Superračunalo Isabella slavi 15 godina - poziv na konferenciju za novinare

Prije 15 godina Srce je stavilo na raspolaganje akademskoj zajednici računalni klaster Isabella kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima

Računalni klaster Isabella

 

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare povodom obilježavanja 15 godina uspostave superračunala Isabella u Srcu.

Konferencija za novinare održat će se u četvrtak, 8. lipnja 2017. godine u 12 sati, na 2. katu zgrade Srca, Josipa Marohnića 5.

Na konferenciji za novinare sudjelovat će:

  • dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca
  • dr. sc. Nataša Strelec Mahović, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda
  • dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.
     

Prije 15 godina Srce je stavilo na raspolaganje akademskoj zajednici računalni klaster Isabella kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima, te ih se potaknulo na širu uporabu paralelnih računalnih sustava i razvoj paralelnih algoritama i modela u različitim područjima moderne znanosti.

Od tada je Isabella jedan od najsnažnijih računalnih sustava u akademskoj zajednici Hrvatske i predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata. Korisnici na Isabelli rješavaju istraživačke probleme koji zahtijevaju različite napredne računalne arhitekture, uključujući uporabu superračunala u kojima veliki broj procesora istovremeno koristi veliku zajedničku radnu memoriju.

Na konferenciji za novinare prisjetiti ćemo se početaka i uspostave računalnog klastera Isabella, osvrnuti se na sadašnje stanje i planove, a gosti dr. sc. Nataša Strelec Mahović i dr. sc. Tome Antičić govorit će o važnosti dostupnosti naprednih računalnih sustava za modernu znanost i istraživanja, te o iskustvima rada istraživača iz svojih ustanova na superračunalu Isabella u Srcu.

 

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.