10 godina portala HRČAK

10 godina otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima

Sudionici konferencije za novinare (s lijeva na desno): Miroslav Milinović, Jadranka Stojanovski, Bono Lučić, Draženko Celjak

(Zagreb, 10. veljače 2016.) Hrčak je portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima. Namijenjen je kako uredništvima časopisa tako i hrvatskoj, te međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj javnosti.

Hrčak je središnji portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. Hrčak je tijekom godina postao jednim od simbola otvorenog pristupa u Hrvatskoj pa možemo reći da je vizija njegovih pokretača osigurala da otvorena znanost, barem u segmentu publiciranja rezultata istraživanja, postane hrvatskom stvarnošću i prije nego je postala jednom od najvažnijih paradigmi europskog istraživačkog prostora.

Osnovna ideja o portalu te vrste potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID), prije svega tadašnjeg predsjednika HID-a Tibora Totha. Zajednički tim stručnjaka iz Srca i iz područja informacijski znanosti, uspješno je realizirao portal Hrčak koji je javnosti po prvi puta predstavljen 7. veljače 2006. godine kada je i pušten u produkcijski rad.

Hrčak je danas referentni izvor informacija koji na adresi http://hrcak.srce.hr/ na jednom mjestu okuplja više od 400 časopisa, s više od 11.000 objavljenih sveščića te nudi pristup do više od 138.000 radova dostupnih u punom tekstu. Prema broju uključenih časopisa Hrčak je jedinstven u europskim razmjerima i u proteklih je 10 godina značajno doprinio vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa.

Projektni je tim samostalno izradio sustav Hrčak koristeći raspoloživu open source programsku podršku: PHP, MySQL, Apache.

U izradi su korištena iskustva Srca u području istraživanja i primjene web tehnologija. Sustav je modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima. Hrčak je opremljen i odgovarajućim OAI modulom koji omogućuje razmjenu podataka po konceptu i standardima Open Archive Initiative (OAI). Usklađen je sa globalnim standardima te poslužuje podatke važnim europskim i globalnim servisima poput OpenAIRE, Google Scholar i WorldCat“, naglasio je mr.sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Sveučilišnog računskog centra.

Projektom Hrčak željelo se:

  • izgraditi sustav kojim će se uredništvima časopisa znatno olakšati postupak objavljivanja digitalnih inačica časopisa, a korisnicima omogućiti nesmetani pristup, pregledavanje i pretraživanje kroz jedinstveno sučelje
  • potaknuti što veći broj hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa da ponude svoj sadržaj otvoreno i online, u skladu s globalnim inicijativama za otvoreni pristup znanstvenim informacijama.

„Broj časopisa koji se danas nalazi u Hrčak repozitoriju nadrastao je sva naša očekivanja. Uredništva prepoznaju višestruke koristi od uključenosti časopisa, posebno zato što im Hrčak osigurava znatno veću vidljivost, što je važno kako za autore, tako i za uredništva časopisa. Od samih početaka Hrčak je interoperabilan i osigurava razmjenu podataka o objavljenim radovima s velikim svjetskim repozitorijima, arhivima i bazama podataka. Kroz suradnju Hrčka s velikim i uglednim izdavačima i agregatorima, nastojimo osigurati čim veću prisutnost hrvatskih časopisa u popularnim bazama podataka kao što su Web of Science, Scopus, Google Scholar i drugi. Smatramo da je to najbolji način integracije hrvatske znanstvene publicistike u globalnu izdavačku zajednicu. Posebno bih istaknula suradnju s OpenAIRE H2020 projektom Europske komisije, čija baza podataka integrira cjelokupno europsko izdavaštvo u otvorenom pristupu i na najbolji način promiče naše napore u prihvaćanju koncepata otvorene znanosti. Transparentnost na svim razinama posebice je važna za male znanstvene zajednice i dugoročno je najbolji put za povećanje kvalitete znanstvenih istraživanja“, naglasila je doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski, predsjednica Savjeta portala Hrčak, Sveučilište u Zadru i Institut Ruđer Bošković.

Ukupna veličina repozitorija podataka sustava Hrčak trenutno iznosi 242 GB.

Tijekom 2015. godine, odnosno u periodu od 1. 1. 2015. do 31. 12. 2015. godine web-sjedište portala Hrčak zabilježilo je ukupni promet od 24,35 TB, uz mjesečni prosjek od 2.077,94 GB. Zabilježeno je ukupno 13.191.881 korisnički posjet (uz mjesečni prosjek od 1.099.323 posjeta) u okviru kojih je web-poslužitelj obradio ukupno 101.987.664 zahtjeva (uz mjesečni prosjek od 8.498.972 obrađena zahtjeva).

Poveznice (linkovi) na članke iz Hrčka mogu se jednostavno, izravno dijeliti s prijateljima na Facebooku, Twitteru.

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.