Treći Drupal Meetup u Srcu - priopćenje za novinare

Srce je u suradnji s udrugom Drupal Hrvatska, u srijedu, 15. lipnja 2016. organiziralo treće okupljanje korisnika Drupala - Drupal Meetup Hrvatska

 

(Zagreb,16. lipnja 2016.) Srce je u suradnji s udrugom Drupal Hrvatska, u srijedu, 15. lipnja 2016. organizirao treće okupljanje korisnika Drupala - Drupal Meetup Hrvatska.

Drupal je besplatan sustav otvorenog koda za izgradnju i upravljanje web-sadržajem. Koristi se kao platforma za back-end brojnih webova širom svijeta, od manjih blogova sve do korporativnih ili vladinih webova. Ovaj alat u Hrvatskoj postaje sve popularniji, a od travnja 2016. godine Srce stranice na svom javnom webu izrađuje u Drupalu.

Na Drupal Meetupu skupilo se četrdesetak sudionika, developera, webmastera, korisnika alata Drupal, i onih koji će to tek postati, kako bi razmijenili znanja i iskustva te ojačali Drupal zajednicu u Hrvatskoj.

Uvodno je događanje započelo kratkim predavanjima kojima smo željeli Drupal približiti početnicima, a one iskusnije podsjetiti na njegove mogućnosti.

Jasmina Plavac, glavna urednica weba Srca, održala je uvodno predavanje „Point and click Drupal“ kojim je predstavila Drupal kao alat koji nudi brojne mogućnosti organizacije i upravljanja sadržajem već iz samog web-sučelja. Nakon nje je Matija Jurčević, web-developerica iz tvrtke WEBSOLUTIONS | HR u svom predavanju „Uvod u Drupal“ objasnila osnovne pojmove i elemente koji se koriste u Drupalu te uživo demonstrirala osnovne značajke rada u Drupalu.

U drugom, radnom dijelu programa održala su se tri paralelna interaktivna druženja Drupalista. Na prvom, pod nazivom „Ne znaš što je Drupal?“ 10-ak polaznika radionice naučilo je kako izrađivati svoje stranice, postaviti ili promijeni logotip na stranici, kako se u Drupalu raspoređuju elementi, prilagoditi Drupal svojim potrebama te prilagoditi Drupal svom ukusu. Radionicu su vodili Domagoj Ulamec i Jasmina Plavac (Srce).

Druga je radionica bila namijenjena svima koji žele saznati kako riješiti neki konkretan problem u Drupalu. Probleme su pomagali riješiti Kristijan Lukačin i Damir Mirić (WEBSOLUTIONS | HR).

Na trećem radnom dijelu namijenjenom svim Drupal entuzijastima raspravljalo se o radu udruge Drupal Hrvatska. Sastanak je vodila Marija Lukačin, tajnica udruge Drupal Hrvatska.

Drupal meetupovi tipična su neformalna druženja Drupalista i svih zainteresiranih i događaju se učestalo u brojnim zemljama svijeta. Tako i Hrvatska prati trend dobrovoljne i besplatne razmjene znanja i iskustava organizacijom druženja ove nove, ali sve čvršće Drupal zajednice.

Izdvojene najnovije vijesti

20. rujna 2019.

I ove godine će se godine, od 30. rujna do 6. listopada, cijela Hrvatska udružiti u obilježavanju nacionalne kampanje pod nazivom Tjedan cjeloživotnog učenja. Riječ je o obrazovnoj kampanji kojom se građanima prenosi poruka o važnosti obrazovanja... Više

17. rujna 2019.

Projekt National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) započeo je 1. rujna 2019. u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine.

17. rujna 2019.

Pozivamo vas na predavanje „Microsoft Teams - što se promijenilo unutar Teamsa i zašto baš Teams?“ u petak 20. 9. 2019. u 14:00 sati u dvorani E2 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

Izdvojena događanja

ruj 01

Svake godine u rujnu organiziramo niz predavanja namijenjenih novim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

ruj 23

Od 23. do 27. rujna održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

ruj 24

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 24. 9. 2019. su u tijeku.