Šesnaesto predavanje Microsoftove zajednice EDU IT Pro

Ciklus predavanja EDU IT Pro namijenjen je IT administratorima visokoškolskih institucija u organizaciji Microsofta Hrvatska i Distribucijskog centra za Microsoftove proizvode u Srcu.

Teme predavanja:

  • Office 365 Education za studente i djelatnike - Danijel Bačelić, Microsoft
  • Jedan dan u Windows kontejneru! - Romeo Mlinar, Ekobit

Predavanja su održana u petak 21.10.2016. u 14 sati u dvorani E2 u prostorijama Sveučilišnog računskog centra, Marohnićeva 5.

Opširnije o temama:

  • Microsoft je kroz svoj program pogodnosti omogućio da svi djelatnici i studenti visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj koriste najmodernije alate za komunikaciju i kolaboraciju – Office 365 Education. Svaki djelatnik i student može koristiti Office 365 ProPlus potpuno besplatno na svojim privatnim uređajima i to do 5 uređaja po korisniku. To uključuje sve tipove uređaja, na različitim platformama. Na predavanju ćemo pojasniti kakve su to pogodnosti, što djelatnici i student imaju na raspolaganju, razgovarat ćemo i o načinima implementacije tih pogodnosti, kao i eventualnim preprekama s kojima se ustanove susreću u implementaciji. Također ćemo razgovarati i o nekim novim projektima koje je Microsoft u Hrvatskoj planirao za visokoškolske ustanove.
  • Windows kontejner je izolirano, kontrolirano i fleksibilno radno okruženje koje nam omogućuje jedan drugačiji nivo virtualizacije od tradicionalnog, te nam daje mogućnost pokretanja više aplikacija u izoliranom okruženju na jednom kontejner hostu. IT profesionalci mogu koristiti kontejnersku tehnologiju kako bi omogućili standardizirana okruženja za razvojne timove u što kraćem roku, bez složenih i kompleksnih instalacija i konfiguracija što samim time donosi i jednostavnije održavanje. U ovom predavanju pokrit ćemo što je to kontejner, kontejner host. Koja je razlika između Windows kontejnera i Hyper-V kontejnera, koje prednosti pruža i što čini ovu tehnologiju zanimljivim, kao i kako rade u Windows Serveru, koje načine instalacije imamo i kako ova nova tehnologija u Microsoft svijetu uvelike može pridonijeti razvojnim inženjerima. Cijelo predavanje bit će praćeno demoima, od samog početka konfiguracije kontejner hosta do kreiranja kontejnera, kontejner imidža i instalacije Dockera, kako bi što više kontejnere i njihovu svrhu približili publici.

Predavanje se moglo pratiti i putem webinara, a snimka je dostupna ovdje.