Trideset prvo predavanje Microsoftove zajednice EDU IT Pro

Ciklus predavanja EDU IT Pro namijenjen je IT administratorima visokoškolskih institucija u organizaciji Microsofta Hrvatska i Distribucijskog centra za Microsoftove proizvode u Srcu.

Tema predavanja:

  • 10 IF dokumentacija THEN GOTO 30 20 END 30 mediawiki - Darko Čokor, Hrvatski studiji

Predavanje je održano u petak 13.4.2018. u 14 sati u dvorani E2 u prostorijama Sveučilišnog računskog centra, Marohnićeva 5.

Opširnije o temi: Tehnička dokumentacija - Word, Wordpress?
Za uporabu jednostavnih, svakodnevnih alata poput žlice, noža, Writera/Worda većina nas ne treba upute za uporabu, održavanje ili dokumentaciju bilo kakve vrste, jer su dovoljno jednostavni ili su dovoljno prijateljski orijentirani prema korisniku (user friendly) da je pronalaženje načina izvođenja najčešćih operacija intuitivno za većinu korisnika prosječne do napredne razine informatičke pismenosti.
Ako se radi o iole složenijim alatima ili sustavima, poput Inkscapea, Photoshopa, Apache HTTP servera, nginxa, sendmaila, qmaila ili Exchangea, instalaciju takvih alata obično možemo obaviti i bez uputa za uporabu, ali uporaba takvih alata ili servisa obično podrazumijeva čitanje dokumentacije.
Kakva je informatička dokumentacija u hrvatskoj tvrtki ili ustanovi s više od stotinu osobnih računala i desetak ili više poslužitelja? Nepostojeća, ili sadržana na jednom listu papira? :) Bili ste u takvoj situaciji? Čupali kosu? Plakali? ;)
Informatika je relativno nova struka, na fakultetima se nekoć učilo tehničko dokumentiranje tušem na pausu ili hameru, danas se dokumentiranje podučava najvjerojatnije u AutoCADu ili Eplanu. Izrada dobre tehničke dokumentacije je vještina koja se dosta često zanemaruje iz raznih razloga, npr. neznanja odnosno nedostatka uvida u važnost dokumentacije - odnos neupućenih šefova ili neiskusnih sistemaca/programera, do nedostatka vremena, no ako ste ikad došli u situaciju da trebate održavati ili osposobiti sustav koji nema dokumentacije, a ljudi koji su ga inicijalno složili su slabo ili nikako dostupni, onda vam je poznata važnost postojanja dokumentacije sustava.

Predavanje se moglo pratiti i putem webinara, a snimka je dostupna ovdje.