Otvoreno obrazovanje i otvoreni pristup - tribina

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu se i ove godine pridružuje obilježavanju međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja (Open Education Week), koji se održava od 27. do 31. ožujka 2017.

(Zagreb, 27.ožujka 2017.) Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu se i ove godine pridružuje obilježavanju međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja (Open Education Week), koji se održava od 27. do 31. ožujka 2017. U Tjednu otvorenog obrazovanja (www.openeducationweek.org), diljem svijeta organiziraju se tribine, predavanja i inicijative kojima se želi podići svijest o važnosti otvorenog obrazovanja i njegovog utjecaja na suvremene načine učenja.

Povodom Tjedna otvorenog obrazovanja Srce ove godine organizira tribinu “Otvoreno obrazovanje i otvoreni pristup” koja će se održati u ponedjeljak, 27. ožujka 2017. s početkom u 16 sati u prostorijama Srca.

Tribina započinje uvodnim predavanjem pod nazivom „Open Education: The Moral, Busines & Policy Case for OER“ koje će održati dr. Cable Green, direktor za otvoreno obrazovanje, Creative Commons.

Za sve koji nisu u mogućnosti doći u Srce poslušati predavanje dr. Cablea Greena, osigurat ćemo prijenos uživo putem sustava za webinare (https://connect.srce.hr/ceu/).

Nakon predavanja slijedi razgovor i rasprava s dobitnicima međunarodnog priznanja Europe's Open Access Champions (http://openscholarchampions.eu/):

  • prof. dr. sc. Diana Šimić, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu
  • doc. dr. sc. Ivana Hebrang Grgić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • doc. dr. sc. Predrag Pale, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Zajedno s panelistima raspravljat ćemo o važnosti i nužnosti politike otvorenog pristupa znanstvenim informacijama, obrazovnim sadržajima, istraživanjima i publikacijama. Osvrnut ćemo se na dosadašnja iskustva te ćemo izdvojiti primjere dobre prakse. Tribinu će moderirati Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima.

Srce je u cilju sve veće otvorenosti i dostupnosti obrazovnih materijala odlučilo unaprijediti otvorenost svojih obrazovnih materijala i olakšati njihovo ponovno korištenje i preradu te ih je uz dosadašnji PDF format objavilo i u DOCX formatu (Microsoft Word Open XML Format). Objavljivanje obrazovnih materijala u nekoliko različitih formata doprinosi otvorenosti i dostupnosti obrazovnih materijala, a slijedom toga i otvaranju obrazovanja i širenju informacija. Obrazovni materijali dostupni su u otvorenom pristupu pod Creative Commons licencijama, a pronaći ih se može na mini-portalu Srce i otvoreno obrazovanje (www.srce.unizg.hr/portal-oer).

Priključivanjem međunarodnom Tjednu otvorenog obrazovanja Srce želi doprinijeti promicanju otvorenog obrazovanja u Hrvatskoj, a već niz godina aktivno potiče i podržava načela otvorenog pristupa. Donošenjem dokumenta Politika otvorenog pristupa, 2014. godine započelo je sustavno objavljivanje rezultata Srca javnosti u otvorenom pristupu (www.srce.unizg.hr/files/srce/docs/otvoreni-pristup/SRCE_PolitikaOtvorenogPristupa.pdf).

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

20. rujna 2019.

I ove godine će se godine, od 30. rujna do 6. listopada, cijela Hrvatska udružiti u obilježavanju nacionalne kampanje pod nazivom Tjedan cjeloživotnog učenja. Riječ je o obrazovnoj kampanji kojom se građanima prenosi poruka o važnosti obrazovanja... Više

17. rujna 2019.

Projekt National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) započeo je 1. rujna 2019. u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine.

17. rujna 2019.

Pozivamo vas na predavanje „Microsoft Teams - što se promijenilo unutar Teamsa i zašto baš Teams?“ u petak 20. 9. 2019. u 14:00 sati u dvorani E2 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

Izdvojena događanja

ruj 01

Svake godine u rujnu organiziramo niz predavanja namijenjenih novim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

ruj 23

Od 23. do 27. rujna održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

ruj 24

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 24. 9. 2019. su u tijeku.