Računalni klaster Isabella obilježio 15 godina

Sudionici konferencije za novinare

Sudionici konferencije za novinare (s lijeva na desno): dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Nataša Strelec Mahović, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda, dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

 

(Zagreb, 8. lipnja 2017.) U Sveučilišnom računskom centru (Srcu) održana je konferencija za novinare povodom obilježavanja 15 godina rada najpoznatijeg hrvatskog superračunala – računalnog klastera Isabelle.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, dr. sc. Nataša Strelec Mahović, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda i dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Računalni klaster Isabella u Srcu je napredni paralelni računalni sustav, koji ima i karakteristike superračunala, a predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja u znanosti i istraživačkim projekatima.

Prije 15 godina, točnije 8. svibnja 2002. računalni klaster Isabella stavljen je na raspolaganje akademskoj zajednici kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima, te ih se potaknulo na širu uporabu klastering tehnologija i razvoj paralelnih algoritama i modela u različitim područjima moderne znanosti.

"Moderna e-infrastruktura, a posebno računalni sustavi visokih performansi za napredno računanje danas su važan i skoro obavezan preduvjet za međunarodno prepoznatljiva i relevantna istraživanja u mnogim područjima znanosti, od prirodnih i tehničkih, pa sve do društvenih i humanističkih. Zbog toga je važno da hrvatski znanstvenici imaju na raspolaganju takve sustave, a da pri tome postoje i stručna znanja i ekspertiza u izgradnji i uporabi takvih sustava, pa su Isabella i aktivnosti oko nje važan dio misije i uloge Srca u sustavu znanosti i visokog obrazovana u Hrvatskoj", naglasio je ravnatelj Srca dr.sc. Zoran Bekić i nastavio: "U proteklih 15 godina uspjeli smo na različite načine, ali i s različitom razinom uspješnosti osigurati opstanak i razvoj Isabelle, iako sigurno postoji prostor za stabilnije i odlučnije održivo financiranje ovakve napredne istraživačke infrastrukture u okviru financiranja hrvatskog istraživačkog sustava".

Računalni klaster Isabella danas se sastoji od 40 računalnih čvorova koji korisnicima osiguravaju ukupno 704 procesorske jezgre, 4,5 TB radne memorije i 200 TB podatkovnog prostora. Računalni čvorovi povezani su brzom mrežom Infiniband koja ostvaruje propusnost od 56 Gb/s. Klaster danas koristi više od 260 znanstvenika iz vodećih sveučilišnih i znanstvenih ustanova u Hrvatskoj koji rade na 90-ak istraživačkih projekata. Samo tijekom ove godine korisnici su na računalnom klasteru ostvarili preko 48.000 izvođenja različitih aplikacija koje bi se na običnom računalu izvodile 295 godina.

Korisnici na računalnom klasteru Isabella mogu koristiti i programski sustav ScaleMP, koji omogućava spajanje više poslužitelja u jedno virtualno računalo (engl. Single System Image; SSI), na konfigurabilan način, ovisno o konkretnim potrebama korisnika. Ova mogućnost Isabelli daje osobine "pravog" superračunala. Sustav omogućava izvođenje paralelnih aplikacija koje zahtijevaju pristup dijeljenoj memoriji (npr. tzv. višedretvene aplikacije, OpenMP) te aplikacija koje zahtijevaju pristup velikoj količini radne memorije. U segment Isabelle koji radi pod kontrolom sustava ScaleMP priključeno je 8 poslužitelja, 160 procesorskih jezgri i 2 TB radne memorije dok su ostali resursi priključeni u obliku običnih računalnih čvorova.

U Srcu je smješten još jedan značajan računalni resurs – VELEbit. VELEbit je uspostavljen u okviru projekta „Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i prirode za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta Strategije prilagodbe klimatskim promjenama” koji se provodi za potrebe Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE), a financira sredstvima iz Prijelaznog instrumenta tehničke pomoći EU. Računalni klaster VELEbit se sastoji se od 64 računalna čvora s ukupno 1792 procesorske jezgre, 8 TB radne memorije, 220 TB spremišta i 12 TB brzog spremišta (sa SSD diskovima). Računalni klaster će za vrijeme trajanja projekta biti prvenstveno dostupan sudionicima projekta. Po isteku projekta, u prosincu 2017. bit će u potpunosti priključen računalnom klasteru Isabella i ponuđen ravnopravno cijeloj znanstvenoj zajednici, čime će se kapacitet i mogućnosti Isabelle značajno unaprijediti. Ovakvu suradnju s MZOE i suradnički pristup u nabavi i uporabi naprednih računalnih resursa svakako smatramo primjerom dobre i poželjne prakse, koje u Hrvatskoj nema dovoljno.

U budućnosti očekujemo da će potreba za različitim infrastrukturama za napredno računanje rasti pa se sukladno tome daljnje proširenje takvih resursa, ali i drugih računalnih resursa opće namjene planira u okviru projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) kojeg Srce s partnerima priprema za financiranje iz strukturnih fondova EU u razdoblju od 2018. do 2020. godine.

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja