Održan 8. MoodleMoot Hrvatska

Tradicionalno godišnje okupljanje moodlera

 

(Zagreb, 6. lipnja 2018.) U Srcu je u utorak, 5. lipnja 2018., održan 8. MoodleMoot Hrvatska 2018. Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce) i ove je godine organizirao tradicionalno godišnje okupljanje moodlera, odnosno svih koji se bave sustavom Moodle (alat za e-učenje) ili su zainteresirani za njega.

Prisutne su na početku pozdravili u ime organizatora Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja za obrazovanje i podršku korisnicima te Jasmin Klindžić, voditelj Centra potpore e-učenju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudionike je u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja pozdravila i Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja. Gospođa Lidija Kralj je u svom pozdravnom govoru istaknula da se sustav Moodle koristi i za potrebe stručnog usavršavanja nastavnika u okviru kurikularne reforme.

Cilj događanja, koje se održava osmu godinu za redom, je razmjena iskustava, suradnja te stvaranje regionalne mreže korisnika povezanih sa sustavom Moodle u interaktivnu suradničku mrežu.

Europska unija stavlja veliki fokus na kvalitetu obrazovanja, inovativne načine poučavanja i učenja pomoću novih tehnologija i digitalnih sadržaja te je kroz Strateški okvir za obrazovanje i osposobljavanje 2020 definirala primjenu ICT i tehnologije e-učenja u obrazovanju kao jedan od prioriteta. Početkom 2018. godine Europska komisija donijela je Akcijski plan za digitalno obrazovanje u kojem se navodi nužnost obrazovanja i osposobljavanja za budućnost Europe, te se ističe važnost digitalnih tehnologija za obogaćivanje učenja i stvaranja mogućnosti usavršavanja koje su dostupne svima. Prvi prioritet u Akcijskom planu je bolje iskorištavanje digitalne tehnologije za poučavanje i učenje. Stoga u Srcu smatramo da je itekako važno osigurati nastavnicima tehnologije i alate e-učenja kao i pružiti im sustavnu podršku pri njihovoj integraciji u obrazovni proces. Moodlemoot je jedna od aktivnosti Centra za e-učenje Srca kojom se želi nastavnicima približiti nove tehnologije, sustav Moodle te pružiti podršku u radu s tim tehnologijama.

Na ovogodišnjem događanju održana su dva pozvana predavanja:

  • Niki Kaliakouda, Aristotel University of Thessaloniki, iz Grčke, koja je u svojem predavanju iznijela iskustva njihovog tima za e-učenje u podršci akademskoj zajednici u korištenju e-učenja u obrazovnom procesu i
  • Elizabeth Dalton, voditeljica tima za analitiku iz Moodle HQ, SAD, koja je predstavila  mogućnosti analitika učenja u sustavu Moodle.

Na Moodlemootu Hrvatska 2018. održano je, osim pozvanih predavanja, i 16 prezentacija u paralelnim sekcijama u dvije dvorane, a teme su bile od tehničkih i developerskih vezano uz sustav Moodle do iskustava u primjeni tehnologija i alata e-učenja u nastavi i vrjednovanju studenata u virtualnom okruženju, i u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju kao i u visokom obrazovanju. Na Moodlemootu raspravljalo se i o dvjema vrlo aktualnim temama: softverima za provjeru autentičnosti radova te o GDPR-u u kontekstu sustava Moodle.

Događanja i konferencije Moodlemoot organiziraju se diljem svijeta, a organizacijom ovog događanja Hrvatska želi biti aktivan član globalne Moodle zajednice.

Moodle je LMS, (engl. Learning Management System), odnosno sustav za upravljanje obrazovnim sadržajem i pomoćnim alatima, a izgrađen je na platformi otvorenog koda (engl. Open Source). Moodle je među najkorištenijim sustavima za e-učenje u svijetu i koristi se u 234 zemlje. Omogućava postavljanje kolegija i tečajeva u virtualno okruženje, te inovativnu i interaktivnu nastavu. I u Hrvatskoj je sustav Moodle najviše zastupljen, a najviše se koristi za nastavu u visokom obrazovanju.

Sustav za e-učenje Merlin bazira se na sustavu Moodle koje je razrađeno i prilagođeno potrebama korisnika od strane djelatnika Centra za e-učenje Srca. Sustav koriste ustanove u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj, a prosječno se u pojedinoj akademskoj godini na sustavu odvija nastava na skoro 10.000 e-kolegija, koje održava preko 5.800 nastavnika za oko 54.000 studenata.

Program ovogodišnjeg MoodleMoota možete naći i na web stranicama: https://www.srce.unizg.hr/moodlemoot-2018 gdje će uskoro će biti objavljene i prezentacije i snimke svih predavanja.

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.