Otvoreno obrazovanje i otvoreni pristup - tribina

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu se i ove godine pridružuje obilježavanju međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja (Open Education Week), koji se održava od 27. do 31. ožujka 2017.

(Zagreb, 27.ožujka 2017.) Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu se i ove godine pridružuje obilježavanju međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja (Open Education Week), koji se održava od 27. do 31. ožujka 2017. U Tjednu otvorenog obrazovanja (www.openeducationweek.org), diljem svijeta organiziraju se tribine, predavanja i inicijative kojima se želi podići svijest o važnosti otvorenog obrazovanja i njegovog utjecaja na suvremene načine učenja.

Povodom Tjedna otvorenog obrazovanja Srce ove godine organizira tribinu “Otvoreno obrazovanje i otvoreni pristup” koja će se održati u ponedjeljak, 27. ožujka 2017. s početkom u 16 sati u prostorijama Srca.

Tribina započinje uvodnim predavanjem pod nazivom „Open Education: The Moral, Busines & Policy Case for OER“ koje će održati dr. Cable Green, direktor za otvoreno obrazovanje, Creative Commons.

Za sve koji nisu u mogućnosti doći u Srce poslušati predavanje dr. Cablea Greena, osigurat ćemo prijenos uživo putem sustava za webinare (https://connect.srce.hr/ceu/).

Nakon predavanja slijedi razgovor i rasprava s dobitnicima međunarodnog priznanja Europe's Open Access Champions (http://openscholarchampions.eu/):

  • prof. dr. sc. Diana Šimić, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu
  • doc. dr. sc. Ivana Hebrang Grgić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • doc. dr. sc. Predrag Pale, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Zajedno s panelistima raspravljat ćemo o važnosti i nužnosti politike otvorenog pristupa znanstvenim informacijama, obrazovnim sadržajima, istraživanjima i publikacijama. Osvrnut ćemo se na dosadašnja iskustva te ćemo izdvojiti primjere dobre prakse. Tribinu će moderirati Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima.

Srce je u cilju sve veće otvorenosti i dostupnosti obrazovnih materijala odlučilo unaprijediti otvorenost svojih obrazovnih materijala i olakšati njihovo ponovno korištenje i preradu te ih je uz dosadašnji PDF format objavilo i u DOCX formatu (Microsoft Word Open XML Format). Objavljivanje obrazovnih materijala u nekoliko različitih formata doprinosi otvorenosti i dostupnosti obrazovnih materijala, a slijedom toga i otvaranju obrazovanja i širenju informacija. Obrazovni materijali dostupni su u otvorenom pristupu pod Creative Commons licencijama, a pronaći ih se može na mini-portalu Srce i otvoreno obrazovanje (www.srce.unizg.hr/portal-oer).

Priključivanjem međunarodnom Tjednu otvorenog obrazovanja Srce želi doprinijeti promicanju otvorenog obrazovanja u Hrvatskoj, a već niz godina aktivno potiče i podržava načela otvorenog pristupa. Donošenjem dokumenta Politika otvorenog pristupa, 2014. godine započelo je sustavno objavljivanje rezultata Srca javnosti u otvorenom pristupu (www.srce.unizg.hr/files/srce/docs/otvoreni-pristup/SRCE_PolitikaOtvorenogPristupa.pdf).

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.