Planovi, naglasci i novosti - Srce u 2018.

Ravnatelj Sveučilišnog računskog centra (Srca) dr. sc. Zoran Bekić i zamjenik ravnatelja Ivan Marić održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili poslovne planove Sveučilišnog računskog centra za 2018. godinu.

 

„I u 2018. godini Sveučilišni računski centar (Srce) će nastaviti ostvarivati svoju dvojaku misiju, s jedne strane osigurati akademskoj zajednici stalni pristup najnovijim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, a istovremeno osiguravati da mnogobrojne postojeće usluge i sustavi, njih više od 50, nastave pouzdano funkcionirati, ali i razvijati se u skladu s potrebama korisnika. Mnogi sustavi koje Srce razvija i održava imaju više desetaka tisuća korisnika, neki i više od sto tisuća, a njihovo uredno funkcioniranje postalo je preduvjet za uspješno djelovanje modernog obrazovnog i znanstvenog sustava u Hrvatskoj.“, naglasio je ravnatelj dr. sc. Zoran Bekić.

Jedan od najvažnijih poslova i iskoraka Srca u 2018. svakako je dugo očekivani početak projekta izgradnje Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO). Glavni cilj projekta je izgradnja, potrebama moderne znanosti i obrazovanja prilagođene nacionalne e-infrastrukture, koju čine napredni računalni, spremišni i mrežni resursi smješteni u sjedištima u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 197 milijuna kuna, a u njegovoj provedbi, pored Srca koji je koordinator, sudjeluju Sveučilište u Osijeku, Sveučilište Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu, IRB i CARNet.

Osim što će se projektom HR-ZOO poboljšati, a u nekim segmentima i izgraditi nove, komponente e-infrastrukture nužne za modernu znanost i obrazovni sustav Republike Hrvatske, ističem nužnost i značaj uspostave tima stručnjaka koji će se svakodnevno brinuti o njenom ispravnom funkcioniranju s jedne strane te prilagodbi korištenja pojedinim korisničkim zajednicama s druge strane.“ istaknuo je zamjenik ravnatelja Ivan Marić. Izgrađeni računalni i podatkovni oblak predstavljat će temeljnu sastavnicu nacionalne e-infrastrukture. „U 2018. godini očekujemo, odmah po potpisivanju ugovora, započeti s projektnim aktivnostima prva od kojih je pokretanje i provedba javne nabave radova na uređenju i opremanju sjedišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. U projektnom periodu pred nama, a u suradnji s partnerima te ostalim dionicima sustava znanosti i obrazovanja, nastojat ćemo s jedne strane dodatno približiti koncept korištenja zajedničke nacionalne infrastrukture kao i nužnost šire koordinacije svih dionika u uspostavi istraživačkih i obrazovnih infrastruktura“, zaključio je zamjenik Marić.

Svakako treba naglasiti da su u proračunu Srca za 2018. godinu osigurana i sredstva koja će se iskoristiti za minimalno potrebnu nadogradnju i rekonstrukciju resursa za napredno računanje u Srcu, prije svega Hrvatske nacionalne grid infrastrukture CRO NGI, čime će se osigurati nužna premosnica do stavljanja u produkciju resursa HR-ZOO, a što se očekuje u 2020. godini.

Drugi novi veliki ovogodišnji projekt Srca i Ministarstva znanosti i obrazovanja je uspostava Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje kojeg vodi MZO i koji se također financira sredstvima iz strukturnih fondova EU. Srce u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja započinje izgradnju sustava koji će povezivanjem postojećih informacijskih sustava i izgradnjom nedostajućih komponenti osigurati cjelovite i relevantne informacije o stanju, rezultatima ali i potencijalima hrvatskog istraživačkog prostora.

Napredna e-infrastruktura danas je temelj modernog obrazovnog procesa i modernog obrazovanja, a bez nje su danas nezamisliva i međunarodno relevantna i učinkovita istraživanja i znanost. "Pri tome je jedno od važnih temeljnih načela koje Srce promovira i koje će nastaviti promovirati, omogućavati i poticati načelo otvorenosti - otvorenosti podataka, načela otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja" posebno je istaknuo dr.sc. Zoran Bekić. Načelo otvorenosti, kao što znamo, rezultira ne samo izgradnjom otvorenih infrastruktura koje trebaju biti dostupne svim dionicima u akademskoj i istraživačkoj zajednici, nego i time da su rezultati nastali u sustavu znanosti i obrazovanja što šire, jednostavnije i brže dostupni svima i doprinose razvoju i napretku cijelog društva.

Na konferenciji za novinare bilo je govora i o pripremama Srca za primjenu Opće Uredbe o zaštiti osobnih podataka (tzv. GDPR), koja će se početi primjenjivati od svibnja 2018. godine, a donosi mnogo dodatnih zahtjeva izazova u različite segmente djelovanja Srca i vlasnika informacijskih i drugih sustava koji su realizirani i funkcioniraju u Srcu.

Ove godine Srce ponovno u travnju organizira svoju stručnu konferenciju Srce – DEI 2018 (Dani e-infrastrukture 2018), na kojoj će se okupiti IT stručnjaci i napredni korisnici informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava znanosti i visokog obrazovanja. Nakon uspjeha prošle godine kada se tražilo i mjesto više, očekuje se da će se okupiti više od 300 sudionika i raspravljati i stanju, mogućnostima i potrebama uporabe novih informacijskih tehnologija modernom obrazovanju i međunarodno relevantnoj znanosti.

Plan rada Srca za 2018. godinu prihvaćen je na sjednici Upravnog vijeća Srca a javno je dostupan, kao i planovi i izvještaji za protekle godine na web stranicama Srca na adresi http://www.srce.unizg.hr/dokumenti 

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja