Održan 8. MoodleMoot Hrvatska

Tradicionalno godišnje okupljanje moodlera

 

(Zagreb, 6. lipnja 2018.) U Srcu je u utorak, 5. lipnja 2018., održan 8. MoodleMoot Hrvatska 2018. Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce) i ove je godine organizirao tradicionalno godišnje okupljanje moodlera, odnosno svih koji se bave sustavom Moodle (alat za e-učenje) ili su zainteresirani za njega.

Prisutne su na početku pozdravili u ime organizatora Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja za obrazovanje i podršku korisnicima te Jasmin Klindžić, voditelj Centra potpore e-učenju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudionike je u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja pozdravila i Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja. Gospođa Lidija Kralj je u svom pozdravnom govoru istaknula da se sustav Moodle koristi i za potrebe stručnog usavršavanja nastavnika u okviru kurikularne reforme.

Cilj događanja, koje se održava osmu godinu za redom, je razmjena iskustava, suradnja te stvaranje regionalne mreže korisnika povezanih sa sustavom Moodle u interaktivnu suradničku mrežu.

Europska unija stavlja veliki fokus na kvalitetu obrazovanja, inovativne načine poučavanja i učenja pomoću novih tehnologija i digitalnih sadržaja te je kroz Strateški okvir za obrazovanje i osposobljavanje 2020 definirala primjenu ICT i tehnologije e-učenja u obrazovanju kao jedan od prioriteta. Početkom 2018. godine Europska komisija donijela je Akcijski plan za digitalno obrazovanje u kojem se navodi nužnost obrazovanja i osposobljavanja za budućnost Europe, te se ističe važnost digitalnih tehnologija za obogaćivanje učenja i stvaranja mogućnosti usavršavanja koje su dostupne svima. Prvi prioritet u Akcijskom planu je bolje iskorištavanje digitalne tehnologije za poučavanje i učenje. Stoga u Srcu smatramo da je itekako važno osigurati nastavnicima tehnologije i alate e-učenja kao i pružiti im sustavnu podršku pri njihovoj integraciji u obrazovni proces. Moodlemoot je jedna od aktivnosti Centra za e-učenje Srca kojom se želi nastavnicima približiti nove tehnologije, sustav Moodle te pružiti podršku u radu s tim tehnologijama.

Na ovogodišnjem događanju održana su dva pozvana predavanja:

  • Niki Kaliakouda, Aristotel University of Thessaloniki, iz Grčke, koja je u svojem predavanju iznijela iskustva njihovog tima za e-učenje u podršci akademskoj zajednici u korištenju e-učenja u obrazovnom procesu i
  • Elizabeth Dalton, voditeljica tima za analitiku iz Moodle HQ, SAD, koja je predstavila  mogućnosti analitika učenja u sustavu Moodle.

Na Moodlemootu Hrvatska 2018. održano je, osim pozvanih predavanja, i 16 prezentacija u paralelnim sekcijama u dvije dvorane, a teme su bile od tehničkih i developerskih vezano uz sustav Moodle do iskustava u primjeni tehnologija i alata e-učenja u nastavi i vrjednovanju studenata u virtualnom okruženju, i u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju kao i u visokom obrazovanju. Na Moodlemootu raspravljalo se i o dvjema vrlo aktualnim temama: softverima za provjeru autentičnosti radova te o GDPR-u u kontekstu sustava Moodle.

Događanja i konferencije Moodlemoot organiziraju se diljem svijeta, a organizacijom ovog događanja Hrvatska želi biti aktivan član globalne Moodle zajednice.

Moodle je LMS, (engl. Learning Management System), odnosno sustav za upravljanje obrazovnim sadržajem i pomoćnim alatima, a izgrađen je na platformi otvorenog koda (engl. Open Source). Moodle je među najkorištenijim sustavima za e-učenje u svijetu i koristi se u 234 zemlje. Omogućava postavljanje kolegija i tečajeva u virtualno okruženje, te inovativnu i interaktivnu nastavu. I u Hrvatskoj je sustav Moodle najviše zastupljen, a najviše se koristi za nastavu u visokom obrazovanju.

Sustav za e-učenje Merlin bazira se na sustavu Moodle koje je razrađeno i prilagođeno potrebama korisnika od strane djelatnika Centra za e-učenje Srca. Sustav koriste ustanove u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj, a prosječno se u pojedinoj akademskoj godini na sustavu odvija nastava na skoro 10.000 e-kolegija, koje održava preko 5.800 nastavnika za oko 54.000 studenata.

Program ovogodišnjeg MoodleMoota možete naći i na web stranicama: https://www.srce.unizg.hr/moodlemoot-2018 gdje će uskoro će biti objavljene i prezentacije i snimke svih predavanja.

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja