Superračunalo Isabella slavi 15 godina - poziv na konferenciju za novinare

Prije 15 godina Srce je stavilo na raspolaganje akademskoj zajednici računalni klaster Isabella kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima

Računalni klaster Isabella

 

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare povodom obilježavanja 15 godina uspostave superračunala Isabella u Srcu.

Konferencija za novinare održat će se u četvrtak, 8. lipnja 2017. godine u 12 sati, na 2. katu zgrade Srca, Josipa Marohnića 5.

Na konferenciji za novinare sudjelovat će:

  • dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca
  • dr. sc. Nataša Strelec Mahović, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda
  • dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.
     

Prije 15 godina Srce je stavilo na raspolaganje akademskoj zajednici računalni klaster Isabella kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima, te ih se potaknulo na širu uporabu paralelnih računalnih sustava i razvoj paralelnih algoritama i modela u različitim područjima moderne znanosti.

Od tada je Isabella jedan od najsnažnijih računalnih sustava u akademskoj zajednici Hrvatske i predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata. Korisnici na Isabelli rješavaju istraživačke probleme koji zahtijevaju različite napredne računalne arhitekture, uključujući uporabu superračunala u kojima veliki broj procesora istovremeno koristi veliku zajedničku radnu memoriju.

Na konferenciji za novinare prisjetiti ćemo se početaka i uspostave računalnog klastera Isabella, osvrnuti se na sadašnje stanje i planove, a gosti dr. sc. Nataša Strelec Mahović i dr. sc. Tome Antičić govorit će o važnosti dostupnosti naprednih računalnih sustava za modernu znanost i istraživanja, te o iskustvima rada istraživača iz svojih ustanova na superračunalu Isabella u Srcu.

 

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja