50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Snimke online predavanja

U okviru programa edu4IT održavaju se online predavanja na kojima mogu sudjelovati svi zainteresirani. Na ovoj stranici možete pronaći opise i snimke održanih predavanja.

Kako osigurati transparentnost svih događaja u informacijskom sustavu i to u potpunosti besplatno?

Predavač: Dubravko Sever

Datum održavanja: 18.12.2018.

Telemetrija je nužan koncept kojom se osigurava transparentnost svih elemenata informacijskog sustava. Isto tako često je ona zahtijevana standardima, zakonskim i industrijskim regulativama (NIS, ISO 27001, PCI/DSS i dr.). Transparentnost odnosno vidljivost postiže se različitim alatima i principima. Danas je dostupno niz alata koji mogu pomoći, ali moraju li oni biti tako skupi i kompleksni ili je moguće koristiti alat enterprise karakteristika koji je ujedno i besplatan?

Graylog je balans između moćnih i skupih alata i potpuno besplatnih alata osnovnih mogućnosti. Tijekom predavanja bit će pokriveni osnovni principi osiguranja transparentnosti informacijskog sustava prikupljanjem i analiziranjem događaja koristeći alat Graylog.

Snimka (trajanje: 49 minuta)
Prezentacija

Promjene u distribuciji Debian 9 (Stretch)

Predavač: Marko Sikirić

Datum održavanja: 23.10.2018.
Debian je jedan od najranijih i najpopularnijih operacijskih sustava temeljen na Linux jezgri. U ovom predavanju bit će prikazane novosti u najnovijoj inačici Debian 9 (Stretch) s naglaskom na promjene zadanih paketa php i mysql.
Uz navedeno dodatno će se obraditi i zadani način imenovanja mrežnih uređaja i sama nadogradnja s prijašnje verzije.

Snimka (trajanje: 20 minuta)
Prezentacija

Uvod u LAMP

Predavač: Mario Goljak

Datum održavanja: 12.6.2018.

LAMP je naziv za skup softvera namijenjenog razvoju i implementaciji interaktivnog i dinamičkog web-sadržaja, a posebno je zanimljiv jer predstavlja besplatnu alternativu komercijalnim rješenjima. Tijekom predavanja su objašnjene LAMP komponente te je opisan postupak instalacije i inicijalne konfiguracije.

Predavanje je namijenjeno početnicima kako bi se upoznali s osnovama ovih slojevito strukturiranih komponenti.

Snimka (trajanje: 24 minute)
Prezentacija

Piwik - sustav za analitiku weba

Predavač: Marko Goreta

Datum održavanja: 28.11.2017.

Piwik je vodeća platforma za web analitiku otvorenog koda koju je sastavio tim međunarodnih programera. Značajna prednost ove platforme je omogućavanje kontrole nad podacima što postaje sve važnije u digitalnom svijetu. Piwik se odlikuje raznim mogućnostima, kao što su prikupljanje podataka, njihova vizualizacija te izrada izvještaja.

U ovom predavanju predstavit će se mnoge mogućnosti alata te pojasniti metode prikupljanja podataka, zajedno sa svim njihovim prepoznatim prednostima i nedostatcima. Također će se prikazati primjeri uporabe i navesti pogodnosti koje može donijeti primjena ovakvog alata.

Snimka (trajanje: 31 minuta)
Prezentacija

OSSEC HIDS - multiplatformski sustav za otkrivanje i prevenciju napada

Predavač: Ante Jurjević

Datum održavanja: 24.10.2017.

OSSEC je HIDS, tj. multiplatformski sustav za otkrivanje i prevenciju napada koji aktivno prati sve aspekte sistemskih aktivnosti na operacijskim sustavima Windows i Linux, provjerava integritet datoteka, detektira zlonamjerne programe, šalje obavijesti u realnom vremenu i reagira na prijetnje.

OSSEC prati sve logove i obavještava o mogućim prijetnjama kako bi administratori biti ispred napadača.

Snimka (trajanje: 51 minuta)
Prezentacija

 

Uvod u Docker

Predavač: Daniel Vrčić

Datum održavanja: 25.10.2016.

