Drugi Dan Hrvatske nacionalne grid infrastrukture

U Sveučilišnom računskom centru u srijedu 1. prosinca, održan je drugi Dan hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI) - središnje godišnje okupljanje korisnika, predstavnika ustanova korisnika i ustanova partnera. U radu skupa sudjelovalo je 50 stručnjaka iz dvadesetak ustanova i fakulteta iz Dubrovnika, Slavonskog Broda, Varaždina i Zagreba. Drugom Danu CRO NGI nazočio je iIgor Lučić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku.

Svrha okupljanja bila je razmjena znanja i iskustva te promišljanje potreba vezanih uz izgradnju i uporabu grida, kao temeljne sastavnice moderne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja.
Cjelodnevni program otvorili su pozdravnom riječi mr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca i akademik Leo Budin s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, predsjednik Savjeta CRO NGI.

Ravnatelj Srca mr.sc. Zoran Bekić u svom je pozdravnom govoru napomenuo da je drugi Dan hrvatske nacionalne grid infrastrukture prvi u nizu događanja koje Srce organizira povodom proslave 40 obljetnice osnivanja Sveučilišnog računskog centra.

O trenutnom stanju i o planovima CRO NGI govorio je Dobriša Dobrenić, voditelj CRO NGI-a.

Drugi Dan CRO NGI nastavio se pozvanim predavanjima. Predavanje pod nazivom 'Mogućnosti cloud servisa i potrebe akademske zajednice' održao je mr.sc. Damir Danijel Žagar (Srce), a vrlo se aktivna rasprava nastavila nakon predavanja pod nazivom 'Podatkovne usluge Srca: GSS (arhiviranje i dijeljenje znanstvenih podataka) i FileSender (slanje velikih datoteka)' koje je održao Nikola Garafolić(Srce).

Predavanje pod nazivom 'Učinkovito upravljanje i pohrana nestrukturiranih podataka' održao je gostujući predavač Klemen Bertoncelj, Hitachi Data Systems (Slovenija) .

Nakon pozvanih predavanja na red su došli korisnički slučajevi. Svoja iskustva pobliže su prisutnima predočili dr.sc. Ivana Bešlić, (Sveučilište u Splitu, Prirodoslovno-matematički fakultet), dr.sc. Darko Babić (Institut Ruđer Bošković, Zagreb), Maša Roller Milošević, (Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek) i dr.sc. Sanja Tomić, (Institut Ruđer Bošković, Zagreb).

Na kraju je održan okrugli stol pod nazivom Virtualne organizacije korisnika -  prednosti i problemi ujedinjavanja, kojeg je moderirao Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca.

U sklopu okruglog stola predstavnici korisničkih znanstvenih zajednica iznijeli su svoja iskustva o stanju organiziranosti pojedinih zajednica na nacionalnoj razini. Raspravljalo se i o međunarodnoj povezanosti tih zajednica, izazovima financiranja u današnje doba kao i o suradnji s gospodarstvom i javnim sektorom.

Uočena je potreba zajedničkog nastupa svih znanstvenika, ne samo na razini e-infrastrukture, već općenito znanstvene infrastrukture. Posebno je naglašeno, te je donesen zajednički zaključak, da je za daljnji razvoj i znanosti i e-infrastrukture nužna državna strategija.

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici znanstvenih zajednica iz područja elementarnih čestica i astročestične fizike, humanističkih i društvenih znanosti, računalne biologije, znanosti o životu (Life Science) i znanosti o moru.

Sveučilišni računski centar je koordinator CRO NGI, te obavlja ulogu operativnog nositelja CRO NGI i osigurava planiranje, izgradnju, održavanje i svakodnevno funkcioniranje CRO-GRID infrastrukture.
Hrvatska nacionalna grid infrastruktura (CRO NGI) je cjelovita raspodijeljena računalna okolina koja se prvenstveno sastoji od računalnih (procesorskih) i spremišnih (diskovnih i tračnih) sredstava raspoređenih u 5 sjedišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. CRO NGI je zajednički resurs znanstvene i akademske zajednice i predstavlja temeljnu infrastrukturu za znanstvena istraživanja, primjenu novih tehnologija i povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački i visokoobrazovni prostor.

Sponzori drugog Dana hrvatske nacionalne grid infrastrukture bili su Computech d.o.o. i  Hitachi Data Systems. 

 

Program drugog Dana CRO NGI Srce, 1. prosinac 2010.

10.00-11.00

11.00-11.15

  • Pauza

11.15-12.15

12.15-12.30

  • Pauza

12.30-13.15

13.15-14.15

  • Pauza za ručak

14.15-15.15

15.15-15.30

  • Pauza

15.30-16.30

16.30-16.45

  • Pauza

16.45-18.00