Microsoft spojen na CIX

brže i sigurnije do Microsoftovih aplikacija preko CIX-a

(Zagreb, 25. veljače 2016.) Tvrtka Microsoft Hrvatska 29. siječnja 2016. godine spojena je na Croatian Internet eXchange (CIX) i time je postala njegova 29. članica.

Kako bi osigurao dostatnu propusnost, brzi odziv i redundanciju pristupa svojim sadržajima, aplikacijama i uslugama, Microsoft je spojen na CIX, točku koja omogućava najbliže mjesto isporuke sadržaja hrvatskim internetskim korisnicima.

Spoj Microsofta na CIX znači da će sad svaki korisnik iz Hrvatske koji na svom računalu, prijenosniku ili pametnom telefonu posjeduje neku Microsoftovu aplikaciju, odnosno koristi neku od njihovih usluga, moći kraćim i bržim, a u konačnici i sigurnijim i jeftinijim putem dolaziti do novih verzija softvera i drugih internetskih sadržaja iz Microsoftovog oblaka istaknuo je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca.

Spajanjem Microsofta na CIX, Sveučilišni računski centar (Srce) nastavlja dizajniranje učinkovitog i sigurnog nacionalnog dijela Interneta u smjeru približavanja svjetskih pružatelja sadržaja  hrvatskim internetskim korisnicima.

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković naglasio je: „Suradnja između Srca i Microsofta traje dugi niz godina. Istaknuo bih nedavni primjer projekta dostupnosti Office 365 alata svim studentima koji smo uspješno odradili u 2015. godini. Upravo taj projekt dobiva puni smisao spojem Microsofta na CIX. “

Croatian Internet eXchange (CIX) je hrvatsko nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa osnovano i udomljeno u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) od 2000. godine, a otvoreno za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže. CIX trenutno broji 29 članica te se kroz njega mjesečno ostvari prijenos više od 4 PB podataka.

 

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

22. listopada 2019.

Natjecanje Copernicus Hackathon koje će se održati u Srcu, započinje sutra i traje do 24. listopada 2019. godine.

21. listopada 2019.

Od 21. do 27. listopada 2019. obilježava se Tjedan otvorenog pristupa, globalna inicijativa koja potiče ustanove i pojedince na organizaciju događaja, tribina, rasprava i edukacija s ciljem promoviranja važnosti otvorenog pristupa znanstvenim... Više

15. listopada 2019.

Na prvom sastanku projekta National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) u Ateni sudjelovalo je i Srce kao jedan od dvadeset i dva partnera na projektu.

Izdvojena događanja

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.