Usavršavanje nastavnika u području e-učenja - Tjedan Centra za e-učenje

Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 21. do 30. rujna 2016. organizira peti Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice i tečajevi na temu e-učenja.

 

(Zagreb, 22. rujna 2016.) Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 21. do 30. rujna 2016. organizira peti Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice i tečajevi na temu e-učenja.

Tradicionalno u rujnu, organiziramo Tjedan Centra za e-učenje, kako bismo nastavnicima pomogli steći nova znanja u području e-učenja, usavršiti nastavničke kompetencije te im pomogli odabrati najbolji način kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces.

Tečajevi i za početnike i za napredne

U okviru Tjedna održat će se tečaj „Osnove rada u sustavu Merlin“ za one koji tek kreću s izradom e-kolegija u sustavu za e-učenje. Za one naprednije tu su tečajevi „Napredni rad u sustavu Merlin – Administriranje korisnika“ i „Napredni rad u sustavu Merlin – Pitanja i testovi“. Također polaznici mogu pohađati i radionice vezano uz rad u sustavu za webinare i e-portfolio. Posebno bi izdvojili radionicu „Ishodi učenja u sustavu Moodle“ koja omogućava nastavnicima da ishode učenja na kolegiju prikažu i prate kroz aktivnosti u e-kolegiju, a studentima da imaju jasno definirano što se od njih očekuje i na koji način će se vrednovati.

Svi sustavi nadograđeni su na najnovije inačice, Merlin na inačicu sustava Moodle 3.1., a e-portfolio na inačicu sustava Mahara 16.04. Tečajevi i radionice prilagođeni su novim inačicama ovih sustava, a kroz tri kratke radionice, u trajanju od 90 minuta, predstavit ćemo novosti u sustavu Moodle 3.1, korištenje izvještaja i uvjetovanosti aktivnosti u sustavu Merlin te način ocjenjivanja putem sustava Merlin.

Akademsku godinu 2015./2016. završili smo s gotovo 5.000 e-kolegija, a već sada je na sustavu otvoreno preko 1.600 e-kolegija u kojima će se održavati nastava u ak. godini 2016./2017. Uz e-kolegije iz prijašnjih akademskih godina, koji su i dalje dostupni studentima koji su bili upisani u njih, na sustavu Merlin je više od 14.200 e-kolegija visokih učilišta iz cijele Hrvatske.

Rasprave na temu autorskih prava i digitalnih vještina

Uz tečajeve i radionice, ove godine organiziramo i dva okrugla stola na teme vrlo važne za obrazovanje. Prvi okrugli stol održat će se u srijedu, 28. rujna 2016. s početkom u 11 sati na temu Autorsko pravo u e-obrazovanju. Na okruglom stolu raspravljat ćemo što je autorsko pravo, koja autorska prava nastavnicima pripadaju, kako i na koji način nastavnici mogu koristiti nastavne sadržaje dostupne na Internetu te svoja autorska djela koja nastaju za potrebe nastave u virtualnom okruženju mogu staviti drugima na raspolaganje.

Drugi okrugli stol na temu digitalnih vještina za poučavanje i učenje bavit će se pitanjima digitalnih vještina nastavnika u Hrvatskoj kroz cijelu vertikalu obrazovanja kao i s kojim vještinama danas mladi izlaze na tržište rada. Ovaj okrugli stol Srce organizira u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, a održat će se u petak, 30. rujna 2016. s početkom u 12 sati.

Tjedan Centra za e-učenje dio je događanja Tjedna cjeloživotnog učenja

Tjedan Centra za e-učenje jedno je i od događanja koje se odvija u okviru jubilarnog 10. Tjedna cjeloživotnog učenja (26. rujna - 2. listopada 2016.) koji ove godine ima slogan „Provježbaj mozak“, a organizira ga Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Centar za e-učenje Srca već devet godina kontinuirano radi na educiranju i usavršavanju nastavnika u primjeni i integraciji tehnologija e-učenja u obrazovni proces te pruža podršku korisnicima u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija i tehnologija e-učenja prateći i osluškujući potrebe nastavnika, studenata i ustanova u sustavu visokog obrazovanja. Cilj je Centra osigurati podršku koja će primjenu novih tehnologija u nastavi učiniti lakom i jednostavnom te nastavnicima omogućiti da se usredotoče na pedagoške i obrazovne ciljeve koje žele postići primjenom ovih tehnologija i alata. Korisnicima je dostupna podrška putem helpdeska, individualnih konzultacija te tečajeva i radionica na kojima polaznici kroz praktični rad stječu nova znanja i iskustva.

Više informacija o Tjednu Centra za e-učenje možete naći na www.srce.unizg.hr/ceu/tjedan_ceu

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

9. srpnja 2020.

U organizaciji projekta NI4OS-Europe, 8. srpnja 2020. održana je online radionica o budućim aspektima upravljanja i održivosti EOSC-a. Svoj doprinos radionici dao je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja i tehnički direktor Srca koji je ujedno i član... Više

8. srpnja 2020.

Iz sigurnosnih razloga izdavatelj certifikata povlači certifikat servisa SSO sustava AAI@EduHr. Zamjenu certifikata obavit ćemo 9. 7. 2020. u 10:00. Ustanove čiji se korisnici autenticiraju za pristup sustavu Office 365 putem AAI@EduHr trebaju... Više

8. srpnja 2020.

Srce je izradilo novi ISVU web modul koji na jednom mjestu omogućava pregled podataka visokih učilišta u ISVU sustavu. Modul generira one podatke koje je pojedino visoko učilište odabralo, a funkcionalnosti pretraživanja olakšavaju krajnjim... Više

Izdvojena događanja