50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Dan Srca

Osim u samoj tehnologiji, dramatične promjene vidljive su jasno i u raširenosti uporabe informacijskih tehnologija i obimu i raznovrsnosti zahtjeva i očekivanja korisnika Srca

Fotografija prikazuje detalj iz računalne hale Srca na kojoj se vide računalni ormari

 

 Sveučilišni računski centar (Srce) 29. travnja 2019. godine obilježava 48. godišnjicu svog osnivanja i djelovanja.

Srce je danas uspješna, pouzdana i učinkovita središnja infrastrukturna ustanova cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske. Djeluje u području izgradnje, održavanja i podrške uporabi moderne računalne, komunikacijske, posredničke, podatkovne i informacijske infrastrukture (e-infrastrukture).

Osnovano je 29. travnja 1971. godine kao središnja informatička ustanova akademske i istraživačke zajednice, ali i cjelokupnog društva u Republici Hrvatskoj, odlukom Savjeta Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj. Srce i danas ima dvojnu ulogu - brine se za pouzdano funkcioniranje i razvoj mnogih komponenti nacionalne e-infrastrukture, koju koriste sve ustanove, timovi i pojedinci iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, pa i šire, ali i obavlja poslove računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, osiguravajući informatičku potporu za obrazovne, istraživačke i poslovne potrebe najvećeg hrvatskog sveučilišta.

Srce i danas ima dvojnu ulogu - brine se za pouzdano funkcioniranje i razvoj mnogih komponenti nacionalne e-infrastrukture i obavlja poslove računskog centra Sveučilišta u Zagrebu

Prvo računalo instalirano u Srcu 1974. godine na čiju se isporuku čekalo dvije godine bilo je najveće i najmodernije u regiji, a zauzimalo je (sa svim dijelovima) dva kata današnje zgrade Srca, posebno izgrađene u tu svrhu. Računalna snaga i podatkovni kapacitet današnjih računalnih sustava u Srcu za nekoliko redova veličine nadmašuje snagu i kapacitet onih iz 70-ih godina. Danas gradimo drugačije, modernije i daleko naprednije sustave planirajući uspostavu novih te njihovo povezivanje u Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Osim u samoj tehnologiji, dramatične promjene vidljive su jasno i u raširenosti uporabe informacijskih tehnologija i obimu i raznovrsnosti zahtjeva i očekivanja korisnika Srca kako u području raspoloživosti tehnologije, tako i u području osiguravanja kvalitetnih informacija, ali i podrške pri uporabi najnovijih tehnologija.

„Zadaće i očekivanja od Srca u stalnom su porastu, a kontinuirani napori Srca da osigura akademskoj i istraživačkoj zajednici i hrvatskome društvu pristup uvijek najnovijim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama postaju sve važniji, ali i izazovniji. Pri tome, ne manje važno, potreba da se zadrži stabilnost i pouzdanost rada mnogobrojnih postojećih sustava i usluga Srca, te da se oni kontinuirano razvijaju u skladu s rastućim očekivanjima tisuća naših korisnika predstavlja jednako važnu zadaću u planiranju i ostvarivanju aktivnosti Srca“, ističe ravnatelj Srca dr.sc. Zoran Bekić.

Prvo računalo instalirano u Srcu 1974. godine na čiju se isporuku čekalo dvije godine bilo je najveće i najmodernije u regiji, a zauzimalo je dva kata današnje zgrade Srca, posebno izgrađene u tu svrhu. Računalna snaga i podatkovni kapacitet današnjih računalnih sustava u Srcu za nekoliko redova veličine nadmašuje snagu i kapacitet onih iz 70-ih godina.

Osim što se u Srcu i dalje može računati i koristiti neki od računalnih sustava visokih performansi, u Srcu danas uspješno funkcionira čitav niz nacionalnih informacijskih i posredničkih sustava s više stotina tisuća korisnika, kao što su Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), Informacijski sustav studentskih prava (ISSP), Informacijski sustav Registra Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (ISRHKO) ili Informacijski sustav za podršku postupaka vrednovanja AZVO (MOZVAG), AAI@EduHr – autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja, kao i Sustav digitalnih akademskih arhiva i repozitorija (Dabar), Portal (repozitorij) hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa (Hrčak) ili sustav za podršku modernom obrazovnom procesu (npr. virtualna platforma za e-učenje MERLIN). U uporabi svih tih sustava Srce daje svojim korisnicima različite oblike podrške, a pri tome svakako treba izdvojiti veliki broj dostupnih obrazovnih sadržaja, od klasičnih i on-line tečajeva, pa do specijalističkih programa i obrazovnih materijala u otvorenom pristupu.

Kao posebne, trenutno aktualne iskorake u djelovanju Srca izdvajamo projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblaka (HR-ZOO) kroz koji Srce, kao koordinator u suradnji s partnerskim institucijama, gradi privatni računalni i podatkovni oblak - temeljnu sastavnicu nove, buduće nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture, te rad na uspostavi Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) koji je dio strateškog projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanja (ZTP), kojeg vodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), a na kojem je Srce partner.

''Kroz mnoge svoje sustave, projekte i aktivnosti, Srce je ustrajalo na aktivnoj promociji, poticanju, omogućavanju, ali i u prakticiranju, načela otvorenog pristupa i otvorenog obrazovanja, te uporabe platformi otvorenog koda, gradeći tako otvorenu e-infrastrukturu za otvorenu znanost i otvoreno obrazovanje u Hrvatskoj. Pri tome nam je važno to što smo ostvarili uspješnu suradnju s mnogobrojnim dionicima sustava i članovima akademske zajednice, a kroz aktivno sudjelovanje na međunarodnim projektima i povezivanje hrvatske e-infrastrukture s europskom i globalnom nastavili graditi mostove između hrvatskog i europskog obrazovnog i istraživačkog prostora'', naglašava dr. sc. Zoran Bekić.

Kada sagledamo svih 48 godina i prošlost i sadašnjost i budućnost, sve uspone i velika dostignuća Srca, treba naglasiti da su u središtu svega ljudi.

 

Povijest Srca nedvojbeno uključuje važne trenutke kako hrvatske informatike, tako i iskorake hrvatske akademske i istraživačke zajednice u razvoju i primjeni najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Kada sagledamo svih 48 godina i prošlost i sadašnjost i budućnost, sve uspone i velika dostignuća Srca, treba naglasiti da su u središtu svega ljudi. Srce prije svega čine njegovi zaposlenici, korisnici i partneri, te zajednica kojoj Srce pripada. Bez njih Srce ne bi bilo ono što jest i upravo zbog njih naš Dan Srca, 29. travnja je i njihov dan.

Više informacija o Sveučilišnom računskom centru.

 

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca


 

Izdvojene najnovije vijesti

16. travnja 2021.

U Dabru, sustavu digitalnih akademskih arhiva i repozitorija koji Srce razvija u suradnji s akademskom i istraživačkom zajednicom, implementirana je podrška za okupljanje raznih vrsta pohranjenih digitalnih objekata u virtualne zbirke.

15. travnja 2021.

Prijavite se na konferenciju Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak i proslavite s nama 50. rođendan Srca!

13. travnja 2021.

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

Izdvojena događanja

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.