Objavljen preliminarni program konferencije Srce DEI 2019

Pozivamo Vas da nam se pridružite i pratite rad stručne konferencije Srca Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019,  glavna tema ovogodišnje konferencije sažeta je u tri pojma: povezivanje, komunikacija i suradnja.

 

(Zagreb, 1. ožujka 2019.) Sveučilišni računski centar (Srce) 1. i 2. travnja 2019. organizira stručnu konferenciju pod nazivom Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019, koja se odvija u sklopu strateškoga projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Ljudi i njihova interakcija temelj su svakoga sustava. Inspirirani tom idejom i potrebom za dijalogom svih dionika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, glavna tema ovogodišnje konferencije sažeta je u tri pojma: povezivanje, komunikacija i suradnja.

Otvaranje ovogodišnje konferencije, ujedno i Uvodne konferencije projekta HR-ZOO, bit će posvećeno predstavljanju ciljeva i rezultata projekta HR-ZOO te plana aktivnosti u provedbi projekta, kojeg će održati Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj Projekta HR-ZOO. Otvaranje će uključivati i prezentacije tri mlada istaknuta hrvatska znanstvenika koji će iz svog područja znanstvenoga rada predstaviti znanstvene i društvene izazove kao i nužnu transformaciju koju je znanstveno područje doživjelo u modernom, digitalnom vremenu - doc. dr. sc. Rosa Karlić s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković,. Stanje i perspektive europske digitalne infrastrukture za otvorenu znanost predstavit će predstavnik Europske komisije Jean-Cloude Burgelman. Svečanosti otvaranja će pored sudionika konferencije nazočiti čelnici i predstavnici partnerskih institucija, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje te drugi brojni uzvanici.

Tri mlada istaknuta hrvatska znanstvenika će iz svog područja znanstvenoga rada predstaviti znanstvene i društvene izazove kao i nužnu transformaciju koju je znanstveno područje doživjelo u modernom vremenu

Drugog dana konferencije predstavit će se još jedan značajan projekt koji vodi Srce – izgradnja Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje. Kroz prezentacije, prof. dr. sc. Vedran Mornar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Ognjen Orel iz Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu predstavit će stanje na projektu i prezentirati idejno i izvedbeno rješenje.

Uz upoznavanja s aktivnostima na ovim projektima, sudionici konferencije imat će mogućnost kroz otvorene i konstruktivne rasprave doprinijeti daljnjoj provedbi ovih projekata koji će bez dvojbe oblikovati budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Kroz tematski blok HR-ZOO sa zajednicom, bit će provedena rasprava s budućim korisnicima kako bi zajednica iz perspektive svojih potreba dala dodatni doprinos u oblikovanju budućega portfelja usluga HR-ZOO dok će drugog dana, u sklopu radionice pod nazivom Rasprava idejnoga rješenja sa sistem-integratorima, biti predstavljena i diskutirana rješenja izvedbi računalnih, spremišnih i mrežnih resursa HR-ZOO-a, a raspravljat će se sa sistemskim integratorima i dobavljačima naprednih informacijsko komunikacijskih tehnologija.

Drugog dana konferencije pozvano predavanje o potrebama istraživačkih zajednica vezanih uz sustave elektroničkih identiteta održat će pozvana predavačica iz Švicarske, Hannah Short iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN, European Organisation for Nuclear