Obilježavanje Tjedna otvorenog obrazovanja – Koliko je otvoreno obrazovanje u Hrvatskoj?

(Zagreb, 10. ožujka 2016.) Hrvatska je tek započela ili treba ozbiljnije započeti propitivanje tema vezanih uz otvoreno obrazovanje i otvorene obrazovne sadržaje, te u tom smislu vidljivo zaostajemo za Europom. Ipak postoje inicijative i iskoraci koje treba podržati, a kroz sustavne nacionalne i institucionalne politike i mjere osigurati održivu promjenu u pristupu i načinu promišljanja modernog obrazovanja, otvorenosti obrazovanja i mogućnosti napretka koje takvo obrazovanje donosi društvu - neki su od zaključaka tribine održane u Srcu u srijedu, 9. ožujka 2016. godine.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) i ove se godine uključio u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja (Open Education Week, http://www.openeducationweek.org/). Tjedan otvorenog obrazovanja ove se godine u cijelom svijetu održava od 7. do 11. ožujka 2016. a cilj je podizanje svijesti o važnosti besplatnog i otvorenog obrazovanja koje je dostupno svakome, svugdje i u trenutku kada je potrebno.

Srce se ove godine pridružilo obilježavaju Tjedna otvorenog obrazovanja uspostavom mini-portala "Srce i otvoreno obrazovanje", besplatnim online tečajevima za sve građane te organizacijom tribine „Koliko je otvoreno obrazovanje u Hrvatskoj?

Tribina, središnji dio obilježavanja Tjedna otvorenog obrazovanja, pod nazivom „Koliko je otvoreno obrazovanje u Hrvatskoj?“ održana je u srijedu, 9. ožujka 2016. u Sveučilišnom računskom centru.

Uvodničari na tribini bili su:

  • Melissa Highton, Director of Learning, Teaching & Web Services (LTW), University of Edinburg  (putem webinara)
  • prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci (putem webinara)
  • prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala
  • Mirella Rašić, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize pri Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj
  • Gordana Jugo, voditeljica Službe za obrazovne tehnologije, CARNet
  • Kristijan Zimmer, mag. ing., Fakultet organizacije i informatike, Sveučilište u Zagrebu
  • Sabina Rako, predstojnica Sektora za obrazovne usluge, Srce.

Tribinu je moderirala Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima.

Melissa Highton, direktorica odjela za učenje, poučavanje i web servise Sveučilišta u Edinburgu, Velika Britanija u svojem izlaganju istakla je važnost uključivanja otvorenog obrazovanja u strateške dokumente i odluke ustanove te napomenula da postavljanjem kvalitetnih nastavni materijala i drugih obrazovnih sadržaja u otvoreni pristup ustanove mogu postići veći ugled kao i povećati kvalitetu rada i dostignuća ustanove. Ujedno je naglasila da  bi svi materijali, istraživanja i radovi nastali financiranjem iz državnih i javnih fondova automatski trebali biti javni i svima dostupni.

Prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, podržao je raspravu o otvorenom obrazovanju, naglasivši da je ona vrlo važna, a da prije svega moramo mijenjati način na koji promišljamo svoju ulogu u obrazovnom procesu i dijeljenju svojih rezultata i raditi na tome da izmijenimo obrazovni sustav koji je sam po sebi dosta zatvoren i zapravo ne potiče nastavnike da svoje materijale objavljuju u otvorenom pristupu. Naglasio je i da s pozicije sveučilišta otvoreno obrazovanje treba gledati zajedno s pitanjima otvorene znanosti i pitanjima treće misije sveučilišta, odnosno uloge sveučilišta u napretku društva.

Predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, mišljenja je da je potrebno poticati zajednicu da stvara i dijeli obrazovne sadržaje, te smatra da bi se kroz otvorenost obrazovnih sadržaja, a u kontekstu cjeloživotnog učenja puno lakše mogle stjecati kompetencije koje bi se u okviru Hrvatskog kvalifikacijskoj okvira priznavale kao usporedive s formalnima. Očekuje da će s jasnijim profiliranjem programa cjeloživotnog obrazovanja u Hrvatskoj rasti i značaj otvorenih obrazovnih sadržaja.

Zaključak tribine s kojim su se složili svi uvodničari je da je ova tema vrlo važna i da je Hrvatska tek u fazi propitkivanja te da na ovom planu zaostaje za Europom. Ipak, stvari se pomiču, i inicijative kao što je ova koju je pokrenulo Srce, da se o otvorenom obrazovanju razgovara i da se obrazovni sadržaji učine dostupni svima, pridonose podizanju svijesti u javnosti o važnosti otvorenog i svima dostupnog obrazovanja.

Srce već niz godina aktivno potiče i podržava načela otvorenog pristupa, a donošenjem dokumenta „Politika otvorenog pristupa Srca“ 2014. godine započelo je sustavno objavljivanje rezultata Srca javnosti u otvorenom pristupu. Priključivanjem međunarodnom tjednu otvorenog obrazovanja Srce želi doprinijeti promicanju otvorenog obrazovanja – obrazovanja dostupnog svakome, svugdje i u bilo kojem trenutku i u Hrvatskoj.

Na portalu "Srce i otvoreno obrazovanje" ( www.srce.unizg.hr/otvoreni-pristup/srce-i-otvoreno-obrazovanje/) nalaze se online tečajevi, priručnici i drugi obrazovni materijali koji su rezultat rada zaposlenika Srca i koji su dostupni svima na korištenje. Ovi obrazovni materijali dostupni su u otvorenom pristupu pod licencom Creative Commons.

Svi online tečajevi Srca sada su dostupni svima zainteresiranima bez naknade. Online tečajevima pristupa se putem sustava za udaljeno učenje na adresi http://lms.srce.hr, a s njihovim pohađanjem može se započeti u bilo kojem trenutku i prolaziti kroz gradivo tempom koji odgovara polazniku.

Doprinos otvorenosti obrazovanja u Hrvatskoj svakako predstavlja i Katalog e-kolegija u sustavu visokog obrazovanja  (http://katalog-e-kolegija.srce.hr/ ) kojega je Srce uspostavilo u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Iako često nije moguće pristupiti sadržaju pojedinih kolegija, Katalog ipak daje uvid u postojanje određenih digitalnih sadržaja i omogućava da se stupi u kontakt s njihovim autorima.

Više o aktivnostima Srca vezanim uz otvoreno obrazovanje saznajte na portalu "Srce i otvoreno obrazovanje" www.srce.unizg.hr/otvoreni-pristup/srce-i-otvoreno-obrazovanje/.


Tribina "Koliko je otvoreno obrazovanje u Hrvatskoj?" - uvodničari (s lijeva na desno): Kristijan Zimmer, Mirella Rašić, Gordana Jugo, prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, Sabina Rako


Na tribini je putem webinara sudjelovao i prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci


Iskustva sa Sveučilišta u Edinburgu prenijela je Melissa Highton, Director of Learning, Teaching & Web Services (LTW), University of Edinburg

 

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja