OA i OER u Hrvatskoj

Otvoreni pristup u Hrvatskoj ima dugu povijest, počevši od 1997. godine kada je osnovan središnji repozitorij znanstvenih radova kao dio Hrvatske znanstvene bibliografije (CROSBI) koji broji više od 500.000 bibliografskih zapisa. CROSBI danas ima ulogu središnjeg repozitorija s 16.500 cjelovitih tekstova i 24.000 bibliografskih zapisa s poveznicom na cjeloviti tekst rada.

Središnji repozitorij hrvatskih znanstvenih časopisa Hrčak nudi pristup časopisima i radovima otvorenog pristupa, čiji se broj stalno povećava. Hrčak je od travnja 2015. godine registriran i kao izvor podataka na portalu OpenAIRE.

U listopadu 2012. godine donesena je Hrvatska deklaracija o otvorenom pristupu. Tada je održana i radionica o otvorenom pristupu pod nazivom "Open Access - otvoreni pristup znanstvenim informacijama". Sveučilišni računski centar (Srce) poslao je pismo podrške (PDF, 185 KB), a za sve one koji to žele, Deklaraciju je moguće i osobno podržati.

Open Education Group na svojem blogu objavila je tekst o otvorenom obrazovanju u Hrvatskoj.

U 2020. godini u Direktoriju časopisa u otvorenom pristupu (eng. Directory of Open Access Journals) navedeno je 123 hrvatskih časopisa.

U svibnju 2019. godine u online časopisu Nature : International journal of science objavljeni su rezultati studije o otvorenosti članaka objavljenih u OA časopisima, hibridnim časopisima, digitalnim repozitorijima ili na drugom mrežnom mjestu izdavača. Studija je obuhvatila članke objavljene od 2015. do 2018. godine, a rezultat je pokazao da Hrvatska zauzima 5. mjesto u svijetu, dok u Europi dijeli prvo mjesto s Ujedinjenim kraljevstvom po postotku članaka objavljenih u otvorenom pristupu.

Repozitoriji u otvorenom pristupu

U Hrvatskoj postoji više od 130 institucijskih, 4 sveučilišna i 2 nacionalna repozitorija u otvorenom pristupu. Hrvatske repozitorije moguće je pronaći u nekoliko sustava koji ih okupljaju na jednom mjestu:

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske svojom je odlukom 27. rujna 2012. godine osnovalo radnu skupinu s ciljem izrade javne politike otvorenog pristupa znanstvenim informacijama i otvorenih obrazovnih sadržaja.