Tjedan otvorenog pristupa u Srcu - korak prema otvorenoj znanosti i otvorenom obrazovanju

Završio je međunarodni Tjedan otvorenog pristupa - tradicionalna globalna manifestacija koja se ove godine održavala od 23. do 29. listopada u mnogim zemljama diljem svijeta.

 

(Zagreb, 31. listopada 2017.) Završio je međunarodni Tjedan otvorenog pristupa - tradicionalna globalna manifestacija koja se ove godine održavala od 23. do 29. listopada u mnogim zemljama diljem svijeta. Zamisao i načela otvorenog pristupa podacima donose mnoge prednosti društvu u cjelini, ali i svakom konkretnom pojedincu, pa je to razlog zbog kojeg i Srce snažno podržava, promiče, ali i prakticira, načela otvorenog pristupa.

Otvoreni podaci jedan su od temelja modernog digitalnog društva i digitalne ekonomije. "Posebno otvoreno obrazovanje i otvorena znanost mogu značajno doprinijeti napretku društva s obzirom da zahvaljujući otvorenim obrazovnim sadržajima i programima obrazovanje postaje dostupnije svima, a otvoreni pristup podacima osigurava da rezultati znanstvenih istraživanja i inovacija budu brže dostupni i da se brže primjenjuju u društvu. Nije zanemariva niti činjenica da otvorenost i transparentnost neminovno doprinosi i kvaliteti obrazovanja i znanosti, te učinkovitijem iskorištavanju javnih sredstava koja se usmjeravaju u ove važne segmente života", naglašava ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

U okviru ovogodišnjeg Tjedna otvorenog pristupa Srce je u suradnji s globalnom organizacijom Research Data Alliance (RDA) 24. listopada organiziralo susret i raspravu hrvatskih znanstvenika, nastavnika, knjižničara i pobornika otvorenog pristupa s predstavnicima RDA. RDA je globalna neprofitna organizacija fokusirana na dobrovoljno okupljanje zainteresiranih pojedinaca i organizacija s ciljem poticanja dijeljenja i razmjene podataka te promocije inovacija temeljenih na podacima. RDA trenutno ima više od 6.100 članova iz 130 država.

"Na skupu u Srcu uz sudjelovanje 70 stručnjaka vodila se rasprava o tehnološkim i sociološkim pitanjima vezanim uz osiguravanje otvorenosti podataka, o kulturi dijeljenja podataka, te posebno o mogućnostima i izazovima vezanim uz ponovnu uporabu podataka, prikupljanih tijekom istraživanja u prirodnim, biotehničkim ili tehničkim znanostima, ali i podataka prikupljenih tijekom istraživanja u društvenom ili humanističkim području" navodi sukoordinator događanja Draženko Celjak, voditelj Službe za podatkovne usluge i kolaboracijske alate Srca.

Predstavnici europskog ogranka RDA dr. sc. Françoise Genova (supredsjedateljica Tehničkog odbora RDA iz Centra za astronomske podatke u Strasbourgu) i dr. sc. Leif Laaksonen (voditelj projekta RDA Europe iz finskog CSC - Centra za IT u znanosti) u prvom su dijelu skupa u Srcu istaknuli važnost dijeljenja podataka, te prezentirali ulogu i aktivnosti RDA i mogućnosti uključivanja hrvatskih istraživača i stručnjaka u mnogobrojne radne i interesne skupine RDA.

U drugom dijelu skupa predviđenom za prezentiranje hrvatskih infrastruktura, projekata i potreba istraživačkih zajednica, Draženko Celjak (Srce) je predstavio nacionalnu infrastrukturu digitalnih repozitorija i arhiva - Dabar koju Srce razvija u suradnji s istraživačkom i akademskom zajednicom te je istaknuo istraživačke podatke kao jedan od većih izazova koji predstoje u razvoju Dabra. Dr.sc. Ivan Guettler (Državni hidrometeorološki zavod) je kroz prezentaciju plana upravljanja podacima Regionalnog klimatskog modela predstavio izazove opisivanja i dijeljenja velikih količina primarnih istraživačkih podataka. Dr.sc Neven Jovanović (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) je prezentirao potrebu za trajnim identifikatorima za segmente teksta koja je prisutna u području humanističkih znanosti, ali i u drugim područjima.

Događanju su ujedno prisustvovali i članovi novoformirane Radne skupine za istraživačke podatke u sustavu Dabar, koja je nakon skupa i rasprave s predstavnicima RDA održala svoj prvi sastanak. Tijekom sastanka članovi su raspravljali o stvarnim potrebama istraživačke zajednice u Hrvatskoj i mogućim rješenjima s kojima će Dabar odgovoriti na te potrebe.

"Početak rada Radne skupine za istraživačke podatke u Sustavu Dabar, jednako kao i očekivani skori početak rada Radne skupine za obrazovne sadržaje važan su iskorak zajednice okupljene oko sustava Dabar, kojeg Srce razvija i vidi kao temeljnu otvorenu nacionalnu infrastrukturu otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Pri tome jasno predstoji još puno posla kako na sustavnom prikupljanju i pohrani sadržaja u Dabar, ali i na stvaranju kulture i ozračja u kojima su dijeljenje i otvorenost podataka norma ponašanja, a ne predmet sporenja koja nas odvlače od suštine prednosti koju otvoreni podaci, otvorena znanost i otvoreno obrazovanje može donijeti društvu", zaključuje dr. sc. Zoran Bekić.

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja