Odžana stručna konferencija Srca - Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2018

Konferencija je okupila više od 300 stručnjaka koji su tijekom dva dana konferencije raspravljali prvenstveno o konceptima otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja, ali i o nizu drugih zanimljivih tema

Materijali za press

Priopćenje (word)

Priopćenje (pdf)

Pozvano predavanje:

Olivier Verscheure, ravnatelj Švicarskoga centra za znanost o podacima (Swiss Data Science Center)

Ann Harding, iz fondacije SWITCH koja je švicarska nacionalna i istraživačka mreža (NREN - National research and education network), koordinator švicarske AAI federacije

Fotografije za tisak (zip)

Program konferencije

Fotografije prvog dana konferencije (flickr)

Fotografije drugog dana konferencije (flickr)

 

 

 

(Zagreb, 13. travnja 2018.) U organizaciji Sveučilišnog računskog centra (Srca) 11. i 12. travnja 2018. održana je stručna konferencija pod nazivom: Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2018 sa središnjom temom- Izazovi (ne)otvorenosti.

Konferencija je okupila više od 300 stručnjaka koji su tijekom dva dana konferencije raspravljali prvenstveno o konceptima otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja, ali i o nizu drugih zanimljivih tema.

Okosnicu programa konferencije činila su dva pozvana predavanja koja su ove godine održali stručnjaci iz Švicarske Olivier Verscheure, ravnatelj Švicarskoga centra za znanost o podacima (Swiss Data Science Center) i Ann Harding, iz fondacije SWITCH koja je švicarska nacionalna i istraživačka mreža (NREN - National research and education network) te ujedno i koordinator švicarske AAI federacije.

Ann Harding je na konferenciji održala pozvano predavanje pod nazivom "Izazovi (ne)otvorenosti - sustavi povjerenja i identifikacije u znanosti i obrazovanju" („The challenges of (non-)openness – Trust and Identity in Research and Education“ ) drugi dan konferencije, ali je na početku prvog radnog dana sudjelovala na vrlo zanimljivoj i posjećenoj raspravi na temu „Kako učinkovito koristiti sustav povjerenja i identifikacije u istraživačkom okruženju?“ („How to efficiently use trust and identity services in research enviroment?“). Uz Ann Harding u raspravi su sudjelovali i prof. dr. sc. Marko Tadić, profesor na Odsjeku za lingvistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i nacionalni koordinator za CLARIN ERIC i mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca za informacijsku i posredničku infrastrukturu i voditelj AAI@EduHr te ujedno i moderator rasprave. Korištenje elektroničkih identiteta u akademskoj zajednici danas zahtijeva povezivanje nacionalnih autentikacijskih i autorizacijskih infrastruktura s ciljem proširenja dostupnosti usluga. Važno je prepoznati nove potreba krajnjih korisnika (istraživača, nastavnika, knjižničara, studenata) te povećati njihovu informiranost o dostupnim uslugama. Zaštita privatnosti korisnika ugrađena je u sustav od njegove uspostave te se i dalje unaprjeđuje pa korisnici u sustavu znanosti i visokog obrazovanja s punim povjerenjem mogu koristiti svoj elektronički identitet.

Olivier Verscheure otvorio je prvi dan radni dio konferencije predavanjem na temu „Otvaranje znanosti u svijetu kojeg pokreću podaci“ („Opening science in a data-driven world“). Na raspravi koja je održana drugi dan konferencije raspravljalo se na temu „Otvorena znanost – izazovi i rješenja“ („Open science – Challenges and solutions“), a sudjelovali su i prof. dr. sc. Sven Lončarić, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i voditelj istraživačke jedinice Istraživanje u znanosti o podatcima Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, dr. sc. Davor Davidović, istraživač na Institutu Ruđer Bošković i koordinator istraživačke skupine DARIAH-Competence Centre i Draženko Celjak, voditelj Službe za podatkovne usluge i kolaboracijske alate u Sveučilišnom računskom centru i voditelj razvojnog tima Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji). Raspravu je moderirala prof. dr. sc. Jadranka Stojanovski sa Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Instituta Ruđer Bošković. Istraživanja je ponekad nemoguće reproducirati i verificirati te ponovno upotrijebiti podatke i pripadajuće metode čime je otežan daljnji znanstveni napredak. Otvorenost znanosti potrebno je više nego ikad zagovarati i poticati, a tehnologija u tome može uvelike pomoći. Svjedoci smo kako otvoreni podaci mijenjaju svijet pa je potrebno, tamo gdje otvorenost podataka nije moguće osigurati, primjenjivati modele dijeljenja podataka s različitim razinama pristupa.

