Planovi, naglasci i novosti - Srce u 2018.

Ravnatelj Sveučilišnog računskog centra (Srca) dr. sc. Zoran Bekić i zamjenik ravnatelja Ivan Marić održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili poslovne planove Sveučilišnog računskog centra za 2018. godinu.

 

„I u 2018. godini Sveučilišni računski centar (Srce) će nastaviti ostvarivati svoju dvojaku misiju, s jedne strane osigurati akademskoj zajednici stalni pristup najnovijim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, a istovremeno osiguravati da mnogobrojne postojeće usluge i sustavi, njih više od 50, nastave pouzdano funkcionirati, ali i razvijati se u skladu s potrebama korisnika. Mnogi sustavi koje Srce razvija i održava imaju više desetaka tisuća korisnika, neki i više od sto tisuća, a njihovo uredno funkcioniranje postalo je preduvjet za uspješno djelovanje modernog obrazovnog i znanstvenog sustava u Hrvatskoj.“, naglasio je ravnatelj dr. sc. Zoran Bekić.

Jedan od najvažnijih poslova i iskoraka Srca u 2018. svakako je dugo očekivani početak projekta izgradnje Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO). Glavni cilj projekta je izgradnja, potrebama moderne znanosti i obrazovanja prilagođene nacionalne e-infrastrukture, koju čine napredni računalni, spremišni i mrežni resursi smješteni u sjedištima u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 197 milijuna kuna, a u njegovoj provedbi, pored Srca koji je koordinator, sudjeluju Sveučilište u Osijeku, Sveučilište Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu, IRB i CARNet.

Osim što će se projektom HR-ZOO poboljšati, a u nekim segmentima i izgraditi nove, komponente e-infrastrukture nužne za modernu znanost i obrazovni sustav Republike Hrvatske, ističem nužnost i značaj uspostave tima stručnjaka koji će se svakodnevno brinuti o njenom ispravnom funkcioniranju s jedne strane te prilagodbi korištenja pojedinim korisničkim zajednicama s druge strane.“ istaknuo je zamjenik ravnatelja Ivan Marić. Izgrađeni računalni i podatkovni oblak predstavljat će temeljnu sastavnicu nacionalne e-infrastrukture. „U 2018. godini očekujemo, odmah po potpisivanju ugovora, započeti s projektnim aktivnostima prva od kojih je pokretanje i provedba javne nabave radova na uređenju i opremanju sjedišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. U projektnom periodu pred nama, a u suradnji s partnerima te ostalim dionicima sustava znanosti i obrazovanja, nastojat ćemo s jedne strane dodatno približiti koncept korištenja zajedničke nacionalne infrastrukture kao i nužnost šire koordinacije svih dionika u uspostavi istraživačkih i obrazovnih infrastruktura“, zaključio je zamjenik Marić.

Svakako treba naglasiti da su u proračunu Srca za 2018. godinu osigurana i sredstva koja će se iskoristiti za minimalno potrebnu nadogradnju i rekonstrukciju resursa za napredno računanje u Srcu, prije svega Hrvatske nacionalne grid infrastrukture CRO NGI, čime će se osigurati nužna premosnica do stavljanja u produkciju resursa HR-ZOO, a što se očekuje u 2020. godini.

Drugi novi veliki ovogodišnji projekt Srca i Ministarstva znanosti i obrazovanja je uspostava Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje kojeg vodi MZO i koji se također financira sredstvima iz strukturnih fondova EU. Srce u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja započinje izgradnju sustava koji će povezivanjem postojećih informacijskih sustava i izgradnjom nedostajućih komponenti osigurati cjelovite i relevantne informacije o stanju, rezultatima ali i potencijalima hrvatskog istraživačkog prostora.

Napredna e-infrastruktura danas je temelj modernog obrazovnog procesa i modernog obrazovanja, a bez nje su danas nezamisliva i međunarodno relevantna i učinkovita istraživanja i znanost. "Pri tome je jedno od važnih temeljnih načela koje Srce promovira i koje će nastaviti promovirati, omogućavati i poticati načelo otvorenosti - otvorenosti podataka, načela otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja" posebno je istaknuo dr.sc. Zoran Bekić. Načelo otvorenosti, kao što znamo, rezultira ne samo izgradnjom otvorenih infrastruktura koje trebaju biti dostupne svim dionicima u akademskoj i istraživačkoj zajednici, nego i time da su rezultati nastali u sustavu znanosti i obrazovanja što šire, jednostavnije i brže dostupni svima i doprinose razvoju i napretku cijelog društva.

Na konferenciji za novinare bilo je govora i o pripremama Srca za primjenu Opće Uredbe o zaštiti osobnih podataka (tzv. GDPR), koja će se početi primjenjivati od svibnja 2018. godine, a donosi mnogo dodatnih zahtjeva izazova u različite segmente djelovanja Srca i vlasnika informacijskih i drugih sustava koji su realizirani i funkcioniraju u Srcu.

Ove godine Srce ponovno u travnju organizira svoju stručnu konferenciju Srce – DEI 2018 (Dani e-infrastrukture 2018), na kojoj će se okupiti IT stručnjaci i napredni korisnici informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava znanosti i visokog obrazovanja. Nakon uspjeha prošle godine kada se tražilo i mjesto više, očekuje se da će se okupiti više od 300 sudionika i raspravljati i stanju, mogućnostima i potrebama uporabe novih informacijskih tehnologija modernom obrazovanju i međunarodno relevantnoj znanosti.

Plan rada Srca za 2018. godinu prihvaćen je na sjednici Upravnog vijeća Srca a javno je dostupan, kao i planovi i izvještaji za protekle godine na web stranicama Srca na adresi http://www.srce.unizg.hr/dokumenti 

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.