagreba. Svrha okupljanja bila je razmjena znanja i iskustva te definiranje potreba vezanih uz izgradnju i uporabu grida.

Cjelodnevni program otvorio je pozdravnom riječi akademik Leo Budin s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, predsjednik Savjeta CRO NGI. 
Program se nastavio izlaganjem ravnatelja Srca mr.sc. Zorana Bekića na temu „Grid u modernoj e-infrastrukturi“. U svom se izlaganju mr.sc. Zoran Bekić osvrnuo na modernu grid e-infrastrukturu te je naglasio da je „bit moderne e-infrastrukture da postane takav sustav u kojem znanstvenici, istraživači, članovi akademske zajednice zajednički ostvaruju pristup raspodijeljenim i/ili jedinstvenim sredstvima bez obzira na tip i zemljopisni smještaj tih sredstava, te da je potrebno nastaviti razvoj Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI), ne samo kao značajne raspodijeljene računalne i spremišne okoline, nego i kao nadolazeće platforme i paradigme za izgradnju naprednih informacijskih servisa i usluga u budućnosti“.
O trenutnom stanju i o planovima za CRO NGI govorio je Dobriša Dobrenić, voditelj CRO NGI-a.

Zanimljivo i informativno predavanje imao je pozvani predavač dr. sc. Ludek Matyska, čelni čovjek EU FP7 projekta European Grid Initiative Design Study. On je vrlo iscrpno upoznao sve prisutne o osnovama za uspostavu zajedničke europske grid infrastrukture (European Grid Initiative - EGI), te je posebno naglasio da su upravo nacionalne grid inicijative, kao što je Hrvatska nacionalna grid inicijativa, osnova za nastajanje Europske grid inicijative.
U prvom popodnevnom dijelu održana su još dva pozvana predavanja koja su održali stručnjaci na području grid računarstva. Philippe Trautmann, (Sun Microsystems) održao je predavanje s temom Open Cloud Computing: a case for HPC, a nakon njega je Marcel van Drunen (Dell) govorio o virtualizaciji u gridu.

Nakon pozvanih predavanja na red su došli korisnički slučajevi. Svoja iskustva pobliže su prisutnima predočili dr.sc. Mladen Pavičić (Sveučilište u Zagrebu, Građevinski Fakultet) i dr.sc. Igor Lukačević (Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku, Odjel za fiziku). 
Na kraju je održan okrugli stol na kojem se razvila vrlo zanimljiva rasprava o korisničkim iskustvima, potrebama i prijedlozima, a glavni su zaključci da je potrebna veća stručna ljudska pomoć pri gridificiranju aplikacija, da je nužno ulaganje u infrastrukturu sukladnu potrebama korisnika, te da je potrebna bolja suradnja istraživačke zajednice i industrije, koja bi se odvijala upravo preko CRO NGI-ja. Okrugli stol moderirao je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca. 

Sveučilišni računski centar je koordinator CRO NGI, te obavlja ulogu operativnog nositelja CRO NGI i osigurava planiranje, izgradnju, održavanje i svakodnevno funkcioniranje CRO-GRID infrastrukture.
Hrvatska nacionalna grid infrastruktura (CRO NGI) je cjelovita raspodijeljena računalna okolina koja se prvenstveno sastoji od računalnih (procesorskih) i spremišnih (diskovnih i tračnih) sredstava raspoređenih u 5 sjedišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. CRO NGI je zajednički resurs znanstvene i akademske zajednice i predstavlja temeljnu infrastrukturu za znanstvena istraživanja, primjenu novih tehnologija i povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački i visokoobrazovni prostor.

Program Dana CRO NGI - Srce, ponedjeljak, 26. listopada 2009.

  • Pozdravna riječ - akademik Leo Budin, Fakultet elektrotehnike i računarstva, predsjednik Savjeta CRO NGI
  • Grid u modernoj e-infrastrukturi - mr.sc. Zoran Bekić, Srce, ravnatelj

10.15-11.00

11.15-12.00

12.00-13.15

  • Ručak

13.15-14.00

14.15-15.00

15.15-16.15

16.15-17.00

  • Rasprava o korisničkim iskustvima, potrebama i prijedlozima - moderator Ivan Marić, Srce

Sponzori: