Besplatni Office 365 alati za visoka učilišta i studente u Republici Hrvatskoj

Office 365 usluga studentima, između ostalog, omogućuje pohranu čak 1 TB podataka u oblaku, te zajednički rad na raznim kolaboracijskim platformama kao što su OneNote, SharePoint online, Exchange Online, Skype for Business te Yammer, a sve to uz najviše standarde privatnosti i sigurnosti.

ZAGREB, 16. listopada 2015. – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Sveučilišni računski centar (Srce) i Microsoft Hrvatska objavili su kako od danas studenti u Republici Hrvatskoj, odnosno sva visoka učilišta, mogu koristiti besplatni programski paket Office 365 online, a uz to svaki profesor i student s javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta ima pravo na pet besplatnih instalacija Office 365 ProPlus za računala i pet za mobilne uređaje (tablete, pametne telefone). Besplatan pristup alatima koji se nalaze u oblaku i pružaju mnoštvo funkcionalnosti vezano uz zajednički rad, moguć je uz korištenje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Prednosti Office 365 su brojne, a tijekom predstavljanja funkcionalnosti u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu prikazane su neke od mogućnosti. Na događanju su se okupljenima obratili prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Vidaković, direktor kompanije Microsoft Hrvatska i dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra. 

Prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, u pozdravnom je govoru naglasio: „Vrlo sam zadovoljan što će i visoka učilišta, naši studenti i profesori dobiti mogućnost besplatnog korištenja Officea 365. Značajno je što se to već koristi i u osnovnoškolskom i srednjoškolskom  obrazovanju jer će studenti koji se upisuju na visoka učilišta već biti osposobljeni za rad u ovom programskom paketu“.

 „Vlada RH i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta provedbom usvojene Strategije poduzimaju niz aktivnosti u cilju unapređenja obrazovanja u Hrvatskoj koje treba odgovoriti zahtjevima suvremenog društva i gospodarstva.  Između ostalog, usvajanje modernog načina učenja i predavanja uz pomoć informatičko-komunikacijske tehnologije nužnost je u kontekstu podizanja kvalitete obrazovanja. Suvremeni softverski programi  značajno štede vrijeme, unapređuju kvalitetu rada i učinkovitost procesa učenja. Zato mi je iznimno drago da, nakon uvođenja usluge besplatnog korištenja Officea 365 u sve škole u Hrvatskoj, za sve učitelje i nastavnike, možemo istu uslugu ponuditi studentima i profesorima. Riječ je o mogućnosti korištenja vrhunskih programskih alata koji osim što olakšavaju učenje i prezentaciju naučenog gradiva, omogućuju suradnju na projektima putem zajedničkog rada na dokumentima, razmjene informacija, zadataka i međusobnog dogovaranja. Na ovaj način Ministarstvo i Vlada RH učinili su, u suradnji sa Srcem i tvrtkom Microsoft ove vrhunske alate dostupnima učenicima, studentima, profesorima, nastavnicima i učiteljima“, izjavio je prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta,

Office 365 paket značajno osuvremenjuje proces učenja, prednost je za svakog korisnika i pravo na pohranu 1 TB podataka u oblaku, kojem će moći pristupiti s bilo kojeg uređaja, bilo kada i s bilo kojeg mjesta na svijetu. To ujedno podrazumijeva i mogućnost unošenja podataka s različitih uređaja te sinkronizaciju tih promjena, odnosno njihovu dostupnost s bilo kojeg uređaja. Ujedno, poštanski sandučić za svakog korisnika ima kapacitet 50 GB, a moguće je slati privitke veličine čak do 150 MB. Osim Office alata (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote) na raspolaganju su razne platforme za komunikaciju i suradnju kao što su SharePoint online, Exchange Online, uključujući i Skype for Business, uslugu koja omogućuje razmjenu izravnih poruka, konferencijske razgovore, videopozive, prezentacije i sl. te Yammer na kojem svaka ustanova može kreirati vlastitu društvenu mrežu koja će doprinijeti boljem zajedničkom radu i komunikaciji.

