Snimke online predavanja

U okviru programa edu4IT održavaju se online predavanja na kojima mogu sudjelovati svi zainteresirani. Na ovoj stranici možete pronaći opise i snimke održanih predavanja.

Snimke online predavanja u okviru programa edu4IT
(Sistemski administrator 1)

Uvod u Docker
Predavač: Daniel Vrčić

Datum održavanja: 25.10.2016.

Uz osnove informacije o Dockeru u ovom predavanju predstavljen je koncept kontejnerske virtualizacije, njene prednosti kao i način realizacije iste pomoću Dockera. Uz navedeno prikazana je anatomija kontejnera, koncept koji je Docker učinio toliko popularnim te nekoliko jednostavnih primjera koji mogu pomoći svima koji razvijaju aplikacije za Linux okruženje. Teme poput sigurnosti, orkestracije kontejnera te primjene u cloud tehnologijama nisu obrađene zbog vremenskog ograničenja.

Snimka (trajanje:
59 minuta)

Prezentacija

Uspostava virtualizacijske infrastrukture
Predavač: Dubravko Sever

Datum održavanja: 30.6.2016.

U predavanju su predstavljene osnovne značajke sustava virtualizacije poslužitelja te nedostaci i prednosti naspram hardverske implementacije.
Uz navedeno opisani su važniji predstavnici takvih rješenja.

Snimka (trajanje:
57 minuta)

Prezentacija

Promjene u distribuciji Debian 8 (Jessie)
Predavač: Nikola Garafolić

Datum održavanja: 17.5.2016.

Linuxova distribucija Debian najzastupljenija je u akademskoj zajednici. U ovom predavanju prikazane su novosti koje donosi nova inačica Debian 8 (Jessie) s posebnim naglaskom na sustav za upravljanje resursima (systemd) i paketni sustav (apt). Isto tako u predavanju je stavljen naglasak na razmjenu iskustva vezanih uz instalaciju nove distribucije.

Snimka (trajanje:
41 minuta)
Prezentacija

 

Pridruživanje u domenu Active Directory (Windows 10,  Windows Server 2012 R2)
Predavač: Damir Glavač

Datum održavanja: 5.2.2016.

Kratak opis:
U ovom predavanju je prikazan postupak pridruživanja Windows 10 klijenta u domenu Active Directory.
Koje prednosti donosi ovaj postupak? Administratorima mogućnost upravljanja klijentima sa poslužitelja, a korisnicima standardnu okolinu u slučaju promjene računala.
Kao primjere prednosti poseban će naglasak biti na izradu skupne politike (Group Policy), direktorija Home i Roaming profila. Vjerujem da ćete pronaći korisne informacije u ovom predavanju.

Snimka (trajanje:
32 minute)


Prezentacija

Upravljanje sistemskim zapisima kroz ELK (Elasticsearch Logstash Kibana)
Predavač: Zdenko Škiljan

Datum održavanja: 2.2.2016.

Kratak opis:
U predavanju su uspoređene značajke lokalne i središnje pohrane sistemskih zapisa te pokazano kako je Srce implementiralo središnji sustav za pohranu sistemskih zapisa koji se pokazao kvalitetnijim rješenjem. Koji su kriteriji utjecali na odabir? Koji su modeli razmatrani? Koji je model odabran i zašto? Odgovore na ova pitanja možete saznati u ovom predavanju.

Snimka (trajanje:
43 minute)


Prezentacija

Analiza web-poslužitelja otvorenog kôda
Predavač: Nikola Garafolić

Datum održavanja: 8.12.2015.

Kratak opis:
U ovom su predavanju prikazani rezultati testiranja provedenog u Srcu koje je imalo za cilj utvrditi koji web-poslužitelj najbrže obrađuje zahtjeve u ovisnosti o broju istovremenih zahtjeva. Je li to Apache, Nginx ili neki treći? Odgovor možete saznati u ovom predavanju.

Snimka
(trajanje:
24 minute)

Nadogradnja Windows 7/8.1 na Windows 10
Predavač: Damir Glavač

Datum održavanja: 7.12.2015.

Kratak opis:
U predavanju se opisuje postupak nadogradnje operacijskih sustava Windows 7 i Windows 8.1 na novu inačicu operacijskog sustava Windows - Windows 10 kao i iskustva nakon provedenog testiranja nadogradnji na računalima u Srcu.

Snimka
(trajanje:
27 minuta)

Prezentacija