„Srce svim svojim aktivnostima promovira i potiče primjenu načela i prakse otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja, prepoznajući sve one dobrobiti koje takva praksa donosi društvu, kako kroz bržu primjenu i veću dostupnost rezultata istraživanja i obrazovnih sadržaja, koji se financiraju javnim sredstvima, tako i kroz unapređenje kvalitete samog sustava obrazovanja i znanosti. Baš zato smo naglasak ovogodišnje konferencije odlučili staviti upravo na pitanja vezana uz otvorenost znanosti i obrazovanja, a kako bi zajednički i s onima koji se zalažu i prakticiraju takvu otvorenost i s onima koji eventualno vide prepreke i nedostatke otvorenosti raspravili sva postojeća pitanja - od načelnih do onih vezanih uz konkretne situacije u Hrvatskoj - i otvorili put akademskoj zajednici u Hrvatskoj da odlučnije i brže krene putem kojim je krenula akademska zajednica u Europi i svijetu“, naglasio je u svom pozdravnom govoru na otvorenju konferencije dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

U dva dana u okviru tematskih blokova održano je 39 predavanja i jedna rasprava vezana uz ne(otvorenost) digitalnih repozitorija u akademskoj zajednici. Kroz nekoliko je predavanja predstavljena nova europska infrastruktura EOSC (European Open Science Cloud), prikazano je niz uspješnih komunikacijskih strategija ustanova s ciljem povećavanja pristupačnosti i prepoznatljivosti u široj zajednici te zanimljivi primjeri i iskustva u primjeni otvorenosti u nastavi.

Konferencija se bavila i ostalim aktualnim temama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja kao što su primjena HKO-a i njegov daljnji razvoj te novosti koje donosi prijedlog novog Zakona o osiguranju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. Značajan interes sudionika bio je za predavanja vezana uz izgradnju CroRIS-a – novog informacijskog sustava o znanstvenoj djelatnosti, razvoj naprednoga računanja te iskustva u primjeni GDPR-a na visokoškolskim ustanovama. Zajednici su predstavljeni i rezultati ostvareni u okviru usluga i projekata koje vodi ili koordinira Srce, a to su Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), Informacijski sustav za podršku postupaka vrednovanja (Mozvag), Digitalni akademski arhivi i repozitoriji (Dabar), Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske (Hrčak) i drugi.

Ove godine održano je četrnaest različitih radionica na kojima se tražilo mjesto više, a sudionici su imali priliku steći praktična znanja, ali i raspravljati o svojim iskustvima vezanima uz različite komponente e-infrastrukture i mogućnosti primjene tih komponenti u njihovom okruženju.

Konferencija Srce DEI jedinstveno je mjesto okupljanja zajednice koja brine za razvoj e-infrastrukture u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj s ciljem njenog daljnjeg kvalitetnog i stabilnog razvoja.

Sponzori ovogodišnje konferencije Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2018 bili su Check Point Software Technologies, S&T Hrvatska (glavni sponzor), Microsoft Hrvatska (zlatni sponzor) i Hewlett Packard Enterprise (srebrni sponzor).

Detaljan program i dodatne informacije možete naći na http://dei.srce.hr/.

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću

 

Izdvojene najnovije vijesti

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

31. prosinca 2019.

Na inicijativu Srca, uz financijska sredstva koja je osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nabavljene su licencije za softver za provjeru autentičnosti radova, koji je tako postao dostupan svim javnim visokim učilištima u Republici... Više

Izdvojena događanja

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku. 

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.