10 godina sustava AAI@EduHr

10 godina uspješnog rada Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske

Konferencija za novinare povodom 10 godina sustava AAI@EduHr - mr. sc. Miroslav Milinović i dr. sc. Zoran Bekić s novinarima

(Zagreb, 1. ožujka 2016.) Bez elektroničkog identiteta danas je nezamislivo uspješno raditi i djelovati u okruženju kojega čine Internet i nove tehnologije. Zahvaljujući sustavu AAI@EduHr više od 800.000 hrvatskih studenata, učenika i profesora već 10 godina posjeduje i uspješno koristi takve identitete što im omogućuje korištenje više od 500 različitih elektroničkih usluga.

Sustav AAI@EduHr u produkcijski je rad pušten 1. ožujka 2006. godine. U proteklih se 10 godine afirmirao kao temeljni i pouzdani posrednički sustav znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Sveučilišni računski centar (Srce) uspostavio je, razvija i održava sustav AAI@EduHr uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Razvoj sustava AAI@EduHr započet je 2003. godine, a uz zaposlenike Srca u timu koji je tada radio na uspostavi sustava AAI@EduHr sudjelovali su i zaposlenici CARNeta. Timu Srca koji je tada pripremao projekt razvoja nacionalne akademske autentikacijske i autorizacijske infrastrukture bilo je posve jasno kako projekt može uspjeti jedino bude li osigurao pouzdanu i sigurnu, informacijski kvalitetnu i potpunu infrastrukturu koja će biti široko prihvaćena i korištena.

Stoga posebno ističemo kako danas sustav AAI@EduHr obuhvaća 229 imenika matičnih ustanova s više od 830 000 elektroničkih identiteta i više od 500 usluga te omogućuje sigurno i jednostavno korištenje elektroničkih identiteta za pristup mrežnim i mrežom dostupnim uslugama.

"Trajna je zadaća Srca omogućiti akademskoj i istraživačkoj zajednici, kao najnaprednijem dijelu društva stalni pristup najnovijim tehnologijama i svim potrebnim izvorima znanja i informacija. U današnje 'umreženo' doba takvu je zadaću nemoguće ostvariti bez sustava pouzdanih i prepoznatljivih elektroničkih identiteta, pa je baš zato sustav AAI@EduHr jedna od najvažnijih, temeljnih komponenti moderne e-infrastrukture za koju je Srce zaduženo i koju uspješno održava i razvija" kazao je dr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Sustav AAI@EduHr povezan je s projektom e-Građani i sustavom NIAS u Republici Hrvatskoj te je prihvaćen u svijetu i povezan s odgovarajućim globalnim sustavima eduroam (Education Roaming; www.eduroam.org) i eduGAIN (GÉANT Authorisation and Authentication Infrastructure; www.edugain.org).

Srce je u Hrvatskoj i u svijetu prepoznato kao nacionalni koordinator sustava AAI@EduHr te nastavlja aktivno sudjelovati u nacionalnim aktivnostima (projekt e-Građani Vlade RH), međunarodnim tijelima (radne skupine REFEDS i TF-MNM) i EU projektima (GEANT4).

Prisutnima se videokonferencijskim putem obratio i Valter Nordh, Nordunet, član upravljačkog tijela GÉANT-a konstatirajući kako se u europskoj akademskoj i istraživačkoj zajednici i globalnoj e-infrastrukturi prepoznaju postignuća Hrvatske u području posredničkih sustava te uključenost Srca u odgovarajuće razvojne aktivnosti.

Razvoj AAI@EduHr započet je prije više do 10 godina, u vrijeme kad su mnogi samo pričali o autentikacijskim i autorizacijskim infrastrukturama, ali ih je malo doista započelo graditi posredničku infrastrukturu koju danas pod imenom federacija elektroničkih identiteta smatramo temeljnim sustavom koji omogućuje siguran, pouzdan i standardiziran pristup mreži i mrežnim resursima istovremeno štiteći privatnost krajnjeg korisnika. Naša je AAI@EduHr od samoga početka omogućavala dobivanje elektroničkog identiteta svim studentima, nastavnicima i istraživačima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja“ – naglasio je mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu.

Prepoznajući kako posebnu pozornost treba posvetiti očuvanju povjerenja u pouzdanost i kvalitetu sustava Srce nizom aktivnosti nastoji ne samo održavati nego i unapređivati organizacijske, informacijske i tehničke elemente AAI@EduHr. Tako i tijekom 2016. godine, u kojoj sustav AAI@EduHr slavi 10. godišnjicu produkcijskog rada, planiramo  iskorake vezane uz unaprjeđenje organizacijskih elemenata, sigurnosti i pouzdanosti sustava AAI@EduHr te ispitivanje i implementaciju alternativnih metoda i protokola za autentikaciju.

 

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

17. rujna 2019.

Projekt National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) započeo je 1. rujna 2019. u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine.

17. rujna 2019.

Pozivamo vas na predavanje „Microsoft Teams - što se promijenilo unutar Teamsa i zašto baš Teams?“ u petak 20. 9. 2019. u 14:00 sati u dvorani E2 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

11. rujna 2019.

U ponedjeljak, 9. 9. 2019., u Srcu je održana prva radionica "Priprema i objava digitalnog objekta Obrazovni sadržaji u Dabru". Obrazovni sadržaji najnoviji je digitalni objekt implementiran u sustav.

Izdvojena događanja

ruj 01

Svake godine u rujnu organiziramo niz predavanja namijenjenih novim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

ruj 19

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati 19. 9.  2019. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 23

Od 23. do 27. rujna održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.