10 godina sustava AAI@EduHr

10 godina uspješnog rada Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske

Konferencija za novinare povodom 10 godina sustava AAI@EduHr - mr. sc. Miroslav Milinović i dr. sc. Zoran Bekić s novinarima

(Zagreb, 1. ožujka 2016.) Bez elektroničkog identiteta danas je nezamislivo uspješno raditi i djelovati u okruženju kojega čine Internet i nove tehnologije. Zahvaljujući sustavu AAI@EduHr više od 800.000 hrvatskih studenata, učenika i profesora već 10 godina posjeduje i uspješno koristi takve identitete što im omogućuje korištenje više od 500 različitih elektroničkih usluga.

Sustav AAI@EduHr u produkcijski je rad pušten 1. ožujka 2006. godine. U proteklih se 10 godine afirmirao kao temeljni i pouzdani posrednički sustav znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Sveučilišni računski centar (Srce) uspostavio je, razvija i održava sustav AAI@EduHr uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Razvoj sustava AAI@EduHr započet je 2003. godine, a uz zaposlenike Srca u timu koji je tada radio na uspostavi sustava AAI@EduHr sudjelovali su i zaposlenici CARNeta. Timu Srca koji je tada pripremao projekt razvoja nacionalne akademske autentikacijske i autorizacijske infrastrukture bilo je posve jasno kako projekt može uspjeti jedino bude li osigurao pouzdanu i sigurnu, informacijski kvalitetnu i potpunu infrastrukturu koja će biti široko prihvaćena i korištena.

Stoga posebno ističemo kako danas sustav AAI@EduHr obuhvaća 229 imenika matičnih ustanova s više od 830 000 elektroničkih identiteta i više od 500 usluga te omogućuje sigurno i jednostavno korištenje elektroničkih identiteta za pristup mrežnim i mrežom dostupnim uslugama.

"Trajna je zadaća Srca omogućiti akademskoj i istraživačkoj zajednici, kao najnaprednijem dijelu društva stalni pristup najnovijim tehnologijama i svim potrebnim izvorima znanja i informacija. U današnje 'umreženo' doba takvu je zadaću nemoguće ostvariti bez sustava pouzdanih i prepoznatljivih elektroničkih identiteta, pa je baš zato sustav AAI@EduHr jedna od najvažnijih, temeljnih komponenti moderne e-infrastrukture za koju je Srce zaduženo i koju uspješno održava i razvija" kazao je dr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Sustav AAI@EduHr povezan je s projektom e-Građani i sustavom NIAS u Republici Hrvatskoj te je prihvaćen u svijetu i povezan s odgovarajućim globalnim sustavima eduroam (Education Roaming; www.eduroam.org) i eduGAIN (GÉANT Authorisation and Authentication Infrastructure; www.edugain.org).

Srce je u Hrvatskoj i u svijetu prepoznato kao nacionalni koordinator sustava AAI@EduHr te nastavlja aktivno sudjelovati u nacionalnim aktivnostima (projekt e-Građani Vlade RH), međunarodnim tijelima (radne skupine REFEDS i TF-MNM) i EU projektima (GEANT4).

Prisutnima se videokonferencijskim putem obratio i Valter Nordh, Nordunet, član upravljačkog tijela GÉANT-a konstatirajući kako se u europskoj akademskoj i istraživačkoj zajednici i globalnoj e-infrastrukturi prepoznaju postignuća Hrvatske u području posredničkih sustava te uključenost Srca u odgovarajuće razvojne aktivnosti.

Razvoj AAI@EduHr započet je prije više do 10 godina, u vrijeme kad su mnogi samo pričali o autentikacijskim i autorizacijskim infrastrukturama, ali ih je malo doista započelo graditi posredničku infrastrukturu koju danas pod imenom federacija elektroničkih identiteta smatramo temeljnim sustavom koji omogućuje siguran, pouzdan i standardiziran pristup mreži i mrežnim resursima istovremeno štiteći privatnost krajnjeg korisnika. Naša je AAI@EduHr od samoga početka omogućavala dobivanje elektroničkog identiteta svim studentima, nastavnicima i istraživačima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja“ – naglasio je mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu.

Prepoznajući kako posebnu pozornost treba posvetiti očuvanju povjerenja u pouzdanost i kvalitetu sustava Srce nizom aktivnosti nastoji ne samo održavati nego i unapređivati organizacijske, informacijske i tehničke elemente AAI@EduHr. Tako i tijekom 2016. godine, u kojoj sustav AAI@EduHr slavi 10. godišnjicu produkcijskog rada, planiramo  iskorake vezane uz unaprjeđenje organizacijskih elemenata, sigurnosti i pouzdanosti sustava AAI@EduHr te ispitivanje i implementaciju alternativnih metoda i protokola za autentikaciju.

 

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.