Prvi Dan e-infrastrukture

28. studenog 2012. Sveučilišni računski centar organizirao je prvi Dan e-infrastrukture. Protekle tri godine Srce je u svojstvu koordinatora Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI) organiziralo Dan CRO NGI, kao središnje godišnje okupljanje korisnika CRO NGI, kao i predstavnika ustanova korisnika i ustanova partnera. Kako je računalna grid infrastruktura samo jedna od, sustavu znanosti i obrazovanja, potrebnih e-infrastruktura koje se međusobno moraju nadopunjavati i harmonično graditi i djelovati organiziran je prvi Dan e-infrastrukture. 

Program prvog Dana e-infrastrukture bio je posvećen razmjeni znanja, iskustava te promišljanju potreba vezanih za daljnju izgradnju i uporabu svih elemenata e-infrastrukture, od temeljne mrežne, preko grid, HPC i cloud infrastrukture, autentikacijske i autorizacijske infrastrukture (AAI), pa sve do podatkovnih slojeva.

Na Danu e-infrastrukture okupili su se korisnici, održavatelji, partneri i financijeri sadašnjih e-infrastruktura sustava znanosti i obrazovanja, njih 70-tak iz cijele Hrvatske.

Na samom početku, u dijelu programa pod nazivom „Trebaju li nam e-infrastrukture i što činiti da ih osiguramo“, prisutnima su se obratili Staša Skenzić, voditelj Službe za međunarodnu suradnju MZOS-a, dr.sc. David Smith, pomoćnik ravnatelja za međunarodnu suradnju i projekte IRB-a, te akademik Leo Budin, predsjednik Povjerenstva za znanstvenu infrastrukturu MZOS-a.

U zaključku prvog dijela Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca istaknuo je „da je očito da nam treba moderna e-infrastruktura, da nam trebaju sredstva kojima ćemo postojeće e-infrastrukture unaprijediti i dalje razvijati te, da nam trebaju stručnjaci koji će raditi i dalje razvijati tu infrastrukturu.“

Program se nastavio predstavljanjem stanja pojedinih komponenti postojećih e-infrastrukture u Hrvatskoj, te planovima za njihov napredak. Mr.sc. Ivana Golub, pomoćnica ravnatelja CARNeta ukratko je predstavila stanje u Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži, te je zaključila da se intenzivno radi na unapređenju nacionalne mreže i njezinih servisa.

Dobriša Dobrenić, pomoćnik ravnatelja Srca i predstojnik Sektora za računalna sustave predstavio jeračunalnu infrastrukturu. Pregled računalne komponente nacionalne e-infrastrukture u Srcu uključivao je HPC klaster Isabellu, CRO NGI, te cloud usluge virtualnih poslužitelja.

Autentikacijsku i autorizacijsku infrastrukturu znanosti i obrazovanja (AAI@EduHr) predstavio jemr.sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravantelja Srca i voditelj AAI@EduHr. AAI@EduHr temeljna je posrednička  infrastruktura sustava znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Radi se o složenom, distribuiranom sustavu koji trenutno obuhvaća 222 imenika s preko 650.000 elektroničkih identiteta te više od 230 različitih usluga. „Sustav AAI@EduHr organiziran je kao skup subjekata - matičnih ustanova i davatelja usluga koji s povjerenjem u kvalitetu i pouzdanost prihvaćaju elektroničke identitete izdane od strane matičnih ustanova“ naglasio je Miroslav Milinović.

Podatkovnu infrastrukturu te podatkovne usluge Srca predstavio je dr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca. On je u svom izlaganju naglasio “da su podaci temeljna vrijednost sustava znanosti, te da o brizi za podatke treba posvetili posebnu pozornost“.

U drugom dijelu događanja riječ su imali korisnici. Tako su o tome kakvu e-infrastrukturu želimo, odnosno trebamo govorili prof.dr.sc. Ivica Puljak (FESB), prof.dr.sc. Hrvoje Gold (FPZ) i Marijana Glavica (FFZG). Svatko je iz svog područja naglasio nužnost postojanja stabilnih i dugotrajno održivih komponenti e-infrastruktura povezanih s europskim i svjetskim.

Posebnu smo pozornost posvetili velikim projektima kojima bismo uz pomoć europskih strukturnih fondova proširili postojeće ili utemeljili i izgradili nove potrebne e-infrastrukture. Tako je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj HR-ZOO predstavio prijedlog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).

Boris Germashev (Extreme Networks) održao je predavanje na temu: „Building Next Generation Datacenter Networks'' u kojem je posebni naglasak stavio na ključne izazove u izgradnji mreža modernih podatkovnih centara.

Glavni zaključci prvog Dana e-infrastrukture su:

 • potrebna je konvergencija e-infrastrukturnih slojeva u smislu sučelja i politika korištenja kako bi znanstvenicima pružili nesmetan pristup resursima za potrebne njihovih istraživanja,
 • takav (višeslojni) ekosustav uvelike će smanjiti potrebu znanstvenika da operativno upravljaju svojim mrežnim, računalnim ili spremišnim infrastrukturama,
 • početni elementi e-infrastrukturnog ekosustava već postoje u RH te nam predstoji da zajedničkim snagama radimo na daljnjoj izgradnji i održivosti pojedinih komponenata.,
 • za uspješnost i učinkovitost e-infrastrukture važni su kultura i ozračje suradnje, zajedničke nabave, uporabe i dijeljenja istraživačkih sredstava.

 

Program Dana e-infrastrukture

Srce, 28. studenog 2012.

10.00-11:00

 • Pozdravna riječ – dr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca
 • Dan e-infrastrukture: teme i program – Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca
 • Trebaju li nam e-infrastrukture i što činiti da ih osiguramo
  • Staša Skenzić, voditelj Službe za međunarodnu suradnju MZOS
  • dr.sc. David Smith, pomoćnik ravnatelja za međunarodnu suradnju i projekte IRB
  • akademik Leo Budin, predsjednik Povjerenstva za znanstvenu infrastrukturu MZOS 

11.00-12.30

12.30-13.15

 • Pauza

13.15 -14.00

14.00 -14.45

14:45-15.00

 • Pauza

15.00 – 15.45

Sponzor: Extreme Networks