Predstavljena sekundarna lokacija CIX-a - konferencija za novinare

U Srcu je danas održana konferencija za novinare povodom puštanja u rad sekundarnog sjedišta CIX-a. Srce, koordinator Croatian Internet eXchange (CIX), službeno je 1. lipnja 2016. u rad pustio sjedište CIX2. 

(Zagreb, 14. lipnja 2016.)  U Sveučilišnom računskom centru održana je konferencija za novinare povodom puštanja u rad sekundarnog sjedišta CIX-a. Srce, koordinator Croatian Internet eXchange (CIX), službeno je 1. lipnja 2016. u rad pustio sjedište CIX2 na adresi Selska 93, Zagreb, u prostoru podatkovnog centra Altus IT.

Time je nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa (Croatian Internet eXchange (CIX)), nakon 16 godina, iz infrastrukture jedne lokacije preraslo u distribuiranu infrastrukturu na dvije lokacije u Zagrebu: CIX1 na lokaciji podatkovnog centra Srce i CIX2 na lokaciji podatkovnog centra Altus IT.

„Uspostavom dodatne lokacije, CIX se pridružuje onim središtima za razmjenu internetskog prometa, koji su distribuirali infrastrukturu, osiguravajući tako svojim članicama veću pouzdanost i fleksibilnost usluge “, istaknuo je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca.

Dodatna lokacija CIX-a omogućuje članicama veću dostupnost usluge u slučajevima uzrokovanim problemima s opskrbom električnom energijom, klimatizacijom, TK infrastrukturom unutar podatkovnog centra, problema s aktivnom mrežnom opremom i sl. na jednoj od lokacija. Dodatno, izbor većeg broja lokacija u nekim slučajevima članicama omogućuje i znatno smanjenje troškova spoja.

„Lokacija CIX2 zadovoljava postavljene uvjete, od osiguranja principa neutralnosti i otvorenosti, čvorišta optičkih putova te certificiranog podatkovnog centra. Dvije lokacije nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa, CIX1 i CIX2, međusobno su povezane optičkim vezama te na njima izgrađenom WDM sustavu koji će, u prvoj fazi, biti kapaciteta propusnosti od 20 Gbit/s čime će se osigurati dovoljno kapaciteta za prijenos podataka između dvije lokacije“, objasnio je Mario Klobučar, predstojnik Sektora za mrežne i komunikacijske sustave Srca.

Na konferenciji za novinare bilo je govora i o ostvarivanju cilja Nacionalne stategije kibernetičke sigurnosti, Poticanje korištenja nacionalnog čvora za međusobnu razmjenu internetskog prometa pružatelja javnih komunikacijskih mreža i/ili usluga za davanje usluga korisnicima u RH. Srce kao nositelj te Zavod za sigurnost informacijskih sustava i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti kao sunositelji započeli su posao na izraditi i objavi Preporuke za korištenje nacionalnog čvora za međusobnu razmjenu internetskog prometa, s posebnim osvrtom na prednosti njegova korištenje s aspekta sigurnosti razmjene internetskog prometa.

„Nacionalni čvor za razmjenu internetskog prometa Croatian Internet eXchange (CIX) uspostavljen je u cilju optimiziranja nacionalnog internetskog prometa, ali i kao mehanizam povećanja nacionalne sigurnosti.  Izravnim spajanjem nacionalnih pružatelja internetskih usluga, bez „posrednika“ u vidu međunarodnih pružatelja internetskog prometa, ostvaruje se ne samo najkraći, već i sigurniji put internetskog prometa, istaknuo je Ivan Marić.

Na kraju konferencije za novinare predstavljene su i nove web stranice CIX-a, puštene u rad također 1. lipnja 2016.

Croatian Internet eXchange (CIX) je hrvatsko nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa osnovano u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) 2000. godine, a otvoreno za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže. CIX trenutno broji 30 članica te se kroz njega mjesečno ostvari prijenos od gotovo 6 PB podataka, uz maksimalnu dostignutu propusnost višu od 30 Gbit/s. Više informacija možete pronaći na http://www.cix.hr/.

Sveučilišni računski centar (Srce) je središnja infrastrukturna ustanova cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske koja djeluje u području izgradnje, održavanja i podrške uporabi moderne računalne, komunikacijske, posredničke, podatkovne i informacijske infrastrukture (e-infrastrukture). Srce kontinuirano osigurava stabilan, pouzdan i kvalitetan rad postojeće e-infrastrukture. Istovremeno Srce planira i ostvaruje iskorake u unapređenju te e-infrastrukture i implementaciji najnovijih tehnologija, čime postavlja važne temelje modernom obrazovanju i istraživanjima, te omogućava povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački i visokoobrazovni prostor. Više informacija o Srcu možete pronaći na http://www.srce.unizg.hr/.

Izdvojene najnovije vijesti

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

31. prosinca 2019.

Na inicijativu Srca, uz financijska sredstva koja je osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nabavljene su licencije za softver za provjeru autentičnosti radova, koji je tako postao dostupan svim javnim visokim učilištima u Republici... Više

Izdvojena događanja

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku. 

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.