Tjedan otvorenog pristupa u Srcu - korak prema otvorenoj znanosti i otvorenom obrazovanju

Završio je međunarodni Tjedan otvorenog pristupa - tradicionalna globalna manifestacija koja se ove godine održavala od 23. do 29. listopada u mnogim zemljama diljem svijeta.

 

(Zagreb, 31. listopada 2017.) Završio je međunarodni Tjedan otvorenog pristupa - tradicionalna globalna manifestacija koja se ove godine održavala od 23. do 29. listopada u mnogim zemljama diljem svijeta. Zamisao i načela otvorenog pristupa podacima donose mnoge prednosti društvu u cjelini, ali i svakom konkretnom pojedincu, pa je to razlog zbog kojeg i Srce snažno podržava, promiče, ali i prakticira, načela otvorenog pristupa.

Otvoreni podaci jedan su od temelja modernog digitalnog društva i digitalne ekonomije. "Posebno otvoreno obrazovanje i otvorena znanost mogu značajno doprinijeti napretku društva s obzirom da zahvaljujući otvorenim obrazovnim sadržajima i programima obrazovanje postaje dostupnije svima, a otvoreni pristup podacima osigurava da rezultati znanstvenih istraživanja i inovacija budu brže dostupni i da se brže primjenjuju u društvu. Nije zanemariva niti činjenica da otvorenost i transparentnost neminovno doprinosi i kvaliteti obrazovanja i znanosti, te učinkovitijem iskorištavanju javnih sredstava koja se usmjeravaju u ove važne segmente života", naglašava ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

U okviru ovogodišnjeg Tjedna otvorenog pristupa Srce je u suradnji s globalnom organizacijom Research Data Alliance (RDA) 24. listopada organiziralo susret i raspravu hrvatskih znanstvenika, nastavnika, knjižničara i pobornika otvorenog pristupa s predstavnicima RDA. RDA je globalna neprofitna organizacija fokusirana na dobrovoljno okupljanje zainteresiranih pojedinaca i organizacija s ciljem poticanja dijeljenja i razmjene podataka te promocije inovacija temeljenih na podacima. RDA trenutno ima više od 6.100 članova iz 130 država.

"Na skupu u Srcu uz sudjelovanje 70 stručnjaka vodila se rasprava o tehnološkim i sociološkim pitanjima vezanim uz osiguravanje otvorenosti podataka, o kulturi dijeljenja podataka, te posebno o mogućnostima i izazovima vezanim uz ponovnu uporabu podataka, prikupljanih tijekom istraživanja u prirodnim, biotehničkim ili tehničkim znanostima, ali i podataka prikupljenih tijekom istraživanja u društvenom ili humanističkim području" navodi sukoordinator događanja Draženko Celjak, voditelj Službe za podatkovne usluge i kolaboracijske alate Srca.

Predstavnici europskog ogranka RDA dr. sc. Françoise Genova (supredsjedateljica Tehničkog odbora RDA iz Centra za astronomske podatke u Strasbourgu) i dr. sc. Leif Laaksonen (voditelj projekta RDA Europe iz finskog CSC - Centra za IT u znanosti) u prvom su dijelu skupa u Srcu istaknuli važnost dijeljenja podataka, te prezentirali ulogu i aktivnosti RDA i mogućnosti uključivanja hrvatskih istraživača i stručnjaka u mnogobrojne radne i interesne skupine RDA.

U drugom dijelu skupa predviđenom za prezentiranje hrvatskih infrastruktura, projekata i potreba istraživačkih zajednica, Draženko Celjak (Srce) je predstavio nacionalnu infrastrukturu digitalnih repozitorija i arhiva - Dabar koju Srce razvija u suradnji s istraživačkom i akademskom zajednicom te je istaknuo istraživačke podatke kao jedan od većih izazova koji predstoje u razvoju Dabra. Dr.sc. Ivan Guettler (Državni hidrometeorološki zavod) je kroz prezentaciju plana upravljanja podacima Regionalnog klimatskog modela predstavio izazove opisivanja i dijeljenja velikih količina primarnih istraživačkih podataka. Dr.sc Neven Jovanović (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) je prezentirao potrebu za trajnim identifikatorima za segmente teksta koja je prisutna u području humanističkih znanosti, ali i u drugim područjima.

Događanju su ujedno prisustvovali i članovi novoformirane Radne skupine za istraživačke podatke u sustavu Dabar, koja je nakon skupa i rasprave s predstavnicima RDA održala svoj prvi sastanak. Tijekom sastanka članovi su raspravljali o stvarnim potrebama istraživačke zajednice u Hrvatskoj i mogućim rješenjima s kojima će Dabar odgovoriti na te potrebe.

"Početak rada Radne skupine za istraživačke podatke u Sustavu Dabar, jednako kao i očekivani skori početak rada Radne skupine za obrazovne sadržaje važan su iskorak zajednice okupljene oko sustava Dabar, kojeg Srce razvija i vidi kao temeljnu otvorenu nacionalnu infrastrukturu otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Pri tome jasno predstoji još puno posla kako na sustavnom prikupljanju i pohrani sadržaja u Dabar, ali i na stvaranju kulture i ozračja u kojima su dijeljenje i otvorenost podataka norma ponašanja, a ne predmet sporenja koja nas odvlače od suštine prednosti koju otvoreni podaci, otvorena znanost i otvoreno obrazovanje može donijeti društvu", zaključuje dr. sc. Zoran Bekić.

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.