Uz osnove informacije o Dockeru u ovom predavanju predstavljen je koncept kontejnerske virtualizacije, njene prednosti kao i način realizacije iste pomoću Dockera. Uz navedeno prikazana je anatomija kontejnera, koncept koji je Docker učinio toliko popularnim te nekoliko jednostavnih primjera koji mogu pomoći svima koji razvijaju aplikacije za Linux okruženje. Teme poput sigurnosti, orkestracije kontejnera te primjene u cloud tehnologijama nisu obrađene zbog vremenskog ograničenja.

Snimka (trajanje: 57 minuta)
Prezentacija

 

Uspostava i konfiguracija uloge Windows Server Update Services (WSUS)

Predavač: Damir Glavač

Datum održavanja: 29.11.2016.

WSUS je servis kojim se računalima s Windows operacijskim sustavom u lokalnoj mreži s jedne središnje lokacije isporučuju zakrpe i nadogradnje za operacijski sustav i druge Microsoftove proizvode. U ovom predavanju dobit ćete uvid u postupak instalacije i konfiguracije uloge WSUS u okruženju u kojem se rabi Windows 10 i Windows Server 2016.

Prezentacija 

Analiza web-poslužitelja otvorenog kôda

Predavač: Nikola Garafolić

Datum održavanja: 8.12.2015.

Kratak opis:
U ovom su predavanju prikazani rezultati testiranja provedenog u Srcu koje je imalo za cilj utvrditi koji web-poslužitelj najbrže obrađuje zahtjeve u ovisnosti o broju istovremenih zahtjeva. Je li to Apache, Nginx ili neki treći? Odgovor možete saznati u ovom predavanju.

Snimka (trajanje: 24 minute)

 

Nadogradnja Windows 7/8.1 na Windows 10

Predavač: Damir Glavač

Datum održavanja: 7.12.2015.

Kratak opis:
U predavanju se opisuje postupak nadogradnje operacijskih sustava Windows 7 i Windows 8.1 na novu inačicu operacijskog sustava Windows - Windows 10 kao i iskustva nakon provedenog testiranja nadogradnji na računalima u Srcu.

Snimka (trajanje: 27 minuta)
Prezentacija

 

Pridruživanje u domenu Active Directory (Windows 10, Windows Server 2012 R2)

Predavač: Damir Glavač

Datum održavanja: 5.2.2016.

Kratak opis:
U ovom predavanju je prikazan postupak pridruživanja Windows 10 klijenta u domenu Active Directory.
Koje prednosti donosi ovaj postupak? Administratorima mogućnost upravljanja klijentima sa poslužitelja, a korisnicima standardnu okolinu u slučaju promjene računala.
Kao primjere prednosti poseban će naglasak biti na izradu skupne politike (Group Policy), direktorija Home i Roaming profila. Vjerujem da ćete pronaći korisne informacije u ovom predavanju.

Snimka (trajanje: 32 minute)
Prezentacija

 

Promjene u distribuciji Debian 8 (Jessie)

Predavač: Nikola Garafolić

Datum održavanja: 17.5.2016.

Linuxova distribucija Debian najzastupljenija je u akademskoj zajednici. U ovom predavanju prikazane su novosti koje donosi nova inačica Debian 8 (Jessie) s posebnim naglaskom na sustav za upravljanje resursima (systemd) i paketni sustav (apt). Isto tako u predavanju je stavljen naglasak na razmjenu iskustva vezanih uz instalaciju nove distribucije.

Snimka (trajanje: 41 minuta)
Prezentacija

 

Upravljanje sistemskim zapisima kroz ELK (Elasticsearch Logstash Kibana)

Predavač: Zdenko Škiljan

Datum održavanja: 2.2.2016.

Kratak opis:
U predavanju su uspoređene značajke lokalne i središnje pohrane sistemskih zapisa te pokazano kako je Srce implementiralo središnji sustav za pohranu sistemskih zapisa koji se pokazao kvalitetnijim rješenjem. Koji su kriteriji utjecali na odabir? Koji su modeli razmatrani? Koji je model odabran i zašto? Odgovore na ova pitanja možete saznati u ovom predavanju.

Snimka (trajanje: 43 minute)
Prezentacija

 

Uspostava virtualizacijske infrastrukture

Predavač: Dubravko Sever

Datum održavanja: 30.6.2016.

U predavanju su predstavljene osnovne značajke sustava virtualizacije poslužitelja te nedostaci i prednosti naspram hardverske implementacije.
Uz navedeno opisani su važniji predstavnici takvih rješenja.

Snimka (trajanje: 57 minuta)
Prezentacija