Dodjela priznanja za doprinos popularizaciji usluge eduroam

U okviru aktivnosti vezanih uz popularizaciju i promociju usluge eduroam™ Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu je u vremenu od 13. travnja do 11. svibnja organizirao događanje pod nazivom Mjesec eduroama™.

Kroz niz aktivnosti na Internetu informirali smo korisnike iz akademske zajednice, studente, nastavnike, zaposlenike visokih učilišta i instituta u Hrvatskoj o samoj usluzi eduroam i njenim mogućnostima. Napravili smo kratke informativne filmove o usluzi, te smo osigurali da se tijekom Mjeseca eduroama korisnici mogu javiti, radnim danom od 12 do 14 sati izravno putem webinara i postavljati pitanja o usluzi, konfiguriranju uređaja i slično.

U vremenu od 27. travnja do 10. svibnja mjerili smo i broj novih korisnika koji su započeli koristiti eduroam koristeći pri tome za početnu konfiguraciju svog uređaja naš sustav eduroam installer. Povećanje broja korisnika pratili smo po matičnim ustanovama i to u tri kategorije: male matične ustanove (s imenikom koji sadrži do 100 elektroničkih identiteta), srednje matične ustanove (s imenikom koji sadrži do 1000 elektroničkih identiteta) i velike matične ustanove (s imenikom koji sadrži više od 1000 elektroničkih identiteta).

Na današnjoj svečanosti ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić dodijelio je plakete ustanovama koje su konačnim rezultatima mjerenja postigle najbolje rezultate i tom je prigodom uvodno rekao: „Mogućnost pristupa Internetu važna je za procese učenja, studiranja, istraživanja, kao i za suradnju bez koje ti procesi danas nisu mogući i nisu učinkoviti. Osim toga fleksibilnost i sveprisutnost pristupa Internetu očekujemo tijekom cijelog dana u mnogobrojnim svakodnevnim situacijama u koje dolazimo. Globalni akademski sustav eduroam upravo nam omogućava da jednostavan i standardiziran pristup Internetu ostvarimo ne samo na svojem fakultetu ili institutu, nego i na mnogim drugim akademskim i istraživačkim institucijama u zemlji i inozemstvu, a sve više i na mnogim javnim mjestima.

Jedini preduvjet za korištenje toga sustava na bilo kojoj od lokacija je posjedovanje akademskog elektroničkog identiteta, kojeg u Hrvatskoj već ima više od 770.000 nastavnika, studenata i učenika. S obzirom da su stoga svima njima nadohvat ruke globalne blagodati koje eduroam donosi - promocija i olakšavanje pristupa ovoj mogućnosti važne su zadaće svih nas koji gradimo i podržavamo razvoj eduroama“.

Plakete su dobili:

  • Institut za turizam - u kategoriji malih matičnih ustanova.
  • Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - u kategoriji srednjih matičnih ustanova.
  • Prehrambeno - biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu - u kategoriji velikih matičnih ustanova.

Ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić plakete je uručio čelnicima nagrađenih ustanova prof. dr. sc. Miodragu Roiću, dekanu Geodetskog fakulteta i prof. dr. sc. Mirjani Hruškar, dekanici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i predstavniku Instituta za turizam.

Pomoćnik ravnatelja Srca za informacijsku i posredničku infrastrukturu mr. sc. Miroslav Milinović, održao je kratko predavanje o usluzi eduroam i o ovogodišnjoj akciji Mjesec eduroama.

„Hrvatska je od samoga početka, prije više od deset godina, zahvaljujući Srcu aktivna u izgradnji i pružanju usluge eduroam pri čemu je Srce prepoznato i u međunarodnim okvirima prihvaćeno kao nacionalni operater i koordinator usluge eduroam. Srce nastoji različitim aktivnostima osigurati da informacije o načinu rada, pouzdanosti, sigurnosti i jednostavnosti usluge budu široko dostupne kako davateljima usluge i tako i krajnjim korisnicima. Usluga eduroam afirmirala se kao globalna, pouzdana i sigurna usluga o čemu svjedoči stalan rast broja korisnika i pristupnih lokacija kao i njeno širenje izvan granica akademskih ustanova i kampusa. Danas je ova usluga dostupna na više od 13.000 lokacija u 71 zemlji“, izjavio je mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca u uvodnom dijelu događanja

Karte s označenim lokacijama na kojima je dostupna usluga eduroam u Hrvatskoj i svijetu dostupne su na web-stranicama na adresi http://www.eduroam.hr/maps.php.

Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired pristupa mreži, a namijenjena korisnicima iz sustava znanosti i obrazovanja. Omogućava siguran, jednostavan i za krajnjeg korisnika besplatan pristup Internetu s prijenosnika ili pametnog telefona širom Hrvatske i svijeta uporabom jedinstvenog elektroničkog identiteta. Kako bi se olakšalo podešavanje korisničkog uređaja (računalo, prijenosnik, pametni telefon) za sigurno korištenje usluge eduroam, Srce je izradilo poseban alat – eduroam installer - koji omogućuje krajnjim korisnicima jednostavno i pouzdano konfiguriranje njihovih uređaja. Alat je dostupan na internetskim stranicama na adresi http://installer.eduroam.hr. Prednost installera je i u tome što dodatno pojednostavljuje jednokratno konfiguriranje uređaja.

Izdvojene najnovije vijesti

25. studenog 2020.

Srce od prosinca dovodi predavače u vaš dom kroz tečajeve u online okruženju.

24. studenog 2020.

Više od 23.500 otvorenih e-kolegija na sustavu za e-učenje Merlin pokazuje da se e-učenje sve više koristi za potrebe nastave, ali i kao jedini oblik nastave na nekim visokoškolskim ustanovama tijekom izvanredne situacije zbog pandemije.

20. studenog 2020.

Srce organizira seminar za IT-specijaliste "Web pristupačnost u praksi" koji će se održati u petak 27. studenog 2020. godine s početkom u 10 sati.

Izdvojena događanja