Predstavljena sekundarna lokacija CIX-a - konferencija za novinare

U Srcu je danas održana konferencija za novinare povodom puštanja u rad sekundarnog sjedišta CIX-a. Srce, koordinator Croatian Internet eXchange (CIX), službeno je 1. lipnja 2016. u rad pustio sjedište CIX2. 

(Zagreb, 14. lipnja 2016.)  U Sveučilišnom računskom centru održana je konferencija za novinare povodom puštanja u rad sekundarnog sjedišta CIX-a. Srce, koordinator Croatian Internet eXchange (CIX), službeno je 1. lipnja 2016. u rad pustio sjedište CIX2 na adresi Selska 93, Zagreb, u prostoru podatkovnog centra Altus IT.

Time je nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa (Croatian Internet eXchange (CIX)), nakon 16 godina, iz infrastrukture jedne lokacije preraslo u distribuiranu infrastrukturu na dvije lokacije u Zagrebu: CIX1 na lokaciji podatkovnog centra Srce i CIX2 na lokaciji podatkovnog centra Altus IT.

„Uspostavom dodatne lokacije, CIX se pridružuje onim središtima za razmjenu internetskog prometa, koji su distribuirali infrastrukturu, osiguravajući tako svojim članicama veću pouzdanost i fleksibilnost usluge “, istaknuo je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca.

Dodatna lokacija CIX-a omogućuje članicama veću dostupnost usluge u slučajevima uzrokovanim problemima s opskrbom električnom energijom, klimatizacijom, TK infrastrukturom unutar podatkovnog centra, problema s aktivnom mrežnom opremom i sl. na jednoj od lokacija. Dodatno, izbor većeg broja lokacija u nekim slučajevima članicama omogućuje i znatno smanjenje troškova spoja.

„Lokacija CIX2 zadovoljava postavljene uvjete, od osiguranja principa neutralnosti i otvorenosti, čvorišta optičkih putova te certificiranog podatkovnog centra. Dvije lokacije nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa, CIX1 i CIX2, međusobno su povezane optičkim vezama te na njima izgrađenom WDM sustavu koji će, u prvoj fazi, biti kapaciteta propusnosti od 20 Gbit/s čime će se osigurati dovoljno kapaciteta za prijenos podataka između dvije lokacije“, objasnio je Mario Klobučar, predstojnik Sektora za mrežne i komunikacijske sustave Srca.

Na konferenciji za novinare bilo je govora i o ostvarivanju cilja Nacionalne stategije kibernetičke sigurnosti, Poticanje korištenja nacionalnog čvora za međusobnu razmjenu internetskog prometa pružatelja javnih komunikacijskih mreža i/ili usluga za davanje usluga korisnicima u RH. Srce kao nositelj te Zavod za sigurnost informacijskih sustava i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti kao sunositelji započeli su posao na izraditi i objavi Preporuke za korištenje nacionalnog čvora za međusobnu razmjenu internetskog prometa, s posebnim osvrtom na prednosti njegova korištenje s aspekta sigurnosti razmjene internetskog prometa.

„Nacionalni čvor za razmjenu internetskog prometa Croatian Internet eXchange (CIX) uspostavljen je u cilju optimiziranja nacionalnog internetskog prometa, ali i kao mehanizam povećanja nacionalne sigurnosti.  Izravnim spajanjem nacionalnih pružatelja internetskih usluga, bez „posrednika“ u vidu međunarodnih pružatelja internetskog prometa, ostvaruje se ne samo najkraći, već i sigurniji put internetskog prometa, istaknuo je Ivan Marić.

Na kraju konferencije za novinare predstavljene su i nove web stranice CIX-a, puštene u rad također 1. lipnja 2016.

Croatian Internet eXchange (CIX) je hrvatsko nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa osnovano u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) 2000. godine, a otvoreno za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže. CIX trenutno broji 30 članica te se kroz njega mjesečno ostvari prijenos od gotovo 6 PB podataka, uz maksimalnu dostignutu propusnost višu od 30 Gbit/s. Više informacija možete pronaći na http://www.cix.hr/.

Sveučilišni računski centar (Srce) je središnja infrastrukturna ustanova cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske koja djeluje u području izgradnje, održavanja i podrške uporabi moderne računalne, komunikacijske, posredničke, podatkovne i informacijske infrastrukture (e-infrastrukture). Srce kontinuirano osigurava stabilan, pouzdan i kvalitetan rad postojeće e-infrastrukture. Istovremeno Srce planira i ostvaruje iskorake u unapređenju te e-infrastrukture i implementaciji najnovijih tehnologija, čime postavlja važne temelje modernom obrazovanju i istraživanjima, te omogućava povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački i visokoobrazovni prostor. Više informacija o Srcu možete pronaći na http://www.srce.unizg.hr/.

Izdvojene najnovije vijesti

22. listopada 2019.

Natjecanje Copernicus Hackathon koje će se održati u Srcu, započinje sutra i traje do 24. listopada 2019. godine.

21. listopada 2019.

Od 21. do 27. listopada 2019. obilježava se Tjedan otvorenog pristupa, globalna inicijativa koja potiče ustanove i pojedince na organizaciju događaja, tribina, rasprava i edukacija s ciljem promoviranja važnosti otvorenog pristupa znanstvenim... Više

15. listopada 2019.

Na prvom sastanku projekta National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) u Ateni sudjelovalo je i Srce kao jedan od dvadeset i dva partnera na projektu.

Izdvojena događanja

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.