50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Završila stručna konferencija DEI 2017

Konferencija se održavala 4. i 5. travnja 2017., a otvorio ju je dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca. Sudjelovalo više od 230 stručnjaka i naprednih korisnika informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava visokog obrazovanja i znanosti, a više od 50 sudionika pratilo je događanja na daljinu - putem on-line sustava za webinare.

Razgovorom - neformalnom panel raspravom s pozvanim predavačicama u Srcu na temu „Pogled u budućnost: sveučilišta digitalnog doba“, završila je stručna konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI2017.

Konferencija se održavala 4. i 5. travnja 2017. u kongresnim dvoranama Plaza Event Centra (bivši Hypo centar) u neposrednoj blizini Srca, te u prostorima Srca. Konferenciju je otvorio dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, a otvorenju su nazočili i državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje doc. dr. sc. Matko Glunčić i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, pomoćnik ministra za znanost.

Stručna konferencija "Dani e-infrastrukture Srce - DEI 2017" na određeni je način nastavak tradicije konferencije "KOMPJUTER NA SVEUČILIŠTU" (kasnije „Information Technology Interfaces“) koju je Srce organiziralo od 1974. godine do 2013. godine. Kao i tada i danas prepoznajemo potrebu da se raspravlja i da se usuglašavaju stavovi o mogućnostima i potrebi primjene novih tehnologija, kao i o najboljim i najprimjerenijim načinima kako one mijenjaju i unapređuju moderno obrazovanje, znanost i društvo u cjelini“, naglasio je na otvorenju konferencije domaćin dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 230 stručnjaka i naprednih korisnika informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava visokog obrazovanja i znanosti,  a više od 50 sudionika pratilo je događanja na daljinu - putem on-line sustava za webinare.

Ingrid Melve, voditeljica programa eCampus, UNINETT, Norveška, u svom je pozvanom predavanju pod nazivom: „Building the digital campus: examples from Norwegian national services and collaborations“ upoznala je prisutne s projektom eCampus čije su pokretanje i provedbu zajednički inicirala Norveška sveučilišta i fakulteti s ciljem daljnjeg poboljšanja i unapređenja korištenja informacijske i komunikacijske tehnologije u visokom obrazovanju.

Drugo pozvano predavanje održala je Airina Volungevičienė, direktorica Instituta za inovativne studije Sveučilišta Vytautas Magnus, Litva i predsjednica European Distance and E-Learning Network (EDEN). Ona je pozvanim predavanjem na temu: „Different paths of technology enhanced learning integration into a higher education institution“, potaknula raspravu o tome koliko su sveučilišta otvorena prema implementiranju svoje javne misije širenja znanja na širi krug sudionika, predstavila je studije slučaja vezane uz integraciju obrazovanja potpomognutog tehnologijom u širi obrazovni sustav.

Nakon pozvanih predavanja rad konferencije nastavio se po sekcijama unutar četiri paralelna tematska bloka: Informacijski sustavi u znanosti i visokom obrazovanju, Digitalni repozitoriji u znanosti i visokom obrazovanju, Infrastrukture za napredno računanje i Novi alati i tehnologije u obrazovanju. Sva su predavanja bila izuzetno dobro posjećena. U okviru sekcija održano je 30 predavanja o kojima su provedene i rasprave.

Na kraju konferencije održana je neformalna rasprava pod nazivom „Kava i druženje s pozvanim predavačicama u Srcu: Pogled u budućnost: sveučilišta digitalnog doba.„

U raspravi su kao predstavnici hrvatske akademske zajednice sudjelovali dekan Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu i predsjednik Upravnog vijeća Srca prof. dr. sc. Neven Vrček i zamjenik ravnatelja Srca Ivan Marić“, a raspravi su se pridružili brojni sudionici konferencije.

Raspravljalo se o tome kako i koje informacijske i komunikacijske tehnologije mijenjaju sadašnji način obrazovanja, te hoće li time nestati tradicionalna sveučilišta i način učenja na koji smo navikli do sada. Raspravljalo se o tome hoće li u budućnosti sveučilišta koje poznajemo postati samo mjesta na kojima će se povremeno obavljati vježbe i konzultacije, dok će se sva nastava odvijati po potrebi i on-line tečajevima. Većina sudionika je zaključila da svakako treba zadržati tradicionalne vrijednosti sveučilišta i ne sumnjati u potrebu i važnost njihovog opstanka, ali i da treba poticati sveučilišta da odlučnije koriste tehnologiju u ostvarivanju svojih tradicionalnih ali i novih uloga u društvu.

Raspravljalo se i o globalizaciji i dostupnosti obrazovanja, o otvorenosti podataka i obrazovnih sadržaja, o potrebi strateškog promišljanja i planiranja primjene informacijskih tehnologija u obrazovanju i znanosti, o financiranju i posebno osiguravanju održivosti infrastruktura i sustava koji se izgrađuju.

Organizacijski, konferencija je trajala dva dana, a tijekom pretkonferencijskoga dana, 4. travnja, održano je šest radionica na kojima su sudionici stekli praktična znanja i imali mogućnost raspraviti svoja iskustva i prijedloge vezane uz različite komponente e-infrastrukture i mogućnosti primjene tih komponenti u njihovom okruženju.

Prema prvim dojmovima sudionika konferencija je ispunila njihova očekivanja, olakšala i poboljšala interakciju, razmjenu informacija i suradnju. Plan je Srca da stručna konferencija Dani e-infrastrukture - Srce DEI preraste u tradicionalno mjesto okupljanja i razmjene ideja, informacija i iskustva u izgradnji napredne i otvorene istraživačke i obrazovne e-infrastrukture i načinima njezinog učinkovitog iskorištavanja u modernom obrazovnom i istraživačkom sustavu.

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

 

Izdvojene najnovije vijesti

27. rujna 2021.

U razdoblju od 27. rujna do 3. listopada 2021. u Hrvatskoj i u svijetu obilježava se Tjedan cjeloživotnog učenja. Riječ je o inicijativi koju je davne 1999. godine pokrenuo UNESCO, a čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja... Više

27. rujna 2021.

U okviru Tjedna Centra za e-učenje u petak, 24 rujna 2021. predstavljen je Vodič za ocjene u sustavu Moodle. Provjerite svoje znanje ili naučite nešto novo o ocjenama i u novoj akademskoj godini unaprijedite svoje e-kolegije i na ovom području.... Više

27. rujna 2021.

Puh je posljednjom nadogradnjom dostigao najvišu razinu sigurnosti što je i potvrdilo dobivanje ocjene A+.

Izdvojena događanja

lis 05

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 5. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

lis 06

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 6. listopada 2021., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lis 11

Želite se upoznati s osnovnim pojmovima u vezi razumijevanja rada u WordPressu? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet  će u ponedjeljak, 11. listopada 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.