Šesti Tjedan Centra za e-učenje

Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 21. do 29. rujna 2017. organizira šesti Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice, tečajevi i seminari na temu e-učenja.

(Zagreb, 22. rujna 2017.) Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 21. do 29. rujna 2017. organizira šesti Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice, tečajevi i seminari na temu e-učenja.

Cilj je Tjedna Centra za e-učenje pružiti pomoć nastavnicima kako bi stekli nova znanja u području e-učenja, usavršili nastavničke kompetencije i odabrali najbolji način kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces.

Uz tečajeve, radionice i seminari - iskustva nastavnika koji su razvili e-kolegije

Sustav za e-učenje Merlin nadograđen je na novu inačicu sustava Moodle 3.3. koja je donijela brojna poboljšanja u već postojećim aktivnostima, ali i neke nove mogućnosti koje će unaprijediti i olakšati rad korisnika. Stoga je pripremljena radionica na kojoj će se nastavnici upoznati sa svim novostima koje donosi ova inačica sustava Merlin, dok je za početnike, ali i one koji žele ponoviti gradivo, pripremljen tečaj „Osnove rada u sustavu Merlin“.

Pristupna aplikacija sustava za webinare donosi novi vizualni dizajn te je responzivna i prilagođena za rad na mobilnim uređajima. Osim toga, kako bi korisnicima rad u sustavu za webinare bio što jednostavniji i praktičniji, sustav je unaprijeđen novom funkcionalnošću – izvještajima pomoću kojih domaćini virtualnih soba mogu vidjeti popis svih održanih webinara u virtualnoj sobi kao i popis polaznika pojedinog webinara. Svi koji će koristiti webinare ili ih već koriste pozvani su poslušati tečaj „Priprema virtualnog predavanja – webinara“.

Slušajući želje nastavnika za što više praktičnih primjera u primjeni e-učenja, pripremljena su dva seminara pod nazivom „Kako sam uspjela/uspio – moja iskustva u primjeni e-učenja u nastavi“. Nastavnici Sveučilišta u Zagrebu podijelit će svoja iskustva u primjeni e-učenja i razvoju e-kolegija. Seminari će se održati u dva termina (26. i 27. rujna 2017.), a na seminarima će se moći iz prve ruke čuti iskustva kolega zašto i kako su se odlučili implementirati e-učenje u nastavu, s kojim problemima su se sreli, koja je bila reakcija studenata, zašto nisu odustali i smatraju li mogu li danas držati nastavu bez primjene novih tehnologija.

I na kraju, pripremljena je radionica o uporabi Creative Commons licenci na obrazovnim sadržajima. Ova će radionica pomoći nastavnicima u što lakšem korištenju nastavnih materijala na Internetu te dati smjernice na koji način staviti na raspolaganje autorska djela koja nastaju za potrebe nastave u virtualnom okruženju

Rasprava o novim tehnologijama u obrazovanju na okruglom stolu

U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja ove godine pripremljen je okrugli stol na temu „Nove tehnologije u obrazovanju – koliko su naš obrazovni sustav, nastavnici i studenti spremni na nove metode poučavanja i učenja?“ koji će se održati 27. rujna 2017. s početkom u 13 sati. Na okruglom stolu s uglednim uvodničarima iz akademske zajednice razgovarat će se o provedbi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije vezano uz mjere za razvoj i širenje primjene e-učenja i suvremene metode poučavanja kao i koliko su donesene politike i strategije vezano uz e-učenje zaživjele na sveučilištima i fakultetima, kako se s novim tehnologijama snalaze nastavnici i studenti.

Na sustavu Merlin otvoreno je više od 4.500 e-kolegija u kojima će se održavati nastava u ak. godini 2017. / 2018. na visokim učilištima u Hrvatskoj, a prošla je akademska godina završila s više od 6.800 e-kolegija.

Od ove akademske godine nacionalni sustav za e-učenje za ustanove u visokom obrazovanju koristi i cijelo Sveučilište u Rijeci odlukom uprave Sveučilišta. Centar za e-učenje Srca već deset godina kontinuirano radi na unaprjeđenju i održavanju virtualnog okruženja za e-učenje Merlin, te educiranju i usavršavanju nastavnika u primjeni i integraciji tehnologija e-učenja u obrazovni proces. Puno pozornosti posvećuje se osiguravanju odgovarajuće podrške korisnicima u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija i tehnologija e-učenja prateći i osluškujući potrebe nastavnika, studenata i ustanova u sustavu visokog obrazovanja. Cilj Centra je osigurati podršku koja će primjenu novih tehnologija u nastavi učiniti lakom i jednostavnom te nastavnicima omogućiti da se usredotoče na pedagoške i obrazovne ciljeve koje žele postići primjenom ovih tehnologija i alata.

Više informacija o Tjednu Centra za e-učenje možete naći na www.srce.unizg.hr/ceu/tjedan_ceu

Izdvojene najnovije vijesti

30. ožujka 2020.

Obrazovne aktivnosti u učionicama Srca privremeno su zaustavljene međutim, online tečajevi i dalje su dostupni polaznicima, a aktivnost na sustavu za e-učenje iz dana u dan raste.

27. ožujka 2020.

Značajno povećanje u statistikama obrazovnih aktivnosti (e-kolegiji, webinari, ispiti, zadaće te broj nastavnika i studenata) u protekla dva tjedna u odnosu na prethodna razdoblja pokazuju uspješnost održavanja nastave na daljinu u visokom... Više

Srce novosti 79
25. ožujka 2020.

Izašao je novi broj Srce novosti, no u skladu s izazovnim vremenima samo u elektroničkom obliku.

Izdvojena događanja

Ožu 30

Pohađanjem ovog tečaja steknite znanja i vještine uporabe jezika R za analizu i vizualizaciju podataka. Tečaj počinje u ponedjeljak, 30. 3. 2020. u 17:30 sati.

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.