Podaci o hrvatskom sustavu visokog obrazovanja dostupni u novom ruhu

Na adresi https://www.isvu.hr/sustav/ objavljena je nova funkcionalnost u okviru Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) koja omogućava jednostavan pregled zbirnih podataka o trenutnom stanju sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

(Zagreb, 13. prosinca 2016.) Želite li saznati iz koje županije dolazi najviše studenata, a iz koje najmanje? Zanima li vas na kojem fakultetu u Hrvatskoj danas ima najviše stranih studenata, ili iz kojih zemalja dolazi najviše gostujućih profesora i suradnika? Zanima vas broj studenata prema godinama starosti? Ima li više muških ili ženskih studenata na Sveučilištu u Zagrebu i kako izgledaju te brojke npr. na Sveučilištu u Zadru? Koliko trenutno redovitih ili izvanrednih profesora ili docenata radi u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj? Odgovore na ta i slična pitanja daje vam nova funkcionalnost sustava ISVU, ISVU Dashboard.

Na adresi https://www.isvu.hr/sustav/ objavljena je nova funkcionalnost u okviru Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) koja omogućava jednostavan pregled zbirnih podataka o trenutnom stanju sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Ovaj najnoviji modul ISVU zamišljen je kao "dashboard" informacijskog sustava, dakle kao kontrolna ploča na kojoj se prije svega grafički prikazuju najvažniji trenutni podaci iz sustava ISVU.

Za razvoj i održavanje ISVU zaduženo je Srce, a sustav se razvija u okviru aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja. U ISVU svoje podatke vodi 111 visokih učilišta u Hrvatskoj, dakle sva hrvatska javna sveučilišta i velika većina drugih hrvatskih visokih učilišta. U ISVU se vode podaci o više od 2.100 studijskih programa i više od 143.000 studenata.

Razvijeni ISVU Dashboard prikazuje samo zbirne podatke na razini sustava i pojedinih visokih učilišta i to za tekuću akademsku godinu. Namjena ISVU Dashborada nije izrada detaljnih izvještaja ili analiza podataka u ISVU, iako će se mogućnosti dodatno nadograđivati u budućnosti. Temelj za mogućnost javnog prikaza sumarnih podataka je Pravilnik o radu Centra potpore ISVU, a svi osobni podaci su u potpunosti zaštićeni.

Podaci se za potrebe ovog zbirnog prikaza prikupljaju jednom dnevno iz baza podataka koje čine ISVU, te se pohranjuju i prikazuju na razini sustava visokog obrazovanja, na razini sveučilišta i njegovih sastavnica te samostalnih veleučilišta i visokih škola. Kod pregleda podataka moguć je odabir pojedinog visokog učilišta kako bi se prikazali podaci za to visoko učilište.

Kroz ISVU Dashboard moguće je, između ostalog, pregledati podatke o broju studija koji se izvode u tekućoj akademskoj godini i to po razini studija, te po području znanosti i umjetnosti, o broju upisanih studenata na pojedinu razinu studija po nastavnoj godini za tekuću akademsku godinu, o broju upisanih studenata po spolu, starosti, državljanstvu, strukovnom području srednje škole, te brojne druge podatke.

Za one koje zanima tehnička realizacija, ISVU Dashboard je web aplikacija realizirana uz uporabu Spring Boot i Material Admin Responsive skinom za Bootstrap. Za grafički prikaz podataka korišteni su grafovi iz navedenog skina te Google Charts u Material Design varijanti. Potpuno grafičko rješenje bazira se na Google Material Designu.

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću

Izdvojene najnovije vijesti

17. rujna 2019.

Projekt National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) započeo je 1. rujna 2019. u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine.

17. rujna 2019.

Pozivamo vas na predavanje „Microsoft Teams - što se promijenilo unutar Teamsa i zašto baš Teams?“ u petak 20. 9. 2019. u 14:00 sati u dvorani E2 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

11. rujna 2019.

U ponedjeljak, 9. 9. 2019., u Srcu je održana prva radionica "Priprema i objava digitalnog objekta Obrazovni sadržaji u Dabru". Obrazovni sadržaji najnoviji je digitalni objekt implementiran u sustav.

Izdvojena događanja

ruj 01

Svake godine u rujnu organiziramo niz predavanja namijenjenih novim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

ruj 19

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati 19. 9.  2019. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 23

Od 23. do 27. rujna održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.