Usavršavanje nastavnika u području e-učenja - Tjedan Centra za e-učenje

Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 21. do 30. rujna 2016. organizira peti Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice i tečajevi na temu e-učenja.

 

(Zagreb, 22. rujna 2016.) Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 21. do 30. rujna 2016. organizira peti Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice i tečajevi na temu e-učenja.

Tradicionalno u rujnu, organiziramo Tjedan Centra za e-učenje, kako bismo nastavnicima pomogli steći nova znanja u području e-učenja, usavršiti nastavničke kompetencije te im pomogli odabrati najbolji način kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces.

Tečajevi i za početnike i za napredne

U okviru Tjedna održat će se tečaj „Osnove rada u sustavu Merlin“ za one koji tek kreću s izradom e-kolegija u sustavu za e-učenje. Za one naprednije tu su tečajevi „Napredni rad u sustavu Merlin – Administriranje korisnika“ i „Napredni rad u sustavu Merlin – Pitanja i testovi“. Također polaznici mogu pohađati i radionice vezano uz rad u sustavu za webinare i e-portfolio. Posebno bi izdvojili radionicu „Ishodi učenja u sustavu Moodle“ koja omogućava nastavnicima da ishode učenja na kolegiju prikažu i prate kroz aktivnosti u e-kolegiju, a studentima da imaju jasno definirano što se od njih očekuje i na koji način će se vrednovati.

Svi sustavi nadograđeni su na najnovije inačice, Merlin na inačicu sustava Moodle 3.1., a e-portfolio na inačicu sustava Mahara 16.04. Tečajevi i radionice prilagođeni su novim inačicama ovih sustava, a kroz tri kratke radionice, u trajanju od 90 minuta, predstavit ćemo novosti u sustavu Moodle 3.1, korištenje izvještaja i uvjetovanosti aktivnosti u sustavu Merlin te način ocjenjivanja putem sustava Merlin.

Akademsku godinu 2015./2016. završili smo s gotovo 5.000 e-kolegija, a već sada je na sustavu otvoreno preko 1.600 e-kolegija u kojima će se održavati nastava u ak. godini 2016./2017. Uz e-kolegije iz prijašnjih akademskih godina, koji su i dalje dostupni studentima koji su bili upisani u njih, na sustavu Merlin je više od 14.200 e-kolegija visokih učilišta iz cijele Hrvatske.

Rasprave na temu autorskih prava i digitalnih vještina

Uz tečajeve i radionice, ove godine organiziramo i dva okrugla stola na teme vrlo važne za obrazovanje. Prvi okrugli stol održat će se u srijedu, 28. rujna 2016. s početkom u 11 sati na temu Autorsko pravo u e-obrazovanju. Na okruglom stolu raspravljat ćemo što je autorsko pravo, koja autorska prava nastavnicima pripadaju, kako i na koji način nastavnici mogu koristiti nastavne sadržaje dostupne na Internetu te svoja autorska djela koja nastaju za potrebe nastave u virtualnom okruženju mogu staviti drugima na raspolaganje.

Drugi okrugli stol na temu digitalnih vještina za poučavanje i učenje bavit će se pitanjima digitalnih vještina nastavnika u Hrvatskoj kroz cijelu vertikalu obrazovanja kao i s kojim vještinama danas mladi izlaze na tržište rada. Ovaj okrugli stol Srce organizira u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, a održat će se u petak, 30. rujna 2016. s početkom u 12 sati.

Tjedan Centra za e-učenje dio je događanja Tjedna cjeloživotnog učenja

Tjedan Centra za e-učenje jedno je i od događanja koje se odvija u okviru jubilarnog 10. Tjedna cjeloživotnog učenja (26. rujna - 2. listopada 2016.) koji ove godine ima slogan „Provježbaj mozak“, a organizira ga Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Centar za e-učenje Srca već devet godina kontinuirano radi na educiranju i usavršavanju nastavnika u primjeni i integraciji tehnologija e-učenja u obrazovni proces te pruža podršku korisnicima u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija i tehnologija e-učenja prateći i osluškujući potrebe nastavnika, studenata i ustanova u sustavu visokog obrazovanja. Cilj je Centra osigurati podršku koja će primjenu novih tehnologija u nastavi učiniti lakom i jednostavnom te nastavnicima omogućiti da se usredotoče na pedagoške i obrazovne ciljeve koje žele postići primjenom ovih tehnologija i alata. Korisnicima je dostupna podrška putem helpdeska, individualnih konzultacija te tečajeva i radionica na kojima polaznici kroz praktični rad stječu nova znanja i iskustva.

Više informacija o Tjednu Centra za e-učenje možete naći na www.srce.unizg.hr/ceu/tjedan_ceu

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.