10 godina Hrčka - poziv na konferenciju

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare povodom obilježavanja

10 godina portala HRČAK - 10 godina otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima

Konferencija za novinare održat će se u srijedu, 10. veljače 2016. godine
 u 11 sati, na 2. katu zgrade Srca, Josipa Marohnića 5.

Sudjelovat će:

  • mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu
  • doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski, predsjednica Savjeta portala Hrčak, Sveučilište u Zadru i Institut Ruđer Bošković
  • dr. sc. Bono Lučić, urednik časopisa Croatica Chemica Acta, Institut Ruđer Bošković

Hrčak je središnji portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. Jedini je takav portal u Hrvatskoj. Hrčak je tijekom godina postao jednim od simbola otvorenog pristupa u Hrvatskoj pa možemo reći da je vizija njegovih pokretača osigurala da otvorena znanost, barem u segmentu publiciranja rezultata istraživanja, postane hrvatskom stvarnošću i prije nego je postala jednom od najvažnijih paradigmi europskog istraživačkog prostora.

Osnovna ideja o portalu te vrste potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID), prije svega tadašnjeg predsjednika HID-a Tibora Totha. Realizaciju je preuzelo Srce. Javnosti je Hrčak prvi puta predstavljen 7. veljače 2006. godine kada je i pušten u produkcijski rad.

Korisnicima omogućuje lagano pronalaženje časopisa i radova pregledavanjem (prema abecedi ili prema području znanosti) ili pretraživanjem prema različitim kriterijima.

Hrčak je danas referentni izvor informacija koji na adresi http://hrcak.srce.hr/ na jednom mjestu okuplja više od 400 časopisa, s više od 11.000 objavljenih sveščića te nudi pristup do više od 138.000 radova dostupnih u punom tekstu. U proteklih je 10 godina značajno doprinio vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa, a time i promociji i dostupnosti rezultata istraživanja.

 

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

17. rujna 2019.

Projekt National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) započeo je 1. rujna 2019. u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine.

17. rujna 2019.

Pozivamo vas na predavanje „Microsoft Teams - što se promijenilo unutar Teamsa i zašto baš Teams?“ u petak 20. 9. 2019. u 14:00 sati u dvorani E2 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

11. rujna 2019.

U ponedjeljak, 9. 9. 2019., u Srcu je održana prva radionica "Priprema i objava digitalnog objekta Obrazovni sadržaji u Dabru". Obrazovni sadržaji najnoviji je digitalni objekt implementiran u sustav.

Izdvojena događanja

ruj 01

Svake godine u rujnu organiziramo niz predavanja namijenjenih novim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

ruj 19

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati 19. 9.  2019. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 23

Od 23. do 27. rujna održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.