10 godina Hrčka - poziv na konferenciju

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare povodom obilježavanja

10 godina portala HRČAK - 10 godina otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima

Konferencija za novinare održat će se u srijedu, 10. veljače 2016. godine
 u 11 sati, na 2. katu zgrade Srca, Josipa Marohnića 5.

Sudjelovat će:

  • mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu
  • doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski, predsjednica Savjeta portala Hrčak, Sveučilište u Zadru i Institut Ruđer Bošković
  • dr. sc. Bono Lučić, urednik časopisa Croatica Chemica Acta, Institut Ruđer Bošković

Hrčak je središnji portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. Jedini je takav portal u Hrvatskoj. Hrčak je tijekom godina postao jednim od simbola otvorenog pristupa u Hrvatskoj pa možemo reći da je vizija njegovih pokretača osigurala da otvorena znanost, barem u segmentu publiciranja rezultata istraživanja, postane hrvatskom stvarnošću i prije nego je postala jednom od najvažnijih paradigmi europskog istraživačkog prostora.

Osnovna ideja o portalu te vrste potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID), prije svega tadašnjeg predsjednika HID-a Tibora Totha. Realizaciju je preuzelo Srce. Javnosti je Hrčak prvi puta predstavljen 7. veljače 2006. godine kada je i pušten u produkcijski rad.

Korisnicima omogućuje lagano pronalaženje časopisa i radova pregledavanjem (prema abecedi ili prema području znanosti) ili pretraživanjem prema različitim kriterijima.

Hrčak je danas referentni izvor informacija koji na adresi http://hrcak.srce.hr/ na jednom mjestu okuplja više od 400 časopisa, s više od 11.000 objavljenih sveščića te nudi pristup do više od 138.000 radova dostupnih u punom tekstu. U proteklih je 10 godina značajno doprinio vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa, a time i promociji i dostupnosti rezultata istraživanja.

 

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja