Konferencija za novinare - najavljujemo stručnu konferenciju Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2018

Predavanja u četiri tematska bloka, rasprave s pozvanim predavačima, druženje i razmjenjivanje ideja dio su ovogodišnje, dvodnevne druge stručne konferencije Srce DEI 2018

Sudionici konferencije za novinare (s lijeva na desno): dr. sc. Kruno Golubić, predsjednik Organizacijskog odbora, Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora i dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca

 

(Zagreb,4. travnja 2018.) Dva međunarodna pozvana predavanja uglednih stručnjaka, velik broj radionica, predavanja u četiri tematska bloka, rasprave s pozvanim predavačima, druženje i razmjenjivanje ideja dio su ovogodišnje, dvodnevne druge stručne konferencije Srca „Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2018" sa središnjom temom: Izazovi (ne)otvorenosti.

Konferencija se održava 11. i 12. travnja 2018. u kongresnim dvoranama Plaza Event Centra, Slavonska avenija 6 u neposrednoj blizini Srca, te u samom Srcu. Konferencija započinje ujutro 11. travnja nizom radionica i rasprava, a svečano otvaranje i prvo pozvano predavanje predviđeno je istoga dana u 11 sati.

Nakon uspjeha prošlogodišnje konferencije, naše je očekivanje da će se na Srce DEI 2018 okupiti oko 300 IT stručnjaka i naprednih korisnika novih tehnologija u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i da će tijekom dvodnevnog događanja doći do toliko nužnog sinergijskog učinka i niza interesantnih rasprava o pravcima i načinima izgradnje modernog i otvorenog obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, a koji se temelje na učinkovitoj uporabi novih informacijskih tehnologija i organizacijskih koncepata“, rekao je uvodno na konferenciji za novinare dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, a u nastavku naglasio: „Srce svim svojim aktivnostima promovira i potiče primjenu načela i prakse otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja, prepoznajući sve one dobrobiti koje takva praksa donose društvu, kako kroz bržu primjenu i veću dostupnost rezultata istraživanja i obrazovnih sadržaja, koji se financiraju javnim sredstvima, tako i kroz unapređenje kvalitete samog sustava obrazovanja i znanosti. Baš zato smo naglasak ovogodišnje konferencije odlučili staviti upravo na pitanja vezana uz otvorenost znanosti i obrazovanja, a kako bi zajednički i s onima koji se zalažu i prakticiraju takvu otvorenost i s onima koji eventualno vide prepreke i nedostatke otvorenosti raspravili sva postojeća pitanja - od načelnih do onih vezanih uz konkretne situacije u Hrvatskoj - i otvorili put akademskoj zajednici u Hrvatskoj da odlučnije i brže krene putem kojim je krenula akademska zajednica u Europi i svijetu.

Program konferencije sastoji se od niza predavanja, rasprava i radionica vezanih uz aktualne izazove, ali i planove i mogućnosti primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u modernom obrazovanju i znanosti, s posebnim naglaskom na izazove koje donosi otvorenost i pokušaj implementacije otvorenosti.

Koncepti otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja, nova europska infrastruktura EOSC (European Open Science Cloud), ali i komunikacijske strategije ustanova i institucija koje imaju za cilj povećavanje otvorenosti ustanova samo su neki elementi otvorenosti koja će se propitivati ili prikazati kroz predavanja i rasprave unutar tematskih blokova. Uz otvorenost, obradit će se i ostale aktualne teme u sustavu znanosti i visokog obrazovanja od kojih valja izdvojiti izgradnju CroRIS-a – novog informacijskog sustava o znanstvenoj djelatnosti, razvoj naprednoga računanja te iskustva u primjeni GDPR-a na visokoškolskim ustanovama. Predstavit će se i rezultati rada i inicijative iz zajednice vezano uz otvoreno obrazovanje i otvorenu znanost te rezultati ostvareni u okviru usluga i projekata koje vodi ili koordinira Srce, kao što su Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), Informacijski sustav za podršku postupaka vrednovanja (Mozvag) , Digitalni akademski arhivi i repozitoriji (Dabar), Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske (Hrčak) i drugi.

„Uz predavanja i rasprave o aktualnim temama, ove smo godine pripremili i čak četrnaest radionica. Kroz radionice nastojimo sudionicima konferencije ponuditi mogućnost stjecanja specifičnih znanja i vještina. Neke od radionica koje izdvajamo su: „Uvod u Laravel“, „Analiza i vizualizacija podataka - prvi koraci u R-u“, „Kontejneri u naprednom računanju“, „Objava članaka u Hrčku u XML formatu“, „Kako nastaju standardi zanimanja i kvalifikacija?“, „Sustav AAI@EduHr od A do Ž“ itd. Na ovogodišnjim Danima e-infrastrukture bit će dostupna i tiskana knjiga sažetaka, koja će sudionicima moći poslužiti kao vodič kroz program, ali će svakako ostati i kao trajan zapis aktivnosti zajednice koja unaprjeđuje e-infrastrukturu u okviru sustava visokog obrazovanja“ napomenula je Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora.

Okosnicu programa čine dva pozvana predavanja koja pripremaju ugledni stručnjaci:

  • Olivier Verscheure, ravnatelj Švicarskoga centra za znanost o podacima (Swiss Data Science Center) koji će održati pozvano predavanje pod nazivom: „Opening Science in a Data-Driven World“
  • Ann Harding, iz fondacije SWITCH koja je švicarski NREN (National research and education network) te ujedno i koordinator švicarske AAI federacije, a koja će održati pozvano predavanje pod nazivom: „The challenges of (non-)openness – Trust and Identity in Research and Education“.

Osim pozvanih predavanja na rasporedu konferencije je niz predavanja raspoređenih unutar četiri paralelna tematska bloka: Informacijski sustavi u znanosti i visokom obrazovanju, Digitalni repozitoriji u znanosti i visokom obrazovanju, Infrastrukture za napredno računanje i Novi alati i tehnologije u obrazovanju.

„S obzirom da su ovakva događanja dobra prilika za iznošenje i razmjenu ideja, dodatni smo naglasak stavili i na neformalne sadržaje, odnosno druženja u sklopu konferencije. Na konferenciji će sudjelovati više od 300 stručnjaka i naprednih korisnika informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava visokog obrazovanja i znanosti. Najvažnija događanja na konferenciji svi će moći pratiti i na daljinu putem sustava za webinare Srca“ naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora konferencije dr. sc. Kruno Golubić.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i sudjelujete u radu stručne konferencije Srca "Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2018".

Detaljan program i dodatne informacije možete naći na www.srce.hr/dei

 

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

31. prosinca 2019.

Na inicijativu Srca, uz financijska sredstva koja je osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nabavljene su licencije za softver za provjeru autentičnosti radova, koji je tako postao dostupan svim javnim visokim učilištima u Republici... Više

Izdvojena događanja

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku. 

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.