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković naglasio je kako je danas ubrzana transformacija obrazovnog sustava nužnost. „Živimo u svijetu velikih i brzih promjena i zadatak je društva razbiti strah od tih promjena te kontinuirano učenje postaviti kao nužnost. Svaki je pojedinac odgovoran za sebe, no država treba omogućiti uvjete i okolinu u kojoj će stjecanje novih znanja i vještina biti poticaj kako za osobni razvoj, tako i za razvoj društva. Suradnja između Ministarstva, Srca i Microsofta na projektu dostupnosti Office 365 alata svim studentima jedan je korak prema tom cilju te izražavam zadovoljstvo što imamo priliku doprinijeti razvoju obrazovnog sustava. Vjerujem da će brojni studenti i profesori prepoznati prednosti koje Office 365 alat pruža u radu te tako steći i nužne kompetencije u korištenju jednog od važnijih poslovnih alata današnjice, a koje se danas traže na izuzetno zahtjevnom tržištu rada“.

Studenti neće morati plaćati nadogradnju verzija jer su sva buduća ažuriranja već uključena u uslugu, pri čemu su sve usluge dostupne uz najvišu moguću razinu sigurnosti i privatnosti, što dokazuju brojni certifikati koje tvrtka Microsoft posjeduje u tom području.  Kako bi studenti i profesori mogli koristiti Office 365, prethodno svaka ustanova treba obaviti registraciju, a više informacija o tome kao i o usluzi moguće je dobiti na stranici weba Srca Office 365.

Ravnatelj Sveučilišnog računskog centra dr. sc. Zoran Bekić, istaknuo je: „Danas korisnici naprednih informacijskih tehnologija s pravom očekuju i traže da uporaba tih tehnologija bude što jednostavnija. Svi članovi akademske i obrazovne zajednice u Hrvatskoj, njih više od 800.000, uspješno koriste svoje elektroničke identitete iz sustava AAI@EduHr za pristup različitim uslugama. Stoga je Srce, kao koordinator AAI@EduHr izradilo programsku podršku kojom se na jednostavan i siguran način omogućava pristup i aplikacijama i uslugama unutar sustava Microsoft Office 365 pomoću elektroničkih identiteta iz sustavu AAI@EduHr“.

Ravnatelj dr. sc. Bekić posebno je naglasio: „Konkretno, na tehničkoj razini, ova programska podrška omogućava povezivanje postojećih LDAP imenika akademskih ustanova s Azure AD-om. Time je osigurana interoperabilnost sustava, koja svim studentima i ostalim članovima hrvatske akademske zajednice omogućava korištenje usluga u okviru sustava Office 365 na siguran način, bez potrebe da pamte dodatnu korisničku oznaku i zaporku. U Srcu smo zadovoljni što je ovim iskorakom, važnim za naše korisnike zbog pristupa uslugama Microsofta, još jednom potvrđena uloga Srca kao infrastrukturne ustanove zadužene za omogućavanje primjene novih tehnologija u obrazovanju i znanosti“.

Izdvojene najnovije vijesti

20. rujna 2019.

I ove godine će se godine, od 30. rujna do 6. listopada, cijela Hrvatska udružiti u obilježavanju nacionalne kampanje pod nazivom Tjedan cjeloživotnog učenja. Riječ je o obrazovnoj kampanji kojom se građanima prenosi poruka o važnosti obrazovanja... Više

17. rujna 2019.

Projekt National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) započeo je 1. rujna 2019. u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine.

17. rujna 2019.

Pozivamo vas na predavanje „Microsoft Teams - što se promijenilo unutar Teamsa i zašto baš Teams?“ u petak 20. 9. 2019. u 14:00 sati u dvorani E2 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

Izdvojena događanja

ruj 01

Svake godine u rujnu organiziramo niz predavanja namijenjenih novim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

ruj 23

Od 23. do 27. rujna održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

ruj 24

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 24. 9. 2019. su u tijeku.