Održan četvrti Dan AAI@EduHr

Identity harmonisation – standardizacija na međunarodnoj razini

Više od 800.000 članova akademske i obrazovne zajednice u Hrvatskoj, uspješno koristi svoje elektroničke identitete iz sustava AAI@EduHr za pristup različitim mrežnim i mrežom dostupnim uslugama. Sustav AAI@EduHr temeljna je posrednička (middleware) infrastruktura sustava znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Srce, u ulozi koordinatora sustava AAI@EduHr, putem specijaliziranog događanja – Dana AAI@EduHr nastoji osigurati da informacije o ustroju, tehničkim, informacijskim i organizacijskim standardima, te o radu središnjih funkcija sustava budu široko dostupne kako predstavnicima matičnih ustanova i davatelja usluga tako i krajnjim korisnicima.

Ovogodišnji, četvrti po redu Dan AAI@EduHr održan je u srijedu, 25. studenoga 2015. u Srcu.

Ove je godine posebno zanimljivo bilo predavanje pod nazivom "Identity harmonisation" kojeg je održala gostujuća predavačica Nicole Harris iz organizacije GÉANT. GÉANT je organizacija koja okuplja nacionalne akademske i istraživačke mreže u Europi, koordinira njihovu suradnju na izgradnji globalne e-infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja te operativno upravlja paneuropskom mrežom GÉANT. U predavanju Nicole Harris, bilo je riječi o aktivnostima koje su vezane uz standardizaciju i razmjenu podataka o elektroničkim identitetima na međunarodnoj razini. Gospođa Harris posebno je predstavila globalnu udrugu federacija e-identiteta – REFEDS i njihove napore vezane uz harmonizaciju podatka koje federacije razmjenjuju. Također se osvrnula na stanje i pravce razvoja globalnog sustava eduGAIN koji na operativnoj razini povezuje federacije e-identiteta i kojem je sustav AAI@EduHr punopravni član.

U nastavku programa Mijo Đerek iz Srca govorio je o povezivanju usluge Microsoft Office 365 sa sustavom AAI@EduHr, a Dubravka Lelas, također iz Srca o povezivanju sustava AAI@EduHr i ISVU. Prijedlog implementacije višestupanjske autentikacije predstavio je Dalibor Kirchmayer, iz CARNeta.

U drugom dijelu se okupljenima obratio mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca za informacijsku i posredničku infrastrukturu i voditelj AAI@EduHr te predstavio rezultate vezane uz rad i razvoj AAI@EduHr u 2015. godini te planove za 2016. godinu.

Posebno je naglasio značajan (40 %) porast broja usluga u sustavu tijekom 2015. godine. Među ostvarenim iskoracima izdvojio je unaprijeđenu redundantnost i robustnost središnjih servisa sustava AAI@EduHr te uvođenje nove, unaprijeđene politike upravljanja korisničkim lozinkama.

AAI@EduHr je autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Ona omogućava da svi studenti, učenici u srednjim i osnovnim školama, zaposlenici u obrazovnim ustanovama visokog, srednjeg i osnovnog školstva te zaposlenici instituta, imaju i mogu aktivno koristiti svoj elektronički identitet za pristup mrežnim i mrežom dostupnim resursima.

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.