Održana radionica o podršci nastavnicima u visokom obrazovanju

U Srcu je održana međunarodna radionica o podršci nastavnicima u primjeni otvorenog, inovativnog i digitalnog obrazovanja

Prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja na otvaranju radionice

 

Međunarodna radionica naziva  Supporting educators for innovative, open and digital education održana je 7. i 8. prosinca 2017. u Sveučilišnom računskom centru, a u okviru koordinacije obrazovne politike država članica Europske unije (strateškog okvira EU Obrazovanje i osposobljavanje 2020.). Zaključci će se koristiti za pripremu smjernica o kojima će se raspravljati tijekom bugarskoga predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2018. godine.

Na početku radionice sudionike je pozdravila ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, a uvodno su se sudionicima obratili i ravnatelj Srca, dr. sc. Zoran Bekić te zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj gospođa Mirella Rašić.

Na radionici je sudjelovalo 40 stručnjaka i predstavnika ministarstava obrazovanja iz 18 država članica Europske unije. Raspravljalo se kako pružiti kvalitetnu i sustavnu podršku nastavnicima u visokom obrazovanju kako bi bili digitalno kompetentni i imali samopouzdanja za poučavanje na otvoren i inovativan način. Domaćini radionice su bili Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Tijekom dvodnevne radionice raspravljalo se o sljedećim temama:

  1. Koje digitalne vještine i kompetencije su potrebne nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja kako bi mogli napredovati u digitalnom društvu i ekonomiji koja se ubrzano razvija
  2. Koliko državna tijela i ustanove u sustavu visokog obrazovanja kroz politike, strategije i konkretne mjere pružaju podršku u kontinuiranom usavršavanju nastavnika u sustavu visokog obrazovanja?
  3. Kako osigurati najbolju podršku nastavnicima u primjeni otvorenih obrazovnih sadržaja u visokom obrazovanju.

Na radionici je Europska je komisija po prvi puta javno predstavila nedavno objavljen „Europski okvir za digitalne kompetencije učitelja i nastavnika“ (European Framework for the Digital Competence of Educators). Uz već postojeće okvire za digitalne kompetencije građana, obrazovnih organizacija i potrošača, ovo je još jedan dokument koji ima za cilj pomoći zemljama članicama Europske unije u njihovim naporima da promoviraju digitalne kompetencije svojih građana i potaknu inovativnost u obrazovanju. Okvir za digitalne kompetencije edukatora daje pregled digitalnih kompetencija koje su specifične za edukatore kako bi mogli identificirati koje vještine posjeduju te koje su im još potrebne da budu inovativni i digitalno kompetentni.

Peer Learning Activity radionice periodički se organiziraju u okviru radnih skupina, a domaćini su pojedine zemlje članice EU. Radionice imaju za cilj razmjenu znanja i informacija te primjera dobre prakse. Pridonose donošenju smjernica i preporuka pojedinih radnih skupina u vezi s prioritetnim područjima koje se onda prosljeđuju Europskoj komisiji i potpora su dokumentima i akcijskim planovima koji se donose. Ova radionica bila je prva takva za visoko obrazovanje koja se održala u Hrvatskoj.

Kontinuirano usavršavanje nastavnika u sustavu visokog obrazovanja je među prioritetima Strateškog okvira za europsku suradnju u obrazovanju i osposobljavanju ET2020. Iako se primjena novih tehnologija u visokom obrazovanju smatra sastavnim dijelom obrazovanja, količina i raznovrsnost dostupnih tehnologija i razina vještina koja je potrebna nastavnicima za njihovo korištenje svakim je danom sve veća.

Pred nastavnike se postavlja velik izazov da znaju koje tehnologije i na koji način implementirati u nastavu u cilju unaprjeđenja kvalitete ishoda obrazovanja te poticanja studenata da budu motivirani, aktivni sudionici u obrazovnom procesu. Dokumenti koje je donijela Europska komisija, uključujući i Obnovljenu agendu za visoko obrazovanje (Renewed Agenda for Higher Education, 2017) posebice ističu izazov digitalizacije, ključnu ulogu edukatora i potrebu za kvalitetnim i dobro osmišljenim visokoškolskim programima i kurikulumovima.

 

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.