Dani e-infrastrukture - poziv za novinare

Pozivamo Vas na kavu i druženje povodom održavanja Dana e-infrastrukture.

Druženje će se održati u ponedjeljak 23. svibnja 2016. godine u 10.15 sati, u dvorani 25 u Srcu, Josipa Marohnića 5.

Na druženju će sudjelovati Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i Sabina Rako, voditeljica usluge Obrazovni programi za IT-specijaliste, predstojnica Sektora za obrazovne usluge, zadužena za program Dana e-infrastrukture.

Nakon druženja pozivamo Vas da ostanete na panel-diskusijama „Financiranje i održivost znanstvene e-infrastrukture“ te „Načela i praksa otvorenosti u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj“.

Sveučilišni računski centar od 23. do 25. svibnja 2016. organizira Dane e-infrastrukture. Dani e-infrastrukture nastali su spajanjem nekoliko tradicionalnih okupljanja korisnika Srca: Dana e-infrastrukture, Dana sustava AAI@EduHr, Dana digitalnih repozitorija i Okupljanja korisnika ISVU REST API-ja.

Tijekom tri dana, od 23. do 25. svibnja 2016. godine, planiramo organizirati niz tematskih rasprava, predavanja i radionica vezanih uz usluge Srca. Bavit ćemo se i temama zanimljivim znanstvenoj i akademskoj zajednici u Republici Hrvatskoj.

Prvi dan događanja nosi naziv „Znanost, obrazovanje i e-infrastruktura u sklopu kojeg će se održat uvodna predavanja i dvije panel-rasprave: „Financiranje i održivost znanstvene e-infrastrukture“ te „Načela i praksa otvorenosti u sustavu znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj“. Naglašavamo da se radi o temama koje nisu tehnološke prirode, već su povezane s upravljanjem u sustavu visokog obrazovanja i znanosti

Prvoj panel-raspravi prethodit će uvodna predavanja koja će održat: akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost na temu „Financiranja znanstvenih projekata i infrastrukture putem zaklade“, dr. sc. Dubravko Kičić, izvršni direktor i predsjednik Uprave BIOCentra na temu „Uloga e-infrastrukture u razvoju biotehnologije“ te prof. dr. sc. Zlatan Car, prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci, na temu „E-infrastruktura kao temelj modernog Sveučilišta“.

Nakon uvodnih predavanja uslijedit će panel-rasprava pod nazivom: „Financiranje i održivost znanstvene e-infrastrukture“, kroz koju želimo raspravljati o tome u kojoj mjeri i na koji način informacijske i komunikacijske tehnologije iz neizbježnog troška pretvoriti u alat za ostvarivanje strateških ciljeva u sustavu visokog obrazovanja i znanosti, odnosno u ustanovama toga sustava. Moderator će biti Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca, a sudionici uvodničari.

Uvodna predavanja u drugu panel-raspravu pod nazivom Načela i praksa otvorenosti u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj“ održat će doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski, Sveučilište u Zadru i Institut Ruđer Bošković na temu „Otvorena znanost - Europa poziva na djelovanje“, izv. prof. dr. sc. Vlado Cetl, Sveučilište u Zagrebu, Geodetski fakultet, pod nazivom „Otvoreni podaci Dunavske regije - otvorena podatkovna infrastruktura u praksi“ i Sandra Kučina Softić, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, pod nazivom „Otvoreni obrazovni sadržaji i otvoreno obrazovanje - od politike EU do prakse u Hrvatskoj“.

Moderator drugog panela bit će dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra, a panelisti su izv. prof. dr. sc. Vlado Cetl, predstojnik Zavoda za primijenjenu geodeziju, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski, Sveučilište u Zadru i Institut Ruđer Bošković i prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Između dvije panel-rasprave bit će svečana dodjela nagrada povodom Mjeseca eduroama.

Drugi i treći dan usmjereni su više na tehničke i operativne aspekte e-infrastrukture. Tako će se drugi dan, u tematskoj skupini Gradimo hrvatski otvoreni i znanstveno-obrazovni oblak, istaknuti važnost računalnih resursa koje razvijamo u znanstvenoj i istraživačkoj zajednici te, kroz tematsku skupinu Interoperabilnosti informacijskih sustava u znanosti i visokom obrazovanju, ukazati na važnost informacijskih sustava. Trećega dana stavit će se naglasak na još jedan važan aspekt − Digitalne repozitorije u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

U sklopu Dana e-infrastrukture održat će se i radionica "Islandora za programere".

Cilj ovog događanja nije samo predstavljanje usluga Srca nego i aktivno sudjelovanje korisnika tj. zajednice kako u korištenju tako i u planiranju i izgradnji usluga koje Srce pruža sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Međusobna razmjena znanja i iskustava jako su važna kako bi aplikacije i sustavi koji se oslanjaju na e-infrastrukturu bili što robusniji i efektivniji. Ovakva događanja dobra su prilika za iznošenje i razmjenu ideja.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i da sudjelujete u Danima e-infrastrukture. Stojimo na raspolaganju za Vaše eventualne upite, dodatne informacije i razgovore.

Program Dana e-infrastrukture nalazi se u prilogu, a detalje možete naći na www.srce.unizg.hr/dei2016/.

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.