45 godina Sveučilišnog računskog centra (Srca) - najava događanja

(Zagreb, 18. travnja 2016.) Sveučilišni računski centar (Srce) u tjednima koji su pred nama obilježava svoj 45. rođendan. Rektor Ivan Supek je 29. travnja 1971. godine potpisao odluku o osnivanju Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj te 29. travnja obilježavamo kao Dan Srca.

Ovu godišnjicu obilježavamo kroz tri programska događanja.

  • Dani otvorenih vrata pod sloganom „Uđite u računalni oblak“. Svi zainteresirani će u četvrtak, 28. travnja 2016. od 15 do 18 sati i u petak, 29. travnja 2016. od 10 do 14 sati, uz stručno vodstvo, moći razgledati podatkovni centar i provjeriti gdje čuvamo vaše podatke te vidjeti kako izgleda računalna hala Srca, kao mjesto gdje se realizira jedan od oblaka koji je dostupan korisnicima Srca.
  • Svečana sjednica bit će 3. svibnja 2016. godine s početkom u 10 sati. Osvrnut ćemo se na naš dosadašnji rad i postignuća te nove izazove koji su pred nama. Na svečanosti očekujemo predstavnike Vlade, javne vlasti i akademske zajednice iz cijele Hrvatske.
  • Dani e-infrastrukture održat će se od 23. do 25. svibnja 2016. Tijekom tri dana, planiramo organizirati niz tematskih rasprava, predavanja i radionica vezanih uz usluge Srca, kao i nove teme od interesa u znanstvenoj i akademskoj zajednici u Republici Hrvatskoj.

Tako će se prvog dana pod nazivom „Znanost, obrazovanje i e-infrastruktura“ organizirati dvije panel rasprave o pitanjima održivosti i financiranja istraživačke infrastrukture, te o otvorenom pristupu i otvorenom obrazovanju. Drugi i treći dan rezervirani su za predstavljanje i raspravu naprednih e-infrastrukturnih usluga Srca potkrijepljene korisničkim prezentacijama. Cilj ovog događanja nije samo predstavljanje usluga Srca nego i aktivno sudjelovanje korisnika tj. zajednice kako u korištenju, tako i u planiranju i izgradnji usluga koje Srce pruža sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Više informacija o programu Dana e-infrastrukture možete naći na www.srce.unizg.hr/dei2016/

Detalje o proslavi 45. rođendana Srca potražite na www.srce.unizg.hr/dan-srca/.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i da popratite spomenuta programska događanja, vezana uz 45. godišnjicu Srca. Stojimo na raspolaganju za Vaše eventualne upite, dodatne informacije i razgovore o djelovanju, rezultatima i planovima rada Srca.

Srce je osnovano s namjerom da „bude glavna pokretačka snaga kompjutorizacije zemlje, da „tehnički i organizacijski bude otvoreno svim potencijalnim korisnicima u okviru Sveučilišta ali i izvan njega, te da „bude okosnica buduće mreže kompjutora i povezan s Europskom mrežom računala.

Povijest Srca uključuje važne trenutke kako hrvatske informatike, tako i hrvatske akademske i istraživačke zajednice u razvoju i primjeni najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Spomenimo samo puštanje u rad jednog od najvećih računalnih sustava u ovom dijelu Europe 1974. godine, izgradnju sustava znanstvenih informacija Hrvatske (SIZIF) krajem 70-ih i tijekom 80-ih godina ili informacijskih sustava za velika sportska natjecanja nastalih u istom razdoblju, projekte Srca vezane uz računalno-komunikacijske mreže, koji su kulminirali početkom 90-ih prvom Internetskom vezom Hrvatske sa svijetom, registracijom hrvatske nacionalne Internetske domene .hr i izgradnjom hrvatske akademske i istraživačke mreže.

Svi rezultati, ali i potrebe akademske i istraživačke zajednice kojoj pripadamo i nužnost daljnjeg povezivanja hrvatskih e-infrastruktura s europskim i globalnim zasigurno su poticaj da u godinama koje dolaze planiramo mnoge nove poslove, projekte i iskorake. Za razliku od ranih 70-ih kada je zadaća Srca bila "samo" ili prvenstveno osigurati pristup najnovijim tehnologijama, uz tu stalnu zadaću Srce danas treba skrbiti i o pouzdanom, stabilnom i održivom funkcioniranju mnogih segmenata e-infrastrukture koji su postali nužni za svakodnevno funkcioniranje sustava visokog obrazovanja i znanosti.

Kao i u trenutku osnivanja, Srce i danas svoje poslove i zadaće planira i ostvaruje na dvije razine - na razini sustava visokog obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske i na razini Sveučilišta u Zagrebu, koje danas više nego ikada prepoznaje mogućnosti i nužnost primjene najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, znanosti i istraživanjima.

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja