Završila stručna konferencija DEI 2017

Konferencija se održavala 4. i 5. travnja 2017., a otvorio ju je dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca. Sudjelovalo više od 230 stručnjaka i naprednih korisnika informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava visokog obrazovanja i znanosti, a više od 50 sudionika pratilo je događanja na daljinu - putem on-line sustava za webinare.

Razgovorom - neformalnom panel raspravom s pozvanim predavačicama u Srcu na temu „Pogled u budućnost: sveučilišta digitalnog doba“, završila je stručna konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI2017.

Konferencija se održavala 4. i 5. travnja 2017. u kongresnim dvoranama Plaza Event Centra (bivši Hypo centar) u neposrednoj blizini Srca, te u prostorima Srca. Konferenciju je otvorio dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, a otvorenju su nazočili i državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje doc. dr. sc. Matko Glunčić i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, pomoćnik ministra za znanost.

Stručna konferencija "Dani e-infrastrukture Srce - DEI 2017" na određeni je način nastavak tradicije konferencije "KOMPJUTER NA SVEUČILIŠTU" (kasnije „Information Technology Interfaces“) koju je Srce organiziralo od 1974. godine do 2013. godine. Kao i tada i danas prepoznajemo potrebu da se raspravlja i da se usuglašavaju stavovi o mogućnostima i potrebi primjene novih tehnologija, kao i o najboljim i najprimjerenijim načinima kako one mijenjaju i unapređuju moderno obrazovanje, znanost i društvo u cjelini“, naglasio je na otvorenju konferencije domaćin dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 230 stručnjaka i naprednih korisnika informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava visokog obrazovanja i znanosti,  a više od 50 sudionika pratilo je događanja na daljinu - putem on-line sustava za webinare.

Ingrid Melve, voditeljica programa eCampus, UNINETT, Norveška, u svom je pozvanom predavanju pod nazivom: „Building the digital campus: examples from Norwegian national services and collaborations“ upoznala je prisutne s projektom eCampus čije su pokretanje i provedbu zajednički inicirala Norveška sveučilišta i fakulteti s ciljem daljnjeg poboljšanja i unapređenja korištenja informacijske i komunikacijske tehnologije u visokom obrazovanju.

Drugo pozvano predavanje održala je Airina Volungevičienė, direktorica Instituta za inovativne studije Sveučilišta Vytautas Magnus, Litva i predsjednica European Distance and E-Learning Network (EDEN). Ona je pozvanim predavanjem na temu: „Different paths of technology enhanced learning integration into a higher education institution“, potaknula raspravu o tome koliko su sveučilišta otvorena prema implementiranju svoje javne misije širenja znanja na širi krug sudionika, predstavila je studije slučaja vezane uz integraciju obrazovanja potpomognutog tehnologijom u širi obrazovni sustav.

Nakon pozvanih predavanja rad konferencije nastavio se po sekcijama unutar četiri paralelna tematska bloka: Informacijski sustavi u znanosti i visokom obrazovanju, Digitalni repozitoriji u znanosti i visokom obrazovanju, Infrastrukture za napredno računanje i Novi alati i tehnologije u obrazovanju. Sva su predavanja bila izuzetno dobro posjećena. U okviru sekcija održano je 30 predavanja o kojima su provedene i rasprave.

Na kraju konferencije održana je neformalna rasprava pod nazivom „Kava i druženje s pozvanim predavačicama u Srcu: Pogled u budućnost: sveučilišta digitalnog doba.„

U raspravi su kao predstavnici hrvatske akademske zajednice sudjelovali dekan Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu i predsjednik Upravnog vijeća Srca prof. dr. sc. Neven Vrček i zamjenik ravnatelja Srca Ivan Marić“, a raspravi su se pridružili brojni sudionici konferencije.

Raspravljalo se o tome kako i koje informacijske i komunikacijske tehnologije mijenjaju sadašnji način obrazovanja, te hoće li time nestati tradicionalna sveučilišta i način učenja na koji smo navikli do sada. Raspravljalo se o tome hoće li u budućnosti sveučilišta koje poznajemo postati samo mjesta na kojima će se povremeno obavljati vježbe i konzultacije, dok će se sva nastava odvijati po potrebi i on-line tečajevima. Većina sudionika je zaključila da svakako treba zadržati tradicionalne vrijednosti sveučilišta i ne sumnjati u potrebu i važnost njihovog opstanka, ali i da treba poticati sveučilišta da odlučnije koriste tehnologiju u ostvarivanju svojih tradicionalnih ali i novih uloga u društvu.

Raspravljalo se i o globalizaciji i dostupnosti obrazovanja, o otvorenosti podataka i obrazovnih sadržaja, o potrebi strateškog promišljanja i planiranja primjene informacijskih tehnologija u obrazovanju i znanosti, o financiranju i posebno osiguravanju održivosti infrastruktura i sustava koji se izgrađuju.

Organizacijski, konferencija je trajala dva dana, a tijekom pretkonferencijskoga dana, 4. travnja, održano je šest radionica na kojima su sudionici stekli praktična znanja i imali mogućnost raspraviti svoja iskustva i prijedloge vezane uz različite komponente e-infrastrukture i mogućnosti primjene tih komponenti u njihovom okruženju.

Prema prvim dojmovima sudionika konferencija je ispunila njihova očekivanja, olakšala i poboljšala interakciju, razmjenu informacija i suradnju. Plan je Srca da stručna konferencija Dani e-infrastrukture - Srce DEI preraste u tradicionalno mjesto okupljanja i razmjene ideja, informacija i iskustva u izgradnji napredne i otvorene istraživačke i obrazovne e-infrastrukture i načinima njezinog učinkovitog iskorištavanja u modernom obrazovnom i istraživačkom sustavu.

Ured za odnose s javnošću Srca

Nataša Dobrenić

 

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.