Kako potaknuti otvorene obrazovne prakse u visokom obrazovanju?

U okviru međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja 2021, Sveučilišni računski centar Srce organizira online raspravu:

Razgovarajmo otvoreno: Kako potaknuti otvorene obrazovne prakse u visokom obrazovanju?

Online rasprava održat će se u srijedu, 3. ožujka 2021., od 11 do 12 sati.

Vijest: Srce obilježilo međunarodni Tjedan otvorenog obrazovanja održavanjem online rasprave

Opis

Međunarodni Tjedan otvorenog obrazovanja ove godine se održava od 1. do 5. ožujka 2021. u cijelom svijetu. Cilj Tjedna otvorenog obrazovanja je podizanje svijesti o važnosti besplatnog i otvorenog obrazovanja koje je dostupno svakome, svugdje i u trenutku kada je potrebno.

Srce se ove godine pridružuje Tjednu otvorenog obrazovanja razgovorom o tome kako potaknuti otvorene obrazovne prakse u visokom obrazovanju. Otvorene obrazovne prakse (OEP – Open Educational Practices) definiraju se kao „prakse suradnje koje osim izrade, uporabe i dorade otvorenih obrazovnih sadržaja uključuju i pedagoške prakse uz primjenu tehnologije i društvenih mreža, a sve s ciljem suradnje, vršnjačkog učenja, stvaranja znanja i osnaživanja studenta“ (Cronin, 2017.). 

Srce već dugi niz godina potiče otvorenost u obrazovanju i znanosti, a pregled svih dosadašnjih aktivnosti Srca moguće je pregledati na web stranici OA i OER u Srcu

Pozivamo visokoškolske nastavnike i sve zainteresirane da nam se pridruže u raspravi. Kroz vođeni skupni intervju želimo saznati u kojoj mjeri su nastavnici upoznati s idejom otvorenosti obrazovnih materijala, koje su njihove potrebe i u kojoj im mjeri može Srce pomoći u pripremi, pohrani i većoj dostupnosti otvorenih obrazovnih materijala te boljoj povezanosti s zajednicom.

Voditeljice razgovora bit će Sandra Kučina Softić, Sabina Rako i Irena Jandrić.

Referenca:

Cronin, C. (2017). Openness and Praxis: Exploring the Use of Open Educational Practices in Higher Education. The International Review of Research in Open and Distributed Learning, 18(5). https://doi.org/10.19173/irrodl.v18i5.3096

 

Centar za e-učenje logo

Logo Srca