Šesti Tjedan Centra za e-učenje

Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 21. do 29. rujna 2017. organizira šesti Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice, tečajevi i seminari na temu e-učenja.

(Zagreb, 22. rujna 2017.) Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 21. do 29. rujna 2017. organizira šesti Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice, tečajevi i seminari na temu e-učenja.

Cilj je Tjedna Centra za e-učenje pružiti pomoć nastavnicima kako bi stekli nova znanja u području e-učenja, usavršili nastavničke kompetencije i odabrali najbolji način kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces.

Uz tečajeve, radionice i seminari - iskustva nastavnika koji su razvili e-kolegije

Sustav za e-učenje Merlin nadograđen je na novu inačicu sustava Moodle 3.3. koja je donijela brojna poboljšanja u već postojećim aktivnostima, ali i neke nove mogućnosti koje će unaprijediti i olakšati rad korisnika. Stoga je pripremljena radionica na kojoj će se nastavnici upoznati sa svim novostima koje donosi ova inačica sustava Merlin, dok je za početnike, ali i one koji žele ponoviti gradivo, pripremljen tečaj „Osnove rada u sustavu Merlin“.

Pristupna aplikacija sustava za webinare donosi novi vizualni dizajn te je responzivna i prilagođena za rad na mobilnim uređajima. Osim toga, kako bi korisnicima rad u sustavu za webinare bio što jednostavniji i praktičniji, sustav je unaprijeđen novom funkcionalnošću – izvještajima pomoću kojih domaćini virtualnih soba mogu vidjeti popis svih održanih webinara u virtualnoj sobi kao i popis polaznika pojedinog webinara. Svi koji će koristiti webinare ili ih već koriste pozvani su poslušati tečaj „Priprema virtualnog predavanja – webinara“.

Slušajući želje nastavnika za što više praktičnih primjera u primjeni e-učenja, pripremljena su dva seminara pod nazivom „Kako sam uspjela/uspio – moja iskustva u primjeni e-učenja u nastavi“. Nastavnici Sveučilišta u Zagrebu podijelit će svoja iskustva u primjeni e-učenja i razvoju e-kolegija. Seminari će se održati u dva termina (26. i 27. rujna 2017.), a na seminarima će se moći iz prve ruke čuti iskustva kolega zašto i kako su se odlučili implementirati e-učenje u nastavu, s kojim problemima su se sreli, koja je bila reakcija studenata, zašto nisu odustali i smatraju li mogu li danas držati nastavu bez primjene novih tehnologija.

I na kraju, pripremljena je radionica o uporabi Creative Commons licenci na obrazovnim sadržajima. Ova će radionica pomoći nastavnicima u što lakšem korištenju nastavnih materijala na Internetu te dati smjernice na koji način staviti na raspolaganje autorska djela koja nastaju za potrebe nastave u virtualnom okruženju

Rasprava o novim tehnologijama u obrazovanju na okruglom stolu

U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja ove godine pripremljen je okrugli stol na temu „Nove tehnologije u obrazovanju – koliko su naš obrazovni sustav, nastavnici i studenti spremni na nove metode poučavanja i učenja?“ koji će se održati 27. rujna 2017. s početkom u 13 sati. Na okruglom stolu s uglednim uvodničarima iz akademske zajednice razgovarat će se o provedbi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije vezano uz mjere za razvoj i širenje primjene e-učenja i suvremene metode poučavanja kao i koliko su donesene politike i strategije vezano uz e-učenje zaživjele na sveučilištima i fakultetima, kako se s novim tehnologijama snalaze nastavnici i studenti.

Na sustavu Merlin otvoreno je više od 4.500 e-kolegija u kojima će se održavati nastava u ak. godini 2017. / 2018. na visokim učilištima u Hrvatskoj, a prošla je akademska godina završila s više od 6.800 e-kolegija.

Od ove akademske godine nacionalni sustav za e-učenje za ustanove u visokom obrazovanju koristi i cijelo Sveučilište u Rijeci odlukom uprave Sveučilišta. Centar za e-učenje Srca već deset godina kontinuirano radi na unaprjeđenju i održavanju virtualnog okruženja za e-učenje Merlin, te educiranju i usavršavanju nastavnika u primjeni i integraciji tehnologija e-učenja u obrazovni proces. Puno pozornosti posvećuje se osiguravanju odgovarajuće podrške korisnicima u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija i tehnologija e-učenja prateći i osluškujući potrebe nastavnika, studenata i ustanova u sustavu visokog obrazovanja. Cilj Centra je osigurati podršku koja će primjenu novih tehnologija u nastavi učiniti lakom i jednostavnom te nastavnicima omogućiti da se usredotoče na pedagoške i obrazovne ciljeve koje žele postići primjenom ovih tehnologija i alata.

Više informacija o Tjednu Centra za e-učenje možete naći na www.srce.unizg.hr/ceu/tjedan_ceu

Izdvojene najnovije vijesti

22. listopada 2019.

Natjecanje Copernicus Hackathon koje će se održati u Srcu, započinje sutra i traje do 24. listopada 2019. godine.

21. listopada 2019.

Od 21. do 27. listopada 2019. obilježava se Tjedan otvorenog pristupa, globalna inicijativa koja potiče ustanove i pojedince na organizaciju događaja, tribina, rasprava i edukacija s ciljem promoviranja važnosti otvorenog pristupa znanstvenim... Više

15. listopada 2019.

Na prvom sastanku projekta National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) u Ateni sudjelovalo je i Srce kao jedan od dvadeset i dva partnera na projektu.

Izdvojena događanja

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.