Treći Drupal Meetup u Srcu - priopćenje za novinare

Srce je u suradnji s udrugom Drupal Hrvatska, u srijedu, 15. lipnja 2016. organiziralo treće okupljanje korisnika Drupala - Drupal Meetup Hrvatska

 

(Zagreb,16. lipnja 2016.) Srce je u suradnji s udrugom Drupal Hrvatska, u srijedu, 15. lipnja 2016. organizirao treće okupljanje korisnika Drupala - Drupal Meetup Hrvatska.

Drupal je besplatan sustav otvorenog koda za izgradnju i upravljanje web-sadržajem. Koristi se kao platforma za back-end brojnih webova širom svijeta, od manjih blogova sve do korporativnih ili vladinih webova. Ovaj alat u Hrvatskoj postaje sve popularniji, a od travnja 2016. godine Srce stranice na svom javnom webu izrađuje u Drupalu.

Na Drupal Meetupu skupilo se četrdesetak sudionika, developera, webmastera, korisnika alata Drupal, i onih koji će to tek postati, kako bi razmijenili znanja i iskustva te ojačali Drupal zajednicu u Hrvatskoj.

Uvodno je događanje započelo kratkim predavanjima kojima smo željeli Drupal približiti početnicima, a one iskusnije podsjetiti na njegove mogućnosti.

Jasmina Plavac, glavna urednica weba Srca, održala je uvodno predavanje „Point and click Drupal“ kojim je predstavila Drupal kao alat koji nudi brojne mogućnosti organizacije i upravljanja sadržajem već iz samog web-sučelja. Nakon nje je Matija Jurčević, web-developerica iz tvrtke WEBSOLUTIONS | HR u svom predavanju „Uvod u Drupal“ objasnila osnovne pojmove i elemente koji se koriste u Drupalu te uživo demonstrirala osnovne značajke rada u Drupalu.

U drugom, radnom dijelu programa održala su se tri paralelna interaktivna druženja Drupalista. Na prvom, pod nazivom „Ne znaš što je Drupal?“ 10-ak polaznika radionice naučilo je kako izrađivati svoje stranice, postaviti ili promijeni logotip na stranici, kako se u Drupalu raspoređuju elementi, prilagoditi Drupal svojim potrebama te prilagoditi Drupal svom ukusu. Radionicu su vodili Domagoj Ulamec i Jasmina Plavac (Srce).

Druga je radionica bila namijenjena svima koji žele saznati kako riješiti neki konkretan problem u Drupalu. Probleme su pomagali riješiti Kristijan Lukačin i Damir Mirić (WEBSOLUTIONS | HR).

Na trećem radnom dijelu namijenjenom svim Drupal entuzijastima raspravljalo se o radu udruge Drupal Hrvatska. Sastanak je vodila Marija Lukačin, tajnica udruge Drupal Hrvatska.

Drupal meetupovi tipična su neformalna druženja Drupalista i svih zainteresiranih i događaju se učestalo u brojnim zemljama svijeta. Tako i Hrvatska prati trend dobrovoljne i besplatne razmjene znanja i iskustava organizacijom druženja ove nove, ali sve čvršće Drupal zajednice.

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja