10 godina djelovanja Centra za e-učenje Srca

Centar za e-učenje Srca, 13. prosinca 2017., obilježava 10 godina djelovanja

Centar za e-učenje Srca, 13. prosinca 2017., obilježava 10 godina djelovanja, podrške nastavnicima, studentima i ustanovama u sustavu visokog obrazovanja u primjeni i implementaciji novih tehnologija u obrazovni proces.

Svojih prvih 10 godina djelovanja Centar za e-učenje obilježava organizacijom događanja "Moderno obrazovanje i e-učenje - pogled iz različitih perspektiva" na kojem će svoje viđenje postignuća, stanja, izazova, mogućnosti i planova primjene novih tehnologija u modernom obrazovanju dati ugledni pozvani predavači, renomirani članovi akademske zajednice: prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivanka Stričević, prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu Sveučilišta u Zadru te prof. dr. sc. Vedran Mornar, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Centar je osnovan u Srcu temeljem odluke Sveučilišta u Zagrebu u okviru Tempus projekta EQIBELT (Education Quality Improvement by E-Learning Technology) i službeno je počeo s radom u prosincu 2007. godine. Centar za e-učenje uspostavljen je kao središnja točka na Sveučilištu u Zagrebu za koordiniranje, poticanje i razvoj aktivnosti u području e-učenja, a funkcije i usluge Centra danas su dostupne svim sveučilištima u Hrvatskoj.

Tijekom proteklih deset godina rad Centra za e-učenje prepoznat je i od mnogobrojnih nastavnika i ustanova u sustavu visokog obrazovanja te je proširio svoje djelovanje u primjeni i implementaciji e-učenja i novih tehnologija u obrazovanju na nacionalnu razinu. Sustav za e-učenje Merlin, koji se temelji na sustavu moodle uz mnogobrojne nadogradnje i dodatke održavaju i razvijaju djelatnici Centra za e-učenje. Samo u ovoj akademskoj godini, ovaj najmoderniji i najveći sustav za e-učenje u visokom obrazovanju, podržava rad u virtualnom okruženju na više od 8.500 e-kolegija s 94 visokoškolske ustanove i za preko 120.000 korisnika. Ovaj sustav za e-učenje se na početku svake akademske godine nadograđuje na najnoviju inačicu, te stalno dorađuje prema potrebama korisnika. Sustav za e-učenje Merlin uz sustav za webinare i e-portfolio sustav čini moderno i pristupačno virtualno okruženje za učenje te je povezan i sa sustavom ISVU (Informacijski sustav visokih učilišta) čime je omogućeno brzo i jednostavno otvaranje e-kolegija iz sustav ISVU u sustavu Merlin te upis nastavnika i studenta.

Posebna pažnja u radu Centra za e-učenje Srca posvećuje se podršci korisnicima, posebice nastavnicima, kojima je kvalitetna podrška Centra svakodnevno osigurana i dostupna kroz helpdesk, tečajeve (učioničke i online) i radionice, priručnike i animacije, individualne konzultacije i zajedničke projekte s nastavnicima na razvoju njihovih kolegija. Tijekom ovih deset godina kroz Centar su prošle stotine nastavnika u potrazi za novim znanjima i vještinama, te tražeći podršku u  primjeni e-učenja u obrazovnom procesu.

Što je sve ostvareno u proteklih deset godina i koji su planovi Centra za e-učenje Srca bit će predmetom rasprave na ovom događanju, na kojem će između ostalog biti dodijeljeno i deset priznanja pojedincima i grupama s kojima je Centar u proteklih deset godina ostvario najintenzivniju i najkvalitetniju suradnju.

Program događanja dostupan je na http://www.srce.unizg.hr/ceu/10-godina-CEU

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja