Šesti Tjedan Centra za e-učenje

Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 21. do 29. rujna 2017. organizira šesti Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice, tečajevi i seminari na temu e-učenja.

(Zagreb, 22. rujna 2017.) Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 21. do 29. rujna 2017. organizira šesti Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice, tečajevi i seminari na temu e-učenja.

Cilj je Tjedna Centra za e-učenje pružiti pomoć nastavnicima kako bi stekli nova znanja u području e-učenja, usavršili nastavničke kompetencije i odabrali najbolji način kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces.

Uz tečajeve, radionice i seminari - iskustva nastavnika koji su razvili e-kolegije

Sustav za e-učenje Merlin nadograđen je na novu inačicu sustava Moodle 3.3. koja je donijela brojna poboljšanja u već postojećim aktivnostima, ali i neke nove mogućnosti koje će unaprijediti i olakšati rad korisnika. Stoga je pripremljena radionica na kojoj će se nastavnici upoznati sa svim novostima koje donosi ova inačica sustava Merlin, dok je za početnike, ali i one koji žele ponoviti gradivo, pripremljen tečaj „Osnove rada u sustavu Merlin“.

Pristupna aplikacija sustava za webinare donosi novi vizualni dizajn te je responzivna i prilagođena za rad na mobilnim uređajima. Osim toga, kako bi korisnicima rad u sustavu za webinare bio što jednostavniji i praktičniji, sustav je unaprijeđen novom funkcionalnošću – izvještajima pomoću kojih domaćini virtualnih soba mogu vidjeti popis svih održanih webinara u virtualnoj sobi kao i popis polaznika pojedinog webinara. Svi koji će koristiti webinare ili ih već koriste pozvani su poslušati tečaj „Priprema virtualnog predavanja – webinara“.

Slušajući želje nastavnika za što više praktičnih primjera u primjeni e-učenja, pripremljena su dva seminara pod nazivom „Kako sam uspjela/uspio – moja iskustva u primjeni e-učenja u nastavi“. Nastavnici Sveučilišta u Zagrebu podijelit će svoja iskustva u primjeni e-učenja i razvoju e-kolegija. Seminari će se održati u dva termina (26. i 27. rujna 2017.), a na seminarima će se moći iz prve ruke čuti iskustva kolega zašto i kako su se odlučili implementirati e-učenje u nastavu, s kojim problemima su se sreli, koja je bila reakcija studenata, zašto nisu odustali i smatraju li mogu li danas držati nastavu bez primjene novih tehnologija.

I na kraju, pripremljena je radionica o uporabi Creative Commons licenci na obrazovnim sadržajima. Ova će radionica pomoći nastavnicima u što lakšem korištenju nastavnih materijala na Internetu te dati smjernice na koji način staviti na raspolaganje autorska djela koja nastaju za potrebe nastave u virtualnom okruženju

Rasprava o novim tehnologijama u obrazovanju na okruglom stolu

U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja ove godine pripremljen je okrugli stol na temu „Nove tehnologije u obrazovanju – koliko su naš obrazovni sustav, nastavnici i studenti spremni na nove metode poučavanja i učenja?“ koji će se održati 27. rujna 2017. s početkom u 13 sati. Na okruglom stolu s uglednim uvodničarima iz akademske zajednice razgovarat će se o provedbi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije vezano uz mjere za razvoj i širenje primjene e-učenja i suvremene metode poučavanja kao i koliko su donesene politike i strategije vezano uz e-učenje zaživjele na sveučilištima i fakultetima, kako se s novim tehnologijama snalaze nastavnici i studenti.

Na sustavu Merlin otvoreno je više od 4.500 e-kolegija u kojima će se održavati nastava u ak. godini 2017. / 2018. na visokim učilištima u Hrvatskoj, a prošla je akademska godina završila s više od 6.800 e-kolegija.

Od ove akademske godine nacionalni sustav za e-učenje za ustanove u visokom obrazovanju koristi i cijelo Sveučilište u Rijeci odlukom uprave Sveučilišta. Centar za e-učenje Srca već deset godina kontinuirano radi na unaprjeđenju i održavanju virtualnog okruženja za e-učenje Merlin, te educiranju i usavršavanju nastavnika u primjeni i integraciji tehnologija e-učenja u obrazovni proces. Puno pozornosti posvećuje se osiguravanju odgovarajuće podrške korisnicima u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija i tehnologija e-učenja prateći i osluškujući potrebe nastavnika, studenata i ustanova u sustavu visokog obrazovanja. Cilj Centra je osigurati podršku koja će primjenu novih tehnologija u nastavi učiniti lakom i jednostavnom te nastavnicima omogućiti da se usredotoče na pedagoške i obrazovne ciljeve koje žele postići primjenom ovih tehnologija i alata.

Više informacija o Tjednu Centra za e-učenje možete naći na www.srce.unizg.hr/ceu/tjedan_ceu

Izdvojene najnovije vijesti

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

31. prosinca 2019.

Na inicijativu Srca, uz financijska sredstva koja je osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nabavljene su licencije za softver za provjeru autentičnosti radova, koji je tako postao dostupan svim javnim visokim učilištima u Republici... Više

Izdvojena događanja

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku. 

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.