Superračunalo Isabella slavi 15 godina - poziv na konferenciju za novinare

Prije 15 godina Srce je stavilo na raspolaganje akademskoj zajednici računalni klaster Isabella kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima

Računalni klaster Isabella

 

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare povodom obilježavanja 15 godina uspostave superračunala Isabella u Srcu.

Konferencija za novinare održat će se u četvrtak, 8. lipnja 2017. godine u 12 sati, na 2. katu zgrade Srca, Josipa Marohnića 5.

Na konferenciji za novinare sudjelovat će:

  • dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca
  • dr. sc. Nataša Strelec Mahović, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda
  • dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.
     

Prije 15 godina Srce je stavilo na raspolaganje akademskoj zajednici računalni klaster Isabella kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima, te ih se potaknulo na širu uporabu paralelnih računalnih sustava i razvoj paralelnih algoritama i modela u različitim područjima moderne znanosti.

Od tada je Isabella jedan od najsnažnijih računalnih sustava u akademskoj zajednici Hrvatske i predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata. Korisnici na Isabelli rješavaju istraživačke probleme koji zahtijevaju različite napredne računalne arhitekture, uključujući uporabu superračunala u kojima veliki broj procesora istovremeno koristi veliku zajedničku radnu memoriju.

Na konferenciji za novinare prisjetiti ćemo se početaka i uspostave računalnog klastera Isabella, osvrnuti se na sadašnje stanje i planove, a gosti dr. sc. Nataša Strelec Mahović i dr. sc. Tome Antičić govorit će o važnosti dostupnosti naprednih računalnih sustava za modernu znanost i istraživanja, te o iskustvima rada istraživača iz svojih ustanova na superračunalu Isabella u Srcu.

 

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

17. rujna 2019.

Projekt National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) započeo je 1. rujna 2019. u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine.

17. rujna 2019.

Pozivamo vas na predavanje „Microsoft Teams - što se promijenilo unutar Teamsa i zašto baš Teams?“ u petak 20. 9. 2019. u 14:00 sati u dvorani E2 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

11. rujna 2019.

U ponedjeljak, 9. 9. 2019., u Srcu je održana prva radionica "Priprema i objava digitalnog objekta Obrazovni sadržaji u Dabru". Obrazovni sadržaji najnoviji je digitalni objekt implementiran u sustav.

Izdvojena događanja

ruj 01

Svake godine u rujnu organiziramo niz predavanja namijenjenih novim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

ruj 19

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati 19. 9.  2019. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 23

Od 23. do 27. rujna održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.