10 godina portala HRČAK

10 godina otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima

Sudionici konferencije za novinare (s lijeva na desno): Miroslav Milinović, Jadranka Stojanovski, Bono Lučić, Draženko Celjak

(Zagreb, 10. veljače 2016.) Hrčak je portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima. Namijenjen je kako uredništvima časopisa tako i hrvatskoj, te međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj javnosti.

Hrčak je središnji portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. Hrčak je tijekom godina postao jednim od simbola otvorenog pristupa u Hrvatskoj pa možemo reći da je vizija njegovih pokretača osigurala da otvorena znanost, barem u segmentu publiciranja rezultata istraživanja, postane hrvatskom stvarnošću i prije nego je postala jednom od najvažnijih paradigmi europskog istraživačkog prostora.

Osnovna ideja o portalu te vrste potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID), prije svega tadašnjeg predsjednika HID-a Tibora Totha. Zajednički tim stručnjaka iz Srca i iz područja informacijski znanosti, uspješno je realizirao portal Hrčak koji je javnosti po prvi puta predstavljen 7. veljače 2006. godine kada je i pušten u produkcijski rad.

Hrčak je danas referentni izvor informacija koji na adresi http://hrcak.srce.hr/ na jednom mjestu okuplja više od 400 časopisa, s više od 11.000 objavljenih sveščića te nudi pristup do više od 138.000 radova dostupnih u punom tekstu. Prema broju uključenih časopisa Hrčak je jedinstven u europskim razmjerima i u proteklih je 10 godina značajno doprinio vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa.

Projektni je tim samostalno izradio sustav Hrčak koristeći raspoloživu open source programsku podršku: PHP, MySQL, Apache.

U izradi su korištena iskustva Srca u području istraživanja i primjene web tehnologija. Sustav je modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima. Hrčak je opremljen i odgovarajućim OAI modulom koji omogućuje razmjenu podataka po konceptu i standardima Open Archive Initiative (OAI). Usklađen je sa globalnim standardima te poslužuje podatke važnim europskim i globalnim servisima poput OpenAIRE, Google Scholar i WorldCat“, naglasio je mr.sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Sveučilišnog računskog centra.

Projektom Hrčak željelo se:

  • izgraditi sustav kojim će se uredništvima časopisa znatno olakšati postupak objavljivanja digitalnih inačica časopisa, a korisnicima omogućiti nesmetani pristup, pregledavanje i pretraživanje kroz jedinstveno sučelje
  • potaknuti što veći broj hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa da ponude svoj sadržaj otvoreno i online, u skladu s globalnim inicijativama za otvoreni pristup znanstvenim informacijama.

„Broj časopisa koji se danas nalazi u Hrčak repozitoriju nadrastao je sva naša očekivanja. Uredništva prepoznaju višestruke koristi od uključenosti časopisa, posebno zato što im Hrčak osigurava znatno veću vidljivost, što je važno kako za autore, tako i za uredništva časopisa. Od samih početaka Hrčak je interoperabilan i osigurava razmjenu podataka o objavljenim radovima s velikim svjetskim repozitorijima, arhivima i bazama podataka. Kroz suradnju Hrčka s velikim i uglednim izdavačima i agregatorima, nastojimo osigurati čim veću prisutnost hrvatskih časopisa u popularnim bazama podataka kao što su Web of Science, Scopus, Google Scholar i drugi. Smatramo da je to najbolji način integracije hrvatske znanstvene publicistike u globalnu izdavačku zajednicu. Posebno bih istaknula suradnju s OpenAIRE H2020 projektom Europske komisije, čija baza podataka integrira cjelokupno europsko izdavaštvo u otvorenom pristupu i na najbolji način promiče naše napore u prihvaćanju koncepata otvorene znanosti. Transparentnost na svim razinama posebice je važna za male znanstvene zajednice i dugoročno je najbolji put za povećanje kvalitete znanstvenih istraživanja“, naglasila je doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski, predsjednica Savjeta portala Hrčak, Sveučilište u Zadru i Institut Ruđer Bošković.

Ukupna veličina repozitorija podataka sustava Hrčak trenutno iznosi 242 GB.

Tijekom 2015. godine, odnosno u periodu od 1. 1. 2015. do 31. 12. 2015. godine web-sjedište portala Hrčak zabilježilo je ukupni promet od 24,35 TB, uz mjesečni prosjek od 2.077,94 GB. Zabilježeno je ukupno 13.191.881 korisnički posjet (uz mjesečni prosjek od 1.099.323 posjeta) u okviru kojih je web-poslužitelj obradio ukupno 101.987.664 zahtjeva (uz mjesečni prosjek od 8.498.972 obrađena zahtjeva).

Poveznice (linkovi) na članke iz Hrčka mogu se jednostavno, izravno dijeliti s prijateljima na Facebooku, Twitteru.

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja