U Srcu održan najveći Drupal Meetup Hrvatska

meetup: an informal meeting or gathering.

U srijedu, 2. prosinca 2015. u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu prvi puta smo u suradnji s udrugom Drupal Hrvatska i tvrtkom WEBSOLUTIONS | HR održali do sada najveće okupljanje korisnika Drupala - Drupal Meetup Hrvatska.

Drupal je besplatan sustav otvorenog koda za izgradnju i upravljanje web-sadržajem. Koristi se kao platforma za back-end brojnih webova širom svijeta, od manjih blogova sve do korporativnih ili vladinih webova. Ovaj alat u Hrvatskoj postaje sve popularniji. Na druženju je bilo najviše govora o radu u nedavno objavljenoj inačici Drupal 8.

Na Drupal Meetupu skupilo se 60 sudionika, developera, webmastera, korisnika alata Drupal, i onih koji će to tek postati, kako bi razmijenili znanja i iskustva te ojačali Drupal zajednicu u Hrvatskoj. Drupal Meetups organiziraju se diljem cijelog svijeta, a ovo je prvo takvo, i najveće do sad u Hrvatskoj, koje smo organizirali u Srcu.

Uvodno je Kristijan Lukačin, (Drupal Hrvatska), predstavio alat Drupal, a nakon njega je Marija Lukačin (tajnica udruge Drupal Hrvatska) govorila o osnivanju i ciljevima udruge Drupal Hrvatska. Napomenula je kako se korisnici Drupala redovito sastaju i razmjenjuju iskustva na druženjima Drupal Meetup i Drupal Camps koji okupljaju lokalne korisnike dok se na konferencijama, od kojih je najpoznatija i najposjećenija DrupalCon sastaju korisnici iz cijelog svijeta. Marija Lukačin, rekla je kako se nada da će se i u Hrvatskoj uskoro održati i prvi Drupal Camp.

Na kraju uvodnog dijela programa, Draženko Celjak (Srce) predstavio je Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji), koji je izgrađen na temelju digitalnog repozitorija otvorenog koda Islandora koji Drupal koristi kao sučelje za pristup.

Drugi dio događanja bio je posvećen stručnim aktualnostima, te je tako Dalibor Stojaković (WEBSOLUTIONS | HR) govorio o uređivanju tema u Drupalu 8 pomoću Twiga koji je implementiran u najnovijoj verziji Drupala kako bi se olakšalo „temiranje“, a Antonio Grabić (WEBSOLUTIONS | HR) o pisanju modula za Drupal 8, što je vrlo korisno za sve koji žele početi koristiti najnoviju verziju Drupala.

Alat Drupal se u Srcu već koristi u sklopu usluge Digitalni akademski arhivi i repozitoriji Dabar, a zbog uniformiranja korištenih alata i olakšavanja podrške, u Srcu je Drupal postao standardni sustav za upravljanje web-sadržajem za veliki broj drugih projekata. Meetup je stoga prilika i za developere Srca i za one drugih tvrtki, i akademskih i komercijalnih, ili freelance pojedince da se upoznaju i na događanjima ovog tipa podijele iskustva i znanja.

Srce je prijatelj otvorenih sustava još od početka devedesetih godina i podržava inicijative za korištenje platformi otvorenog koda pa je ovo još jedna prilika kojom se akademskoj i istraživačkoj zajednici predstavlja koristan i besplatan alat.

Izdvojene najnovije vijesti

22. listopada 2019.

Natjecanje Copernicus Hackathon koje će se održati u Srcu, započinje sutra i traje do 24. listopada 2019. godine.

21. listopada 2019.

Od 21. do 27. listopada 2019. obilježava se Tjedan otvorenog pristupa, globalna inicijativa koja potiče ustanove i pojedince na organizaciju događaja, tribina, rasprava i edukacija s ciljem promoviranja važnosti otvorenog pristupa znanstvenim... Više

15. listopada 2019.

Na prvom sastanku projekta National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) u Ateni sudjelovalo je i Srce kao jedan od dvadeset i dva partnera na projektu.

Izdvojena događanja

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.