Otvoreno obrazovanje i otvoreni pristup - tribina

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu se i ove godine pridružuje obilježavanju međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja (Open Education Week), koji se održava od 27. do 31. ožujka 2017.

(Zagreb, 27.ožujka 2017.) Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu se i ove godine pridružuje obilježavanju međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja (Open Education Week), koji se održava od 27. do 31. ožujka 2017. U Tjednu otvorenog obrazovanja (www.openeducationweek.org), diljem svijeta organiziraju se tribine, predavanja i inicijative kojima se želi podići svijest o važnosti otvorenog obrazovanja i njegovog utjecaja na suvremene načine učenja.

Povodom Tjedna otvorenog obrazovanja Srce ove godine organizira tribinu “Otvoreno obrazovanje i otvoreni pristup” koja će se održati u ponedjeljak, 27. ožujka 2017. s početkom u 16 sati u prostorijama Srca.

Tribina započinje uvodnim predavanjem pod nazivom „Open Education: The Moral, Busines & Policy Case for OER“ koje će održati dr. Cable Green, direktor za otvoreno obrazovanje, Creative Commons.

Za sve koji nisu u mogućnosti doći u Srce poslušati predavanje dr. Cablea Greena, osigurat ćemo prijenos uživo putem sustava za webinare (https://connect.srce.hr/ceu/).

Nakon predavanja slijedi razgovor i rasprava s dobitnicima međunarodnog priznanja Europe's Open Access Champions (http://openscholarchampions.eu/):

  • prof. dr. sc. Diana Šimić, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu
  • doc. dr. sc. Ivana Hebrang Grgić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • doc. dr. sc. Predrag Pale, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Zajedno s panelistima raspravljat ćemo o važnosti i nužnosti politike otvorenog pristupa znanstvenim informacijama, obrazovnim sadržajima, istraživanjima i publikacijama. Osvrnut ćemo se na dosadašnja iskustva te ćemo izdvojiti primjere dobre prakse. Tribinu će moderirati Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima.

Srce je u cilju sve veće otvorenosti i dostupnosti obrazovnih materijala odlučilo unaprijediti otvorenost svojih obrazovnih materijala i olakšati njihovo ponovno korištenje i preradu te ih je uz dosadašnji PDF format objavilo i u DOCX formatu (Microsoft Word Open XML Format). Objavljivanje obrazovnih materijala u nekoliko različitih formata doprinosi otvorenosti i dostupnosti obrazovnih materijala, a slijedom toga i otvaranju obrazovanja i širenju informacija. Obrazovni materijali dostupni su u otvorenom pristupu pod Creative Commons licencijama, a pronaći ih se može na mini-portalu Srce i otvoreno obrazovanje (www.srce.unizg.hr/portal-oer).

Priključivanjem međunarodnom Tjednu otvorenog obrazovanja Srce želi doprinijeti promicanju otvorenog obrazovanja u Hrvatskoj, a već niz godina aktivno potiče i podržava načela otvorenog pristupa. Donošenjem dokumenta Politika otvorenog pristupa, 2014. godine započelo je sustavno objavljivanje rezultata Srca javnosti u otvorenom pristupu (www.srce.unizg.hr/files/srce/docs/otvoreni-pristup/SRCE_PolitikaOtvorenogPristupa.pdf).

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja