Srce obilježava 47 godina djelovanja

Srce je danas uspješna, pouzdana i učinkovita središnja infrastrukturna ustanova cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske

Srcaši

 

(Zagreb, 27. travnja 2017.) Sveučilišni računski centar (Srce) 29. travnja 2018. godine obilježava 47. godišnjicu svog osnivanja i djelovanja.

Srce je danas uspješna, pouzdana i učinkovita središnja infrastrukturna ustanova cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske. Djeluje u području izgradnje, održavanja i podrške uporabi moderne računalne, komunikacijske, posredničke, podatkovne i informacijske infrastrukture (e-infrastrukture). Srce je istovremeno i računski i informacijski centar Sveučilišta u Zagrebu.

„Zadaće i očekivanja od Srca u stalnom su porastu, a kontinuirani napori Srca da osigura akademskoj i istraživačkoj zajednici i hrvatskome društvu pristup najnovijim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama postaju sve važniji, ali i izazovniji. Pri tome potreba da se zadrži stabilnost i pouzdanost rada mnogobrojnih postojećih sustava i usluga Srca, te da se oni kontinuirano razvijaju u skladu s rastućim očekivanjima tisuća naših korisnika postaju jednako važnu zadaću u planiranju i ostvarivanju aktivnosti Srca, ističe ravnatelj Srca dr.sc. Zoran Bekić.

Srce danas, 47 godina od osnutka, pruža više od 40 naprednih javnih usluga i osigurava rad i razvoj ključnih sastavnica e-infrastrukture, od usluga u temeljnim slojevima e-infrastrukture kao što su udomljavanje nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa (CIX) ili pružanje usluga naprednog računarstva (HPC klaster Isabella i Hrvatska nacionalna grid infrastruktura CRO NGI), preko koordinacije rada i razvoja autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja (AAI@EduHr), pa do mnogobrojnih sustava iz podatkovnog i informacijskog sloja kao što su Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), Informacijski sustav studentskih prava (ISSP) ili Informacijski sustav Registra Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (ISRHKO), usluge Centra za e-učenje Srca koji gradi platforme i virtualna okruženja za e-učenje kao što je sustav Merlin, pa sve do široke ponude obrazovnih programa Srca koji su prilagođeni potrebama studenata, nastavnika, istraživača, kao i IT profesionalca koji rade u sustavu znanosti i obrazovanja, ali i izvan njega.

Kao posebne iskorake vezane uz aktualno razdoblje djelovanja Srca izdvajamo projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblaka (HR-ZOO) kroz koji će, Srce kao koordinator u suradnji s partnerskim institucijama, u slijedeće tri godine izgraditi privatni računalni i podatkovni oblak - temeljnu sastavnicu nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture, te početak rada na uspostavi Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) koji je dio strateškog projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanja (ZTP), kojeg vodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), a na kojem je Srce partner. Kao dio ovih strateških aktivnosti Srce nastavlja održavati i razvijati nacionalnu infrastrukturu za prikupljanje, trajno čuvanje i otvoreni pristup digitalnoj imovini, podacima i rezultatima istraživanja (sustav digitalnih akademskih repozitorija i arhiva - Dabar).

''Kroz mnoge svoje sustave, projekte i aktivnosti, Srce je ustrajalo na aktivnoj promociji, poticanju, omogućavanju, ali i u prakticiranju, načela otvorenog pristupa i otvorenog obrazovanja, uporabe platformi otvorenog koda gradeći tako otvorenu e-infrastrukturu za otvorenu znanost i otvoreno obrazovanje u Hrvatskoj. Pri tome nam je važno to što smo ostvarili uspješnu suradnju s mnogobrojnim dionicima sustava i članovima akademske zajednice, a kroz aktivno sudjelovanje na međunarodnim projektima i povezivanje hrvatske e-infrastrukture s europskom i globalnom nastavili graditi mostove između hrvatskog i europskog obrazovnog i istraživačkog prostora.'' naglašava dr. sc. Zoran Bekić

Povijest Srca uključuje važne trenutke kako hrvatske informatike, tako i hrvatske akademske i istraživačke zajednice u razvoju i primjeni najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Sada već poprilično davne 1971. godine, 29. travnja Sveučilišni savjet Sveučilišta u Zagrebu donio je Odluku o osnivanju Sveučilišnog računskog centra. Savjet, tada jedinog hrvatskog sveučilišta, zasjedao je u Osijeku, a odluku je potpisao tadašnji rektor, akademik Ivan Supek. Osnivanju Srca prethodila je izrada niza projektnih dokumenata u čijem je nastajanju sudjelovao niz istaknutih profesora Sveučilišta u Zagrebu i članova akademske i istraživačke zajednice.

Od 1974. godine, kad je u Srcu svečano pušteno u rad računalo UNIVAC 1110, do danas, puno se toga u računalnom, komunikacijskom i informacijskom području promijenilo. Od računala koje je sa svim podsustavima zauzimalo više od 400 m2 do računala podjednake snage koje danas mnogi nose u svojem džepu. Od programa i podataka na bušenim karticama do računarstva i usluga u oblacima, od izgradnje Interneta u Hrvatskoj, umrežavanja računala do gigabitnih brzina… i mogli bismo tako nabrajati doprinose Srca. Promjene su svakodnevne, ponekad ih je teško pratiti, ali je činjenica da je Srce uspijevalo tijekom godina ne samo držati korak s tim promjenama, nego kontinuirano osiguravati dostupnost najnovijih, često izuzetno naprednih tehnologija akademskoj i istraživačkoj zajednici, ali i hrvatskom društvu u cjelini.

Kad sagledamo svih 47 godina i prošlost i sadašnjost i budućnost, sve uspone i velika dostignuća, u središtu svega su ljudi. Srce prije svega čine njegovi zaposlenici, korisnici i partneri, te zajednica kojoj Srce pripada. Bez njih Srce ne bi bilo ono što jest i upravo zbog njih naš Dan Srca, 29. travnja je i njihov dan.

Više informacija o Sveučilišnom računskom centru potražite na www.srce.unizg.hr.

 

 

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.