Treći Dan Hrvatske nacionalne grid infrastrukture

U Sveučilišnom računskom centru (Srcu) u srijedu 14. prosinca, održan je treći Dan hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI) - središnje godišnje okupljanje korisnika, predstavnika ustanova korisnika i ustanova partnera. U radu skupa sudjelovalo je 50 stručnjaka iz dvadesetak hrvatskih znanstvenih i visokoškolskih ustanova iz Osijeka, Slavonskog Broda i Zagreba.

Svrha okupljanja bila je razmjena znanja i iskustva te promišljanje potreba vezanih uz izgradnju i uporabu grida, kao temeljne sastavnice moderne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Program je ove godine, većim dijelom, bio koncentriran na aspekte oblačnog računarstva (cloud computing). Na samom početku, predavanje pod nazivom „Cloud usluga virtualnih poslužitelja za sustav znanosti i visokog obrazovanja RH“ održao je Dobriša Dobrenić, voditelj CRO NGI, a s Podatkovnim uslugama Srca:Javnim kolekcijama podataka, novoj usluzi Srca prisutne je upoznao mr.sc. Damir Danijel Žagar (Srce).

Središnje predavanje bilo je predavanje dr. Boba Jonesa iz CERN-a pod nazivom "Scientific Cloud Computing infrastructure for Europe – Strategic Plan".

Dr. Bob Jones je voditelj CERN-ovog openlaba, a bio je zamjenik voditelja projekta EU DataGrid Project (2001-2004 www.cern.ch/eu-datagrid/ ), zatim tehnički direktor, pa potom i direktor EU projekta EGEE (2004-2010 www.eu-egee.org ). Danas je član savjetodavnog odbora za nekoliko grid europskih, nacionalnih i ESFRI projekata, kao i jedan od urednika FGCS grid računalnog časopisa. Njegova recentna aktivnost uključuje rad na definiranju znanstvenog računalnog oblaka Europe (http://cdsweb.cern.ch/record/1374172).

Dr. Jones upoznao je okupljene s europskom strategijom razvoja cloud computinga za potrebe znanstvene zajednice. Prva faza razvoja koja se sastoji u osmišljavanju cijelog sustava završava ove godine, a u drugoj fazi, koja će trajati dvije godine bit će uspostavljeni reprezentativni testni sustavi, na temelju kojih će se analizirati sustav kako bi se od 2014. godine uspostavilo cloud tržište u punom opsegu.

Akademik Leo Budin s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, predsjednik Savjeta CRO NGI izložio je sadašnje aktivnosti vezane uz stvaranje strateškog okvira za razvoj istraživačkih infrastruktura u Hrvatskoj, a o konkretnom stanju i planovima izvijestio je Emir Imamagić iz Srca.

Pozvano predavanje pod nazivom „How to perform High Performance Linpack Tests on CPU&GPU clusters“ održao je dr.sc. Draško Tomić, Hewlett-Packard.

Nakon pozvanih predavanja, već tradicionalno, na red su došli korisnički slučajevi. Svoja iskustva pobliže su prisutnima predočili dr.sc. Vjeran Gomzi, (Sveučilište u Zagrebu, Fakultete elektrotehnike i računarstva), dr.sc. Igor Lukačević (Sveučilište J.J, Strossmayera u Osijeku, Odjel za fiziku) te Maša Roller Milošević, (Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek).

Sponzor trećeg Dana hrvatske nacionalne grid infrastrukture bio je Hewlett-Packard d.o.o.

Program Trećeg dana CRO NGI

Srce, 14. prosinac 2011. 

10.00-11.30

11.30-11.45

  • Pauza

11.45-12.45

12.45-13.45

  • Pauza

13.45 -14.30

14.30-14.45

  • Pauza

14.45-15.30

15.30-15.45

  • Pauza

15.45-17.15