Srce obilježava 47 godina djelovanja

Srce je danas uspješna, pouzdana i učinkovita središnja infrastrukturna ustanova cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske

Srcaši

 

(Zagreb, 27. travnja 2017.) Sveučilišni računski centar (Srce) 29. travnja 2018. godine obilježava 47. godišnjicu svog osnivanja i djelovanja.

Srce je danas uspješna, pouzdana i učinkovita središnja infrastrukturna ustanova cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske. Djeluje u području izgradnje, održavanja i podrške uporabi moderne računalne, komunikacijske, posredničke, podatkovne i informacijske infrastrukture (e-infrastrukture). Srce je istovremeno i računski i informacijski centar Sveučilišta u Zagrebu.

„Zadaće i očekivanja od Srca u stalnom su porastu, a kontinuirani napori Srca da osigura akademskoj i istraživačkoj zajednici i hrvatskome društvu pristup najnovijim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama postaju sve važniji, ali i izazovniji. Pri tome potreba da se zadrži stabilnost i pouzdanost rada mnogobrojnih postojećih sustava i usluga Srca, te da se oni kontinuirano razvijaju u skladu s rastućim očekivanjima tisuća naših korisnika postaju jednako važnu zadaću u planiranju i ostvarivanju aktivnosti Srca, ističe ravnatelj Srca dr.sc. Zoran Bekić.

Srce danas, 47 godina od osnutka, pruža više od 40 naprednih javnih usluga i osigurava rad i razvoj ključnih sastavnica e-infrastrukture, od usluga u temeljnim slojevima e-infrastrukture kao što su udomljavanje nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa (CIX) ili pružanje usluga naprednog računarstva (HPC klaster Isabella i Hrvatska nacionalna grid infrastruktura CRO NGI), preko koordinacije rada i razvoja autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja (AAI@EduHr), pa do mnogobrojnih sustava iz podatkovnog i informacijskog sloja kao što su Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), Informacijski sustav studentskih prava (ISSP) ili Informacijski sustav Registra Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (ISRHKO), usluge Centra za e-učenje Srca koji gradi platforme i virtualna okruženja za e-učenje kao što je sustav Merlin, pa sve do široke ponude obrazovnih programa Srca koji su prilagođeni potrebama studenata, nastavnika, istraživača, kao i IT profesionalca koji rade u sustavu znanosti i obrazovanja, ali i izvan njega.

Kao posebne iskorake vezane uz aktualno razdoblje djelovanja Srca izdvajamo projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblaka (HR-ZOO) kroz koji će, Srce kao koordinator u suradnji s partnerskim institucijama, u slijedeće tri godine izgraditi privatni računalni i podatkovni oblak - temeljnu sastavnicu nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture, te početak rada na uspostavi Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) koji je dio strateškog projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanja (ZTP), kojeg vodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), a na kojem je Srce partner. Kao dio ovih strateških aktivnosti Srce nastavlja održavati i razvijati nacionalnu infrastrukturu za prikupljanje, trajno čuvanje i otvoreni pristup digitalnoj imovini, podacima i rezultatima istraživanja (sustav digitalnih akademskih repozitorija i arhiva - Dabar).

''Kroz mnoge svoje sustave, projekte i aktivnosti, Srce je ustrajalo na aktivnoj promociji, poticanju, omogućavanju, ali i u prakticiranju, načela otvorenog pristupa i otvorenog obrazovanja, uporabe platformi otvorenog koda gradeći tako otvorenu e-infrastrukturu za otvorenu znanost i otvoreno obrazovanje u Hrvatskoj. Pri tome nam je važno to što smo ostvarili uspješnu suradnju s mnogobrojnim dionicima sustava i članovima akademske zajednice, a kroz aktivno sudjelovanje na međunarodnim projektima i povezivanje hrvatske e-infrastrukture s europskom i globalnom nastavili graditi mostove između hrvatskog i europskog obrazovnog i istraživačkog prostora.'' naglašava dr. sc. Zoran Bekić

Povijest Srca uključuje važne trenutke kako hrvatske informatike, tako i hrvatske akademske i istraživačke zajednice u razvoju i primjeni najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Sada već poprilično davne 1971. godine, 29. travnja Sveučilišni savjet Sveučilišta u Zagrebu donio je Odluku o osnivanju Sveučilišnog računskog centra. Savjet, tada jedinog hrvatskog sveučilišta, zasjedao je u Osijeku, a odluku je potpisao tadašnji rektor, akademik Ivan Supek. Osnivanju Srca prethodila je izrada niza projektnih dokumenata u čijem je nastajanju sudjelovao niz istaknutih profesora Sveučilišta u Zagrebu i članova akademske i istraživačke zajednice.

Od 1974. godine, kad je u Srcu svečano pušteno u rad računalo UNIVAC 1110, do danas, puno se toga u računalnom, komunikacijskom i informacijskom području promijenilo. Od računala koje je sa svim podsustavima zauzimalo više od 400 m2 do računala podjednake snage koje danas mnogi nose u svojem džepu. Od programa i podataka na bušenim karticama do računarstva i usluga u oblacima, od izgradnje Interneta u Hrvatskoj, umrežavanja računala do gigabitnih brzina… i mogli bismo tako nabrajati doprinose Srca. Promjene su svakodnevne, ponekad ih je teško pratiti, ali je činjenica da je Srce uspijevalo tijekom godina ne samo držati korak s tim promjenama, nego kontinuirano osiguravati dostupnost najnovijih, često izuzetno naprednih tehnologija akademskoj i istraživačkoj zajednici, ali i hrvatskom društvu u cjelini.

Kad sagledamo svih 47 godina i prošlost i sadašnjost i budućnost, sve uspone i velika dostignuća, u središtu svega su ljudi. Srce prije svega čine njegovi zaposlenici, korisnici i partneri, te zajednica kojoj Srce pripada. Bez njih Srce ne bi bilo ono što jest i upravo zbog njih naš Dan Srca, 29. travnja je i njihov dan.

Više informacija o Sveučilišnom računskom centru potražite na www.srce.unizg.hr.

 

 

Izdvojene najnovije vijesti

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

30. srpnja 2020.

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka završeni su na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

Izdvojena događanja