Centar za e-učenje Srca obilježio 10 godina djelovanja

Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja za obrazovanje i podršku korisnicima i voditeljica Centra za e-učenje Srca tijekom izlaganja

 

Centar za e-učenje Srca, događanjem naziva "Moderno obrazovanje i e-učenje - pogled iz različitih perspektiva" 13. prosinca 2017. obilježio je 10 godina djelovanja.

Nakon pozdravnih govora ravnatelja Srca dr. sc. Zorana Bekića i zamjenice voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirelle Rašić, slijedila su izlaganja pozvanih predavača koji su dali svoje viđenje postignuća, stanja, izazova, mogućnosti i planova primjene novih tehnologija u modernom obrazovanju .

Prvo pozvano predavanje naziva „Moderno obrazovanje i e-učenje iz perspektive nastavnika“ održao je prof. dr. sc. Vedran Mornar s Fakulteta elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. U svojem izlaganju, prof.dr.sc. Mornar je istaknuo da se danas uloga nastavnika na sveučilištu treba drastično promijeniti jer nastavnik više nije jedini i neprikosnoveni izvor informacija. Njegova se uloga mijenja i on postaje mentor koji prati i potiče studenta tijekom njegovog učenja. Danas su informacije svima dostupne i zapravo danas treba znati kako u mnoštvu dostupnih informacija prepoznati one kvalitetne. Isto tako smatra da niti tehnologija više nije problem te da može značajno unaprijediti kvalitetu obrazovanja odnosno poučavanja i učenja. Na kraju izlaganja prof.dr.sc. Mornar istaknuo je da nam nove tehnologije pomažu u razvoju obrazovanja, ali da često problem predstavlja priprema sadržaja i financiranje dodatnih angažmana na pripremi sadržaja.

Pogled na moderno obrazovanje i e-učenje iz perspektive studenta prikazala je prof. dr. sc. Ivanka Stričević, prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu Sveučilišta u Zadru. Ona se osvrnula na niz provedenih istraživanja koja uspoređuju učinkovitost nastave u klasičnom pristupu i kroz e-učenje. Ta istraživanja pokazuju kako kad je riječ o učinkovitosti prevagu donosi isključivo kvaliteta sadržaja. Također je istaknula da veliku ulogu u učenju online, kroz e-kolegije, imaju prijašnja iskustva i razvijene navike i načini samostalnog učenja. Iako su današnji studenti rođeni s tehnologijom i koriste je svakodnevno, istraživanja pokazuju da tehnologiju percipiraju prvenstveno za komunikaciju, a manje za učenje.

Treće predavanje „Moderno obrazovanje i e-učenje iz perspektive Sveučilišta“ održao je prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu. On je u svom obraćanju krenuo od svojeg osobnog puta u području primjene novih tehnologija u obrazovanju, istaknuo kako treba poticati razvoj obrazovanja i nove metode poučavanja, te zaključio da je idealni model poučavanja onaj u kojem svaki student ima svojeg osobnog učitelja / mentora (kao što je Aristotel poučavao Aleksandra Makedonskog), a da adekvatna primjena novih tehnologija može doprinijeti da se približimo takvom idealu.

Nakon pozvanih predavanja, Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja za obrazovanje i podršku korisnicima i voditeljica Centra za e-učenje Srca dala je kratak osvrt na 10 godina rada Centra za e-učenje. Poseban naglasak je stavila na podršku korisnicima, posebice nastavnicima, u implementaciji novih tehnologija u obrazovni proces, ali i važnost suradnje i umrežavanja sa svima koji se bave e-učenjem ili su zainteresirani za njega u cilju bolje razmjene informacija i primjera dobre prakse, te suradnje na čemu Centar za e-učenje radi kontinuirano. Kvalitetnu i dostupnu podršku koju pruža Centar za e-učenje prepoznali su mnogobrojni nastavnici i ustanove u sustavu visokog obrazovanja te Centar danas djeluje na nacionalnoj razini.

Osnovan u Srcu temeljem odluke Sveučilišta u Zagrebu u okviru Tempus projekta EQIBELT (Education Quality Improvement by E-Learning Technology), Centar za e-učenje službeno je počeo s radom u prosincu 2007. godine, a uspostavljen je kao središnja točka na Sveučilištu u Zagrebu za koordiniranje, poticanje i razvoj aktivnosti u području e-učenja. Usluge Centra danas su dostupne svim sveučilištima u Hrvatskoj i pruža podršku nastavnicima, studentima i ustanovama u sustavu visokog obrazovanja u primjeni i implementaciji novih tehnologija u obrazovni proces.

Sustav za e-učenje Merlin, koji se temelji na sustavu moodle uz mnogobrojne nadogradnje i dodatke održavaju i razvijaju djelatnici Centra za e-učenje. Samo u ovoj akademskoj godini, ovaj najmoderniji i najveći sustav za e-učenje u visokom obrazovanju, podržava rad u virtualnom okruženju na više od 8.500 e-kolegija s 94 visokoškolske ustanove i za preko 120.000 korisnika. Ovaj sustav za e-učenje se na početku svake akademske godine nadograđuje na najnoviju inačicu, te stalno dorađuje prema potrebama korisnika. Sustav za e-učenje Merlin uz sustav za webinare i e-portfolio sustav čini moderno i pristupačno virtualno okruženje za učenje te je povezan i sa sustavom ISVU (Informacijski sustav visokih učilišta) čime je omogućeno brzo i jednostavno otvaranje e-kolegija iz sustav ISVU u sustavu Merlin te upis nastavnika i studenta.

Posebna pažnja u radu Centra za e-učenje Srca posvećuje se podršci korisnicima, posebice nastavnicima, kojima je kvalitetna podrška Centra svakodnevno osigurana i dostupna kroz helpdesk, tečajeve (učioničke i online) i radionice, priručnike i animacije, individualne konzultacije i zajedničke projekte s nastavnicima na razvoju njihovih kolegija. Tijekom ovih deset godina kroz Centar su prošle stotine nastavnika u potrazi za novim znanjima i vještinama, te tražeći podršku u  primjeni e-učenja u obrazovnom procesu.

Na kraju programa obilježavanja 10 godina Centra za e-učenje podijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama u implementaciji i širenju e-učenja.

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.