Obilježavanje Tjedna otvorenog obrazovanja – Koliko je otvoreno obrazovanje u Hrvatskoj?

(Zagreb, 10. ožujka 2016.) Hrvatska je tek započela ili treba ozbiljnije započeti propitivanje tema vezanih uz otvoreno obrazovanje i otvorene obrazovne sadržaje, te u tom smislu vidljivo zaostajemo za Europom. Ipak postoje inicijative i iskoraci koje treba podržati, a kroz sustavne nacionalne i institucionalne politike i mjere osigurati održivu promjenu u pristupu i načinu promišljanja modernog obrazovanja, otvorenosti obrazovanja i mogućnosti napretka koje takvo obrazovanje donosi društvu - neki su od zaključaka tribine održane u Srcu u srijedu, 9. ožujka 2016. godine.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) i ove se godine uključio u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja (Open Education Week, http://www.openeducationweek.org/). Tjedan otvorenog obrazovanja ove se godine u cijelom svijetu održava od 7. do 11. ožujka 2016. a cilj je podizanje svijesti o važnosti besplatnog i otvorenog obrazovanja koje je dostupno svakome, svugdje i u trenutku kada je potrebno.

Srce se ove godine pridružilo obilježavaju Tjedna otvorenog obrazovanja uspostavom mini-portala "Srce i otvoreno obrazovanje", besplatnim online tečajevima za sve građane te organizacijom tribine „Koliko je otvoreno obrazovanje u Hrvatskoj?

Tribina, središnji dio obilježavanja Tjedna otvorenog obrazovanja, pod nazivom „Koliko je otvoreno obrazovanje u Hrvatskoj?“ održana je u srijedu, 9. ožujka 2016. u Sveučilišnom računskom centru.

Uvodničari na tribini bili su:

  • Melissa Highton, Director of Learning, Teaching & Web Services (LTW), University of Edinburg  (putem webinara)
  • prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci (putem webinara)
  • prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala
  • Mirella Rašić, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize pri Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj
  • Gordana Jugo, voditeljica Službe za obrazovne tehnologije, CARNet
  • Kristijan Zimmer, mag. ing., Fakultet organizacije i informatike, Sveučilište u Zagrebu
  • Sabina Rako, predstojnica Sektora za obrazovne usluge, Srce.

Tribinu je moderirala Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima.

Melissa Highton, direktorica odjela za učenje, poučavanje i web servise Sveučilišta u Edinburgu, Velika Britanija u svojem izlaganju istakla je važnost uključivanja otvorenog obrazovanja u strateške dokumente i odluke ustanove te napomenula da postavljanjem kvalitetnih nastavni materijala i drugih obrazovnih sadržaja u otvoreni pristup ustanove mogu postići veći ugled kao i povećati kvalitetu rada i dostignuća ustanove. Ujedno je naglasila da  bi svi materijali, istraživanja i radovi nastali financiranjem iz državnih i javnih fondova automatski trebali biti javni i svima dostupni.

Prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, podržao je raspravu o otvorenom obrazovanju, naglasivši da je ona vrlo važna, a da prije svega moramo mijenjati način na koji promišljamo svoju ulogu u obrazovnom procesu i dijeljenju svojih rezultata i raditi na tome da izmijenimo obrazovni sustav koji je sam po sebi dosta zatvoren i zapravo ne potiče nastavnike da svoje materijale objavljuju u otvorenom pristupu. Naglasio je i da s pozicije sveučilišta otvoreno obrazovanje treba gledati zajedno s pitanjima otvorene znanosti i pitanjima treće misije sveučilišta, odnosno uloge sveučilišta u napretku društva.

Predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, mišljenja je da je potrebno poticati zajednicu da stvara i dijeli obrazovne sadržaje, te smatra da bi se kroz otvorenost obrazovnih sadržaja, a u kontekstu cjeloživotnog učenja puno lakše mogle stjecati kompetencije koje bi se u okviru Hrvatskog kvalifikacijskoj okvira priznavale kao usporedive s formalnima. Očekuje da će s jasnijim profiliranjem programa cjeloživotnog obrazovanja u Hrvatskoj rasti i značaj otvorenih obrazovnih sadržaja.

Zaključak tribine s kojim su se složili svi uvodničari je da je ova tema vrlo važna i da je Hrvatska tek u fazi propitkivanja te da na ovom planu zaostaje za Europom. Ipak, stvari se pomiču, i inicijative kao što je ova koju je pokrenulo Srce, da se o otvorenom obrazovanju razgovara i da se obrazovni sadržaji učine dostupni svima, pridonose podizanju svijesti u javnosti o važnosti otvorenog i svima dostupnog obrazovanja.

Srce već niz godina aktivno potiče i podržava načela otvorenog pristupa, a donošenjem dokumenta „Politika otvorenog pristupa Srca“ 2014. godine započelo je sustavno objavljivanje rezultata Srca javnosti u otvorenom pristupu. Priključivanjem međunarodnom tjednu otvorenog obrazovanja Srce želi doprinijeti promicanju otvorenog obrazovanja – obrazovanja dostupnog svakome, svugdje i u bilo kojem trenutku i u Hrvatskoj.

Na portalu "Srce i otvoreno obrazovanje" ( www.srce.unizg.hr/otvoreni-pristup/srce-i-otvoreno-obrazovanje/) nalaze se online tečajevi, priručnici i drugi obrazovni materijali koji su rezultat rada zaposlenika Srca i koji su dostupni svima na korištenje. Ovi obrazovni materijali dostupni su u otvorenom pristupu pod licencom Creative Commons.

Svi online tečajevi Srca sada su dostupni svima zainteresiranima bez naknade. Online tečajevima pristupa se putem sustava za udaljeno učenje na adresi http://lms.srce.hr, a s njihovim pohađanjem može se započeti u bilo kojem trenutku i prolaziti kroz gradivo tempom koji odgovara polazniku.

Doprinos otvorenosti obrazovanja u Hrvatskoj svakako predstavlja i Katalog e-kolegija u sustavu visokog obrazovanja  (http://katalog-e-kolegija.srce.hr/ ) kojega je Srce uspostavilo u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Iako često nije moguće pristupiti sadržaju pojedinih kolegija, Katalog ipak daje uvid u postojanje određenih digitalnih sadržaja i omogućava da se stupi u kontakt s njihovim autorima.

Više o aktivnostima Srca vezanim uz otvoreno obrazovanje saznajte na portalu "Srce i otvoreno obrazovanje" www.srce.unizg.hr/otvoreni-pristup/srce-i-otvoreno-obrazovanje/.


Tribina "Koliko je otvoreno obrazovanje u Hrvatskoj?" - uvodničari (s lijeva na desno): Kristijan Zimmer, Mirella Rašić, Gordana Jugo, prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, Sabina Rako


Na tribini je putem webinara sudjelovao i prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci


Iskustva sa Sveučilišta u Edinburgu prenijela je Melissa Highton, Director of Learning, Teaching & Web Services (LTW), University of Edinburg

 

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.