Održano okupljanje korisnika alata za e-učenje - MoodleMoot

 

U Srcu je danas održan šesti MoodleMoot Hrvatska 2016. Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) i ove je godine organizirao godišnje okupljanje moodlera - svih onih koji se bave sustavom za e-učenje Moodle ili su zainteresirani za njega. Centar za e-učenje Srca održava sustav za e-učenje Merlin, baziran na sustavu Moodle od 2007. godine te danas na sustavu ima oko 5000 e-kolegija i preko 70.000 korisnika iz sustava visokog obrazovanja u RH.

Događanja i konferencije Moodlemoot organiziraju se diljem svijeta, a organizacijom ovog događanja Hrvatska želi biti aktivan član globalne Moodle zajednice.

Sustav Moodle važan je i sve prisutniji alat za e-učenje te je trenutno najraširenije rješenje za e-učenje i održavanje nastave na daljinu, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Moodle je LMS, (engl. Learning Management System), odnosno sustav za upravljanje obrazovnim sadržajem i pomoćnim alatima, a izgrađen je na platformi otvorenog koda (engl. Open Source).

Cilj događanja je razmjena iskustava, suradnja te stvaranje regionalne suradničke interaktivne mreže korisnika povezanih sa sustavom Moodle. Ove je godine, uz Srce, suorganizator Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Europska unija je u svojim dokumentima, posebice kroz Opening up Education Initiative (europski program poticaja visoke kvalitete, inovativnih načina poučavanja i učenja pomoću novih tehnologija i digitalnih sadržaja) te kroz strateški okvir za obrazovanje i osposobljavanje 2020 definirala primjenu ICT-a i tehnologije e-učenja u obrazovanju kao jedan od prioriteta. Stoga je itekako važno nastavnicima osigurati tehnologije i alate e-učenja kao i osigurati im sustavnu podršku pri primjeni tehnologija u obrazovni proces.

Prvi dio događanja bio je rezerviran za pozvana predavanja:

  • Domi Sinclair, University College London, Velika Britanija, koja je putem sustava za webinare održala predavanje na temu Digital Learning Landscape: How we use Moodle and more to support teaching and learning
  • Lidiju Kralj, OŠ Veliki Bukovec, Hrvatska, s predavanjem na temu: Cjelovita kurikularna reforma i uporaba IKT
  • izr. prof. dr. Viktoriju Florijančić, Fakulteta za management, Univerza na Primorskem, Slovenija, koja je putem sustava za webinare održala predavanje: Magičnih 12 godina sa Moodlom.

Najviše zanimanja sudionika privukla je druga pozvana predavačica, Lidija Kralj, koja se osvrnula na kurikularnu reformu i dijelove te reforme vezane uz informacijske i komunikacijske tehnologije. Predavačica iz Velike Britanije, Domi Sinclair pokazala je kako se održava nastava na prestižnoj ustanovi kao što je University College London, gdje svaki od kolegija koji se izvode ima svoju e-inačicu te je istaknula da je podrška nastavnicima itekako važan dio implementacije ICT-a i tehnologija e-učenja u obrazovni proces. Prof. dr. Viktorija Florijančić predstavila je iskustva sa sustavom Moodle u Sloveniji te je iskazala interes za suradnju sa Sveučilišnim računskim centrom na organizaciji zajedničkog regionalnog Moodlemoota sljedeće godine

U drugom dijelu događanja rad se nastavio u paralelnim sekcijama, a teme su bile od tehničkih i razvojnih vezano uz sustav Moodle do iskustava u primjeni tehnologija i alata e-učenja u nastavi i vrjednovanju postignuća studenata u virtualnom okruženju.

Program ovogodišnjeg MoodleMoota možete naći i na web stranicama: www.srce.unizg.hr/moodlemoot-2016, gdje će uskoro će biti objavljene i prezentacije i snimke svih predavanja.

Izdvojene najnovije vijesti

20. rujna 2019.

I ove godine će se godine, od 30. rujna do 6. listopada, cijela Hrvatska udružiti u obilježavanju nacionalne kampanje pod nazivom Tjedan cjeloživotnog učenja. Riječ je o obrazovnoj kampanji kojom se građanima prenosi poruka o važnosti obrazovanja... Više

17. rujna 2019.

Projekt National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) započeo je 1. rujna 2019. u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine.

17. rujna 2019.

Pozivamo vas na predavanje „Microsoft Teams - što se promijenilo unutar Teamsa i zašto baš Teams?“ u petak 20. 9. 2019. u 14:00 sati u dvorani E2 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

Izdvojena događanja

ruj 01

Svake godine u rujnu organiziramo niz predavanja namijenjenih novim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

ruj 23

Od 23. do 27. rujna održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

ruj 24

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 24. 9. 2019. su u tijeku.