Microsoft spojen na CIX

brže i sigurnije do Microsoftovih aplikacija preko CIX-a

(Zagreb, 25. veljače 2016.) Tvrtka Microsoft Hrvatska 29. siječnja 2016. godine spojena je na Croatian Internet eXchange (CIX) i time je postala njegova 29. članica.

Kako bi osigurao dostatnu propusnost, brzi odziv i redundanciju pristupa svojim sadržajima, aplikacijama i uslugama, Microsoft je spojen na CIX, točku koja omogućava najbliže mjesto isporuke sadržaja hrvatskim internetskim korisnicima.

Spoj Microsofta na CIX znači da će sad svaki korisnik iz Hrvatske koji na svom računalu, prijenosniku ili pametnom telefonu posjeduje neku Microsoftovu aplikaciju, odnosno koristi neku od njihovih usluga, moći kraćim i bržim, a u konačnici i sigurnijim i jeftinijim putem dolaziti do novih verzija softvera i drugih internetskih sadržaja iz Microsoftovog oblaka istaknuo je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca.

Spajanjem Microsofta na CIX, Sveučilišni računski centar (Srce) nastavlja dizajniranje učinkovitog i sigurnog nacionalnog dijela Interneta u smjeru približavanja svjetskih pružatelja sadržaja  hrvatskim internetskim korisnicima.

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković naglasio je: „Suradnja između Srca i Microsofta traje dugi niz godina. Istaknuo bih nedavni primjer projekta dostupnosti Office 365 alata svim studentima koji smo uspješno odradili u 2015. godini. Upravo taj projekt dobiva puni smisao spojem Microsofta na CIX. “

Croatian Internet eXchange (CIX) je hrvatsko nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa osnovano i udomljeno u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) od 2000. godine, a otvoreno za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže. CIX trenutno broji 29 članica te se kroz njega mjesečno ostvari prijenos više od 4 PB podataka.

 

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

30. ožujka 2020.

Obrazovne aktivnosti u učionicama Srca privremeno su zaustavljene međutim, online tečajevi i dalje su dostupni polaznicima, a aktivnost na sustavu za e-učenje iz dana u dan raste.

27. ožujka 2020.

Značajno povećanje u statistikama obrazovnih aktivnosti (e-kolegiji, webinari, ispiti, zadaće te broj nastavnika i studenata) u protekla dva tjedna u odnosu na prethodna razdoblja pokazuju uspješnost održavanja nastave na daljinu u visokom... Više

Srce novosti 79
25. ožujka 2020.

Izašao je novi broj Srce novosti, no u skladu s izazovnim vremenima samo u elektroničkom obliku.

Izdvojena događanja

Ožu 30

Pohađanjem ovog tečaja steknite znanja i vještine uporabe jezika R za analizu i vizualizaciju podataka. Tečaj počinje u ponedjeljak, 30. 3. 2020. u 17:30 sati.

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.