Tjedan Centra za e-učenje Srca

Usavršavanje nastavnika u području e-učenja - prilika za nova znanja i ideje

 

Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 24. do 28. rujna 2018. organizira sedmi Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice i tečajevi na temu e-učenja.

Tjedan centra za e-učenje održava se tradicionalno u rujnu, na početku nove akademske godine, kako bi se nastavnici mogli što bolje pripremiti za nastavu stjecanjem novih znanja u području e-učenja, usavršavanjem nastavničkih kompetencija i pronalaženjem najboljeg načina kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces.

Tečajevi i radionice za nastavnike – stjecanje digitalnih kompetencija

U okviru Tjedna održat će se tečaj „Osnove rada u sustavu Merlin“ za one koji tek kreću s izradom e-kolegija u sustavu za e-učenje. Za one naprednije tu je tečaj „Napredni rad u sustavu Merlin – Pitanja i testovi“. Oba ova učionička tečaja prilagođena su novoj inačici sustava Moodle 3.5., kao i priručnici i animacije koje ih prate. Tu je još i tečaj vezan uz rad u sustavu za webinare za sve koji se žele upoznati s predavanjima, sastancima i konzultacijama u realnom vremenu.

Uz tečajeve, održat će se i dvije radionice, prva je na temu nastavničkih kompetencija sveučilišnih nastavnika, a druga na temu izrade i vrednovanja online neformalnih obrazovnih sadržaja.

Ove godine naglasak je na konzultacijama za nastavnike na kojima nastavnici mogu dobiti informacije kako započeti izradu e-kolegija, kako ga unaprijediti ili kako izraditi e-portfolio i koristiti ga kao nastavnu aktivnost. Konzultacije se ove godine održavaju i online kako bismo omogućili uključivanje nastavnicima iz cijele Hrvatske.

Već sada je, za novu akademsku godinu, na sustavu Merlin otvoreno više od 6.000 e-kolegija, dok je na sustavu na kraju prošle akademske godine 2017./2018. bilo više od 10.000 e-kolegija visokih učilišta iz cijele Hrvatske.

Rasprava u okviru okruglog stola na temu novih tehnologija u obrazovanju

I ove godine organizirat će se okrugli stol, ovog puta u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Okrugli stol održat će se u srijedu, 26. rujna 2018. s početkom u 10 sati na temu „Strateško odlučivanje u visokom obrazovanju - implementacija otvorenog učenja i učenja na daljinu“. Cilj okruglog stola je raspraviti o važnosti strateškog planiranja i odlučivanja o primjeni novih tehnologija u visokom obrazovanju u cilju njegovog unaprjeđenja, boljih postizanja ishoda učenja te stjecanja kompetencija i vještina studenata potrebnih za tržište rada. Koliko je važno da se takve promjene u sustavu visokog obrazovanja odvijaju top-down pristupom, odnosno da je implementacija e-učenja dio strategije ustanove, te kakvo je stanje implementacije e-učenja na visokim učilištima u Hrvatskoj predstavit će se kroz rezultate projekta Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu Razvoj metodološkog okvira za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju - primjer implementacije otvorenog učenja i učenja na daljinu (Higher Decision) koji vodi prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

E-učenje je sastavni i integralni dio obrazovnog procesa. Sustavno uvođenje e-učenja doprinosi kvaliteti sveučilišnog obrazovanja koje se temelji na ishodima učenja sa studentima u središtu obrazovnog procesa kao i razvoju prikladnih i inovativnih metoda poučavanja i učenja koje će podići motivaciju studenata za studiranje te kreativan i istraživački rad. Digitalne vještine i cjeloživotno učenje su nužni preduvjeti na tržištu rada i u društvu u 21. stoljeću. Srce je središte za obrazovanje i podršku u području primjene IKT-a, osigurava alate i tehnologije te pruža podršku korisnicima u inovativnoj i učinkovitoj primjenu informacijskih tehnologija u obrazovanju.

Centar za e-učenje Srca već više od deset godina kontinuirano radi na educiranju i usavršavanju nastavnika u primjeni i integraciji tehnologija e-učenja u obrazovni proces te pruža podršku korisnicima u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija i tehnologija e-učenja prateći i osluškujući potrebe nastavnika, studenata i ustanova u sustavu visokog obrazovanja. Cilj je Centra osigurati podršku koja će primjenu novih tehnologija u nastavi učiniti lakom i jednostavnom te nastavnicima omogućiti da se usredotoče na pedagoške i obrazovne ciljeve koje žele postići primjenom ovih tehnologija i alata. Korisnicima je dostupna podrška putem helpdeska, individualnih konzultacija te tečajeva (bilo učioničkih ili online) i radionica na kojima polaznici kroz praktičan rad stječu nova znanja i iskustva.

Više informacija o Tjednu Centra za e-učenje potražite na www.srce.unizg.hr/ceu/tjedan_ceu

Izdvojene najnovije vijesti

10. kolovoza 2020.

U okviru projekta NI4OS-Europe objavljeni su rezultati istraživanja o tome u kojoj mjeri su dionici sustava znanosti iz jugoistočne Europe upoznati s konceptom otvorene znanosti i ciljevima Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC).

7. kolovoza 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani. To se odnosi i na one koji su već upisani u iduću (2020./2021.) akademsku godinu.

6. kolovoza 2020.

Izvršni odbor Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) pokrenuo je otvoreno savjetovanje o strateškoj agendi EOSC-a za istraživanje i inovacije (engl. Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA).

Izdvojena događanja