10 godina portala HRČAK

10 godina otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima

Sudionici konferencije za novinare (s lijeva na desno): Miroslav Milinović, Jadranka Stojanovski, Bono Lučić, Draženko Celjak

(Zagreb, 10. veljače 2016.) Hrčak je portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima. Namijenjen je kako uredništvima časopisa tako i hrvatskoj, te međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj javnosti.

Hrčak je središnji portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. Hrčak je tijekom godina postao jednim od simbola otvorenog pristupa u Hrvatskoj pa možemo reći da je vizija njegovih pokretača osigurala da otvorena znanost, barem u segmentu publiciranja rezultata istraživanja, postane hrvatskom stvarnošću i prije nego je postala jednom od najvažnijih paradigmi europskog istraživačkog prostora.

Osnovna ideja o portalu te vrste potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID), prije svega tadašnjeg predsjednika HID-a Tibora Totha. Zajednički tim stručnjaka iz Srca i iz područja informacijski znanosti, uspješno je realizirao portal Hrčak koji je javnosti po prvi puta predstavljen 7. veljače 2006. godine kada je i pušten u produkcijski rad.

Hrčak je danas referentni izvor informacija koji na adresi http://hrcak.srce.hr/ na jednom mjestu okuplja više od 400 časopisa, s više od 11.000 objavljenih sveščića te nudi pristup do više od 138.000 radova dostupnih u punom tekstu. Prema broju uključenih časopisa Hrčak je jedinstven u europskim razmjerima i u proteklih je 10 godina značajno doprinio vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa.

Projektni je tim samostalno izradio sustav Hrčak koristeći raspoloživu open source programsku podršku: PHP, MySQL, Apache.

U izradi su korištena iskustva Srca u području istraživanja i primjene web tehnologija. Sustav je modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima. Hrčak je opremljen i odgovarajućim OAI modulom koji omogućuje razmjenu podataka po konceptu i standardima Open Archive Initiative (OAI). Usklađen je sa globalnim standardima te poslužuje podatke važnim europskim i globalnim servisima poput OpenAIRE, Google Scholar i WorldCat“, naglasio je mr.sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Sveučilišnog računskog centra.

Projektom Hrčak željelo se:

  • izgraditi sustav kojim će se uredništvima časopisa znatno olakšati postupak objavljivanja digitalnih inačica časopisa, a korisnicima omogućiti nesmetani pristup, pregledavanje i pretraživanje kroz jedinstveno sučelje
  • potaknuti što veći broj hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa da ponude svoj sadržaj otvoreno i online, u skladu s globalnim inicijativama za otvoreni pristup znanstvenim informacijama.

„Broj časopisa koji se danas nalazi u Hrčak repozitoriju nadrastao je sva naša očekivanja. Uredništva prepoznaju višestruke koristi od uključenosti časopisa, posebno zato što im Hrčak osigurava znatno veću vidljivost, što je važno kako za autore, tako i za uredništva časopisa. Od samih početaka Hrčak je interoperabilan i osigurava razmjenu podataka o objavljenim radovima s velikim svjetskim repozitorijima, arhivima i bazama podataka. Kroz suradnju Hrčka s velikim i uglednim izdavačima i agregatorima, nastojimo osigurati čim veću prisutnost hrvatskih časopisa u popularnim bazama podataka kao što su Web of Science, Scopus, Google Scholar i drugi. Smatramo da je to najbolji način integracije hrvatske znanstvene publicistike u globalnu izdavačku zajednicu. Posebno bih istaknula suradnju s OpenAIRE H2020 projektom Europske komisije, čija baza podataka integrira cjelokupno europsko izdavaštvo u otvorenom pristupu i na najbolji način promiče naše napore u prihvaćanju koncepata otvorene znanosti. Transparentnost na svim razinama posebice je važna za male znanstvene zajednice i dugoročno je najbolji put za povećanje kvalitete znanstvenih istraživanja“, naglasila je doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski, predsjednica Savjeta portala Hrčak, Sveučilište u Zadru i Institut Ruđer Bošković.

Ukupna veličina repozitorija podataka sustava Hrčak trenutno iznosi 242 GB.

Tijekom 2015. godine, odnosno u periodu od 1. 1. 2015. do 31. 12. 2015. godine web-sjedište portala Hrčak zabilježilo je ukupni promet od 24,35 TB, uz mjesečni prosjek od 2.077,94 GB. Zabilježeno je ukupno 13.191.881 korisnički posjet (uz mjesečni prosjek od 1.099.323 posjeta) u okviru kojih je web-poslužitelj obradio ukupno 101.987.664 zahtjeva (uz mjesečni prosjek od 8.498.972 obrađena zahtjeva).

Poveznice (linkovi) na članke iz Hrčka mogu se jednostavno, izravno dijeliti s prijateljima na Facebooku, Twitteru.

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

20. rujna 2019.

I ove godine će se godine, od 30. rujna do 6. listopada, cijela Hrvatska udružiti u obilježavanju nacionalne kampanje pod nazivom Tjedan cjeloživotnog učenja. Riječ je o obrazovnoj kampanji kojom se građanima prenosi poruka o važnosti obrazovanja... Više

17. rujna 2019.

Projekt National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) započeo je 1. rujna 2019. u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine.

17. rujna 2019.

Pozivamo vas na predavanje „Microsoft Teams - što se promijenilo unutar Teamsa i zašto baš Teams?“ u petak 20. 9. 2019. u 14:00 sati u dvorani E2 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

Izdvojena događanja

ruj 01

Svake godine u rujnu organiziramo niz predavanja namijenjenih novim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

ruj 23

Od 23. do 27. rujna održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

ruj 24

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 24. 9. 2019. su u tijeku.