Tjedan Centra za e-učenje Srca

Usavršavanje nastavnika u području e-učenja - prilika za nova znanja i ideje

 

Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 24. do 28. rujna 2018. organizira sedmi Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice i tečajevi na temu e-učenja.

Tjedan centra za e-učenje održava se tradicionalno u rujnu, na početku nove akademske godine, kako bi se nastavnici mogli što bolje pripremiti za nastavu stjecanjem novih znanja u području e-učenja, usavršavanjem nastavničkih kompetencija i pronalaženjem najboljeg načina kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces.

Tečajevi i radionice za nastavnike – stjecanje digitalnih kompetencija

U okviru Tjedna održat će se tečaj „Osnove rada u sustavu Merlin“ za one koji tek kreću s izradom e-kolegija u sustavu za e-učenje. Za one naprednije tu je tečaj „Napredni rad u sustavu Merlin – Pitanja i testovi“. Oba ova učionička tečaja prilagođena su novoj inačici sustava Moodle 3.5., kao i priručnici i animacije koje ih prate. Tu je još i tečaj vezan uz rad u sustavu za webinare za sve koji se žele upoznati s predavanjima, sastancima i konzultacijama u realnom vremenu.

Uz tečajeve, održat će se i dvije radionice, prva je na temu nastavničkih kompetencija sveučilišnih nastavnika, a druga na temu izrade i vrednovanja online neformalnih obrazovnih sadržaja.

Ove godine naglasak je na konzultacijama za nastavnike na kojima nastavnici mogu dobiti informacije kako započeti izradu e-kolegija, kako ga unaprijediti ili kako izraditi e-portfolio i koristiti ga kao nastavnu aktivnost. Konzultacije se ove godine održavaju i online kako bismo omogućili uključivanje nastavnicima iz cijele Hrvatske.

Već sada je, za novu akademsku godinu, na sustavu Merlin otvoreno više od 6.000 e-kolegija, dok je na sustavu na kraju prošle akademske godine 2017./2018. bilo više od 10.000 e-kolegija visokih učilišta iz cijele Hrvatske.

Rasprava u okviru okruglog stola na temu novih tehnologija u obrazovanju

I ove godine organizirat će se okrugli stol, ovog puta u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Okrugli stol održat će se u srijedu, 26. rujna 2018. s početkom u 10 sati na temu „Strateško odlučivanje u visokom obrazovanju - implementacija otvorenog učenja i učenja na daljinu“. Cilj okruglog stola je raspraviti o važnosti strateškog planiranja i odlučivanja o primjeni novih tehnologija u visokom obrazovanju u cilju njegovog unaprjeđenja, boljih postizanja ishoda učenja te stjecanja kompetencija i vještina studenata potrebnih za tržište rada. Koliko je važno da se takve promjene u sustavu visokog obrazovanja odvijaju top-down pristupom, odnosno da je implementacija e-učenja dio strategije ustanove, te kakvo je stanje implementacije e-učenja na visokim učilištima u Hrvatskoj predstavit će se kroz rezultate projekta Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu Razvoj metodološkog okvira za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju - primjer implementacije otvorenog učenja i učenja na daljinu (Higher Decision) koji vodi prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

E-učenje je sastavni i integralni dio obrazovnog procesa. Sustavno uvođenje e-učenja doprinosi kvaliteti sveučilišnog obrazovanja koje se temelji na ishodima učenja sa studentima u središtu obrazovnog procesa kao i razvoju prikladnih i inovativnih metoda poučavanja i učenja koje će podići motivaciju studenata za studiranje te kreativan i istraživački rad. Digitalne vještine i cjeloživotno učenje su nužni preduvjeti na tržištu rada i u društvu u 21. stoljeću. Srce je središte za obrazovanje i podršku u području primjene IKT-a, osigurava alate i tehnologije te pruža podršku korisnicima u inovativnoj i učinkovitoj primjenu informacijskih tehnologija u obrazovanju.

Centar za e-učenje Srca već više od deset godina kontinuirano radi na educiranju i usavršavanju nastavnika u primjeni i integraciji tehnologija e-učenja u obrazovni proces te pruža podršku korisnicima u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija i tehnologija e-učenja prateći i osluškujući potrebe nastavnika, studenata i ustanova u sustavu visokog obrazovanja. Cilj je Centra osigurati podršku koja će primjenu novih tehnologija u nastavi učiniti lakom i jednostavnom te nastavnicima omogućiti da se usredotoče na pedagoške i obrazovne ciljeve koje žele postići primjenom ovih tehnologija i alata. Korisnicima je dostupna podrška putem helpdeska, individualnih konzultacija te tečajeva (bilo učioničkih ili online) i radionica na kojima polaznici kroz praktičan rad stječu nova znanja i iskustva.

Više informacija o Tjednu Centra za e-učenje potražite na www.srce.unizg.hr/ceu/tjedan_ceu

Izdvojene najnovije vijesti

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

31. prosinca 2019.

Na inicijativu Srca, uz financijska sredstva koja je osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nabavljene su licencije za softver za provjeru autentičnosti radova, koji je tako postao dostupan svim javnim visokim učilištima u Republici... Više

Izdvojena događanja

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku. 

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.