10 godina Hrčka - poziv na konferenciju

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare povodom obilježavanja

10 godina portala HRČAK - 10 godina otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima

Konferencija za novinare održat će se u srijedu, 10. veljače 2016. godine
 u 11 sati, na 2. katu zgrade Srca, Josipa Marohnića 5.

Sudjelovat će:

  • mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu
  • doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski, predsjednica Savjeta portala Hrčak, Sveučilište u Zadru i Institut Ruđer Bošković
  • dr. sc. Bono Lučić, urednik časopisa Croatica Chemica Acta, Institut Ruđer Bošković

Hrčak je središnji portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. Jedini je takav portal u Hrvatskoj. Hrčak je tijekom godina postao jednim od simbola otvorenog pristupa u Hrvatskoj pa možemo reći da je vizija njegovih pokretača osigurala da otvorena znanost, barem u segmentu publiciranja rezultata istraživanja, postane hrvatskom stvarnošću i prije nego je postala jednom od najvažnijih paradigmi europskog istraživačkog prostora.

Osnovna ideja o portalu te vrste potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID), prije svega tadašnjeg predsjednika HID-a Tibora Totha. Realizaciju je preuzelo Srce. Javnosti je Hrčak prvi puta predstavljen 7. veljače 2006. godine kada je i pušten u produkcijski rad.

Korisnicima omogućuje lagano pronalaženje časopisa i radova pregledavanjem (prema abecedi ili prema području znanosti) ili pretraživanjem prema različitim kriterijima.

Hrčak je danas referentni izvor informacija koji na adresi http://hrcak.srce.hr/ na jednom mjestu okuplja više od 400 časopisa, s više od 11.000 objavljenih sveščića te nudi pristup do više od 138.000 radova dostupnih u punom tekstu. U proteklih je 10 godina značajno doprinio vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa, a time i promociji i dostupnosti rezultata istraživanja.

 

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.