45 godina Sveučilišnog računskog centra (Srca) - najava događanja

(Zagreb, 18. travnja 2016.) Sveučilišni računski centar (Srce) u tjednima koji su pred nama obilježava svoj 45. rođendan. Rektor Ivan Supek je 29. travnja 1971. godine potpisao odluku o osnivanju Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj te 29. travnja obilježavamo kao Dan Srca.

Ovu godišnjicu obilježavamo kroz tri programska događanja.

  • Dani otvorenih vrata pod sloganom „Uđite u računalni oblak“. Svi zainteresirani će u četvrtak, 28. travnja 2016. od 15 do 18 sati i u petak, 29. travnja 2016. od 10 do 14 sati, uz stručno vodstvo, moći razgledati podatkovni centar i provjeriti gdje čuvamo vaše podatke te vidjeti kako izgleda računalna hala Srca, kao mjesto gdje se realizira jedan od oblaka koji je dostupan korisnicima Srca.
  • Svečana sjednica bit će 3. svibnja 2016. godine s početkom u 10 sati. Osvrnut ćemo se na naš dosadašnji rad i postignuća te nove izazove koji su pred nama. Na svečanosti očekujemo predstavnike Vlade, javne vlasti i akademske zajednice iz cijele Hrvatske.
  • Dani e-infrastrukture održat će se od 23. do 25. svibnja 2016. Tijekom tri dana, planiramo organizirati niz tematskih rasprava, predavanja i radionica vezanih uz usluge Srca, kao i nove teme od interesa u znanstvenoj i akademskoj zajednici u Republici Hrvatskoj.

Tako će se prvog dana pod nazivom „Znanost, obrazovanje i e-infrastruktura“ organizirati dvije panel rasprave o pitanjima održivosti i financiranja istraživačke infrastrukture, te o otvorenom pristupu i otvorenom obrazovanju. Drugi i treći dan rezervirani su za predstavljanje i raspravu naprednih e-infrastrukturnih usluga Srca potkrijepljene korisničkim prezentacijama. Cilj ovog događanja nije samo predstavljanje usluga Srca nego i aktivno sudjelovanje korisnika tj. zajednice kako u korištenju, tako i u planiranju i izgradnji usluga koje Srce pruža sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Više informacija o programu Dana e-infrastrukture možete naći na www.srce.unizg.hr/dei2016/

Detalje o proslavi 45. rođendana Srca potražite na www.srce.unizg.hr/dan-srca/.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i da popratite spomenuta programska događanja, vezana uz 45. godišnjicu Srca. Stojimo na raspolaganju za Vaše eventualne upite, dodatne informacije i razgovore o djelovanju, rezultatima i planovima rada Srca.

Srce je osnovano s namjerom da „bude glavna pokretačka snaga kompjutorizacije zemlje, da „tehnički i organizacijski bude otvoreno svim potencijalnim korisnicima u okviru Sveučilišta ali i izvan njega, te da „bude okosnica buduće mreže kompjutora i povezan s Europskom mrežom računala.

Povijest Srca uključuje važne trenutke kako hrvatske informatike, tako i hrvatske akademske i istraživačke zajednice u razvoju i primjeni najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Spomenimo samo puštanje u rad jednog od najvećih računalnih sustava u ovom dijelu Europe 1974. godine, izgradnju sustava znanstvenih informacija Hrvatske (SIZIF) krajem 70-ih i tijekom 80-ih godina ili informacijskih sustava za velika sportska natjecanja nastalih u istom razdoblju, projekte Srca vezane uz računalno-komunikacijske mreže, koji su kulminirali početkom 90-ih prvom Internetskom vezom Hrvatske sa svijetom, registracijom hrvatske nacionalne Internetske domene .hr i izgradnjom hrvatske akademske i istraživačke mreže.

Svi rezultati, ali i potrebe akademske i istraživačke zajednice kojoj pripadamo i nužnost daljnjeg povezivanja hrvatskih e-infrastruktura s europskim i globalnim zasigurno su poticaj da u godinama koje dolaze planiramo mnoge nove poslove, projekte i iskorake. Za razliku od ranih 70-ih kada je zadaća Srca bila "samo" ili prvenstveno osigurati pristup najnovijim tehnologijama, uz tu stalnu zadaću Srce danas treba skrbiti i o pouzdanom, stabilnom i održivom funkcioniranju mnogih segmenata e-infrastrukture koji su postali nužni za svakodnevno funkcioniranje sustava visokog obrazovanja i znanosti.

Kao i u trenutku osnivanja, Srce i danas svoje poslove i zadaće planira i ostvaruje na dvije razine - na razini sustava visokog obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske i na razini Sveučilišta u Zagrebu, koje danas više nego ikada prepoznaje mogućnosti i nužnost primjene najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, znanosti i istraživanjima.

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.