Završila stručna konferencija DEI 2017

Konferencija se održavala 4. i 5. travnja 2017., a otvorio ju je dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca. Sudjelovalo više od 230 stručnjaka i naprednih korisnika informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava visokog obrazovanja i znanosti, a više od 50 sudionika pratilo je događanja na daljinu - putem on-line sustava za webinare.

Razgovorom - neformalnom panel raspravom s pozvanim predavačicama u Srcu na temu „Pogled u budućnost: sveučilišta digitalnog doba“, završila je stručna konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI2017.

Konferencija se održavala 4. i 5. travnja 2017. u kongresnim dvoranama Plaza Event Centra (bivši Hypo centar) u neposrednoj blizini Srca, te u prostorima Srca. Konferenciju je otvorio dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, a otvorenju su nazočili i državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje doc. dr. sc. Matko Glunčić i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, pomoćnik ministra za znanost.

Stručna konferencija "Dani e-infrastrukture Srce - DEI 2017" na određeni je način nastavak tradicije konferencije "KOMPJUTER NA SVEUČILIŠTU" (kasnije „Information Technology Interfaces“) koju je Srce organiziralo od 1974. godine do 2013. godine. Kao i tada i danas prepoznajemo potrebu da se raspravlja i da se usuglašavaju stavovi o mogućnostima i potrebi primjene novih tehnologija, kao i o najboljim i najprimjerenijim načinima kako one mijenjaju i unapređuju moderno obrazovanje, znanost i društvo u cjelini“, naglasio je na otvorenju konferencije domaćin dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 230 stručnjaka i naprednih korisnika informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava visokog obrazovanja i znanosti,  a više od 50 sudionika pratilo je događanja na daljinu - putem on-line sustava za webinare.

Ingrid Melve, voditeljica programa eCampus, UNINETT, Norveška, u svom je pozvanom predavanju pod nazivom: „Building the digital campus: examples from Norwegian national services and collaborations“ upoznala je prisutne s projektom eCampus čije su pokretanje i provedbu zajednički inicirala Norveška sveučilišta i fakulteti s ciljem daljnjeg poboljšanja i unapređenja korištenja informacijske i komunikacijske tehnologije u visokom obrazovanju.

Drugo pozvano predavanje održala je Airina Volungevičienė, direktorica Instituta za inovativne studije Sveučilišta Vytautas Magnus, Litva i predsjednica European Distance and E-Learning Network (EDEN). Ona je pozvanim predavanjem na temu: „Different paths of technology enhanced learning integration into a higher education institution“, potaknula raspravu o tome koliko su sveučilišta otvorena prema implementiranju svoje javne misije širenja znanja na širi krug sudionika, predstavila je studije slučaja vezane uz integraciju obrazovanja potpomognutog tehnologijom u širi obrazovni sustav.

Nakon pozvanih predavanja rad konferencije nastavio se po sekcijama unutar četiri paralelna tematska bloka: Informacijski sustavi u znanosti i visokom obrazovanju, Digitalni repozitoriji u znanosti i visokom obrazovanju, Infrastrukture za napredno računanje i Novi alati i tehnologije u obrazovanju. Sva su predavanja bila izuzetno dobro posjećena. U okviru sekcija održano je 30 predavanja o kojima su provedene i rasprave.

Na kraju konferencije održana je neformalna rasprava pod nazivom „Kava i druženje s pozvanim predavačicama u Srcu: Pogled u budućnost: sveučilišta digitalnog doba.„

U raspravi su kao predstavnici hrvatske akademske zajednice sudjelovali dekan Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu i predsjednik Upravnog vijeća Srca prof. dr. sc. Neven Vrček i zamjenik ravnatelja Srca Ivan Marić“, a raspravi su se pridružili brojni sudionici konferencije.

Raspravljalo se o tome kako i koje informacijske i komunikacijske tehnologije mijenjaju sadašnji način obrazovanja, te hoće li time nestati tradicionalna sveučilišta i način učenja na koji smo navikli do sada. Raspravljalo se o tome hoće li u budućnosti sveučilišta koje poznajemo postati samo mjesta na kojima će se povremeno obavljati vježbe i konzultacije, dok će se sva nastava odvijati po potrebi i on-line tečajevima. Većina sudionika je zaključila da svakako treba zadržati tradicionalne vrijednosti sveučilišta i ne sumnjati u potrebu i važnost njihovog opstanka, ali i da treba poticati sveučilišta da odlučnije koriste tehnologiju u ostvarivanju svojih tradicionalnih ali i novih uloga u društvu.

Raspravljalo se i o globalizaciji i dostupnosti obrazovanja, o otvorenosti podataka i obrazovnih sadržaja, o potrebi strateškog promišljanja i planiranja primjene informacijskih tehnologija u obrazovanju i znanosti, o financiranju i posebno osiguravanju održivosti infrastruktura i sustava koji se izgrađuju.

Organizacijski, konferencija je trajala dva dana, a tijekom pretkonferencijskoga dana, 4. travnja, održano je šest radionica na kojima su sudionici stekli praktična znanja i imali mogućnost raspraviti svoja iskustva i prijedloge vezane uz različite komponente e-infrastrukture i mogućnosti primjene tih komponenti u njihovom okruženju.

Prema prvim dojmovima sudionika konferencija je ispunila njihova očekivanja, olakšala i poboljšala interakciju, razmjenu informacija i suradnju. Plan je Srca da stručna konferencija Dani e-infrastrukture - Srce DEI preraste u tradicionalno mjesto okupljanja i razmjene ideja, informacija i iskustva u izgradnji napredne i otvorene istraživačke i obrazovne e-infrastrukture i načinima njezinog učinkovitog iskorištavanja u modernom obrazovnom i istraživačkom sustavu.

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

 

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja