Srcu dodijeljena europska nagrada EUNIS Elite Award

Srcu je nagrada EUNIS Elite Award dodijeljena za izvrsnost u implementaciji sustava Dabar.

Organizacija EUNIS (European University Information Systems) na svojoj je godišnjoj konferenciji dodijelila Srcu nagradu EUNIS Elite Award za izvrsnost u implementaciji informacijskih sustava za potrebe visokog obrazovanja u Europi.

Srcu je nagrada EUNIS Elite Award dodijeljena za izvrsnost u implementaciji sustava Dabar - digitalni akademski arhivi i repozitoriji, a temeljem rada DABAR - The National Infrastructure for Digital Repositories skupine autora Draženko Celjak, Zoran Bekić, Marko Cundeković, Ljiljana Jertec, Miroslav Milinović i Alen Zubić.European University Information Systems (EUNIS) je europska organizacija koja kroz razmjenu iskustva i zajednički rad nastoji doprinijeti naprednoj i učinkovitoj primjeni informacijskih tehnologija u visokom obrazovanju u Europi. Jednom godišnje EUNIS organizira europsku konferenciju namijenjenu vodstvima sveučilišta i osobama odgovornim za informacijske tehnologije na visokim učilištima i istraživačkim ustanovama, a ove godine je konferencija EUNIS 2017 održana u Münsteru od 7. do 9. lipnja 2017. Sustav Dabar je na konferenciji predstavio Draženko Celjak, voditelj tima Srca koji već tri godine radi na implementaciji toga sustava.

EUNIS Elite Award je nagrada za izvrsnost u implementaciji informacijskih sustava, odnosno informacijskih tehnologija u visokom obrazovanju u Europi, a glavna svrha joj je prepoznavanje i promocija najboljih praksi u inovativnoj i napredno primjeni informacijskih tehnologija. Prilikom vrednovanja prijava uzimaju se u obzir sljedeći faktori: konkretan doprinos za ciljanu zajednicu, doprinos u unaprjeđenju učinkovitosti i produktivnosti, inovativnost, maštovitost, suradnja, visoka razina tehnološke integracije te mogućnost prijenosa rješenja na druge organizacije.

Ovo priznanje poticaj je Srcu, timu Dabra u Srcu i cjelokupnoj zajednici okupljenoj oko Dabra da i dalje nastave predan rad na razvoju, korištenju i promociji sustava. Nagrada je svakako priznanje Srcu za pravovremeno prepoznavanje važnosti pojedinih iskoraka u području primjene novih tehnologija u visokom obrazovanju i znanosti, te za proaktivan stav i inicijativnost koji su proteklih 40-tak godina često rezultirali time da je akademska zajednica u Hrvatskoj među prvima u Europi imala na raspolaganju moderne, ali i pouzdane i održive sustave, utemeljene na najnovijoj tehnologiji.

Važnost Dabra, a to je i ono što EUNIS prepoznaje, svakako se sastoji u tome da on predstavlja kvalitetnu i stabilnu nacionalnu infrastrukturu dostupnu svima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Oko Dabra okupljen je veliki broj stručnjaka i entuzijasta koji značajno doprinose njegovom razvoju. Važnost sigurno proizlazi i iz same svrhe Dabra, a to je poticanje i omogućavanje sustavne brige za digitalnu imovinu koja nastaje u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, a posebno je važno što omogućuje otvorenog pristupa podacima, sadržajima i svim rezultatima koji nastaju u akademskoj zajednici, a financiraju se javnim sredstvima.

Više o Dabru možete pročitati na stranicama https://dabar.srce.hr/.

 

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću

Izdvojene najnovije vijesti

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

31. prosinca 2019.

Na inicijativu Srca, uz financijska sredstva koja je osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nabavljene su licencije za softver za provjeru autentičnosti radova, koji je tako postao dostupan svim javnim visokim učilištima u Republici... Više

Izdvojena događanja

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku. 

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.