Potpisan Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju sustava Dabar

(Zagreb, 4. ožujka 2016.) U Sveučilišnom računskom centru (Srcu), danas je svečano potpisan Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju sustava Dabar - sustava digitalnih akademskih arhiva i repozitorija.

Sustav Dabar - digitalni akademski repozitoriji i arhivi je važna, otvorena nacionalna infrastruktura u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Dabar treba omogućiti svim subjektima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja prikupljanje, trajnu pohranu i diseminaciju različitih vrsta i oblika digitalnih sadržaja, ali i poticati i omogućiti otvoreni pristup rezultatima istraživanja i obrazovnim sadržajima.

Sporazum su u ime svojih institucija potpisali:

  • dr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu
  • dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković
  • dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice
  • prof. dr. sc. Vlatko Previšić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
  • prof. dr. sc. Davor Ježek, prodekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ime dekana prof. dr. sc. Marijana Klarice.

Tim je Sporazumom pet vodećih institucija akademske zajednice ujedinilo svoja znanja i iskustva s ciljem postizanja sinergijskog učinka na razvoju i održavanju nedavno uspostavljenog sustava Dabar.

Dabar je nastao kao rezultat okupljanja šire akademske zajednice oko inicijative Srca pokrenute 2014. godine, a uz Srce i sve ustanove potpisnice su dale značajan doprinos nastanku Dabra. Više od 80 ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja do sada je prepoznalo Dabar i u njemu uspostavilo svoj repozitorij.

Na svečanom potpisivanju Sporazuma prisutnima se obratio i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, ukazavši na važnost brige za podatke i cjelokupnu digitalnu imovinu, kao i na osiguravanje otvorenog pristupa rezultatima istraživanja i obrazovnim sadržajima.

Formalno, Dabar je usluga Srca, koju Srce pruža akademskoj i istraživačkoj zajednici u Republici Hrvatskoj u suradnji s ustanovama potpisnicama Sporazuma. Funkcioniranje sustava Dabar uređeno je Pravilnikom. Potpisivanjem Sporazuma uspostavljen je i Koordinacijski odbor koji će raspravljati i aktivno sudjelovati u upravljanju razvojem i uporabom sustava Dabar. Valja naglasiti da je potpisani sporazum otvoren za pristupanje i drugim institucijama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, ukoliko se žele aktivno uključiti u razvoj i održavanje Dabra, a namjera je da se svi planovi razvoja i pravila uporabe Dabra kontinuirano raspravljaju sa zajednicom.

U praksi, Dabar omogućava svim institucijama i istraživačkim skupinama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske uspostavu, održavanje i razvoj institucijskih i tematskih digitalnih repozitorija, te kombiniranje sadržaja različitih repozitorija u specijalizirane tematske repozitorije i portale.

Digitalni institucijski repozitorij je repozitorij koji obuhvaćaju radove zaposlenika i studenata akademskih i istraživačkih ustanova. Namjena institucijskih repozitorija jest olakšavanje dostupnosti građe koja nastaje pri akademskim i istraživačkim ustanovama, povećanje vidljivosti i ugleda znanstvenih ustanova i rezultata njihovog rada te evidencija i trajna pohrana tekuće produkcije ustanove. Takvi repozitoriji se osnivaju pri pojedinim akademskim i istraživačkim ustanovama, a o njima u pravilu brinu knjižnice tih ustanova.

Digitalni tematski repozitorij je repozitorij koji obuhvaća digitalne objekte vezane uz neku temu, polje ili granu, te predstavlja središnje mjesto za prikupljanje i diseminaciju digitalnih objekata grupe ustanova, virtualnih organizacija ili istraživačkih skupina.

„Znanje, informacije i podaci su temeljna vrijednost, ali i temeljni rezultat rada i djelovanja institucija, grupa i pojedinaca u sustavu znanosti i obrazovanja, stoga je sustavna briga za prikupljanje, trajnu pohranu i osiguravanje jednostavnog, održivog i pouzdanog pristupa podacima i informacijama jedna od prioritetnih zadaća svih dionika toga sustava“, naglasio je u svojoj uvodnoj prezentaciji ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić i dodao da: „danas praktično svi podaci i informacije nastaju i postoje u digitalnom obliku, te se potrebno za njih dugoročno i kvalitetno brinuti, a Dabar kao otvorena nacionalna infrastruktura upravo to omogućava i olakšava. Pri tome je svakako jedan od izazova i to da se osiguraju potrebni ljudski i financijski resursi da ovakve dugoročno važne nacionalne infrastrukture funkcioniraju kvalitetno, pouzdano i u skladu s međunarodnim standardima.“

Potpisnici sporazuma su između ostaloga naglasiti svoju namjeru da se Dabar kao nacionalna infrastruktura za pohranu digitalnih sadržaja i otvoreni pristup u potpunosti uskladi i poveže sa sličnim europskim i globalnim infrastrukturama i projektima, te da se time osigura vidljivost i prepoznatljivost hrvatskih institucija i pojedinaca u europskom i globalnom istraživačkom i obrazovnom prostoru.

Na kraju valja naglasiti da institucije - potpisnice sporazuma podržavaju i polaze od načela Hrvatske deklaracije o otvorenom pristupu, prepoznajući da je slobodan i neometan pristup znanstvenim i obrazovnim informacijama temeljni preduvjet za napredak znanosti i obrazovanja, ali i za napredak i razvoj društva u cjelini. U tom kontekstu sporazumne strane će poticati sve institucije i pojedince koji će koristiti sustav Dabar da svoje podatke i informacije objavljuju u otvorenom pristupu, te da ih slobodno koriste u svrhu razvoja i napretka.

Više detalja o sustavu Dabar možete naći na web-stranicama www.srce.hr/dabar.

 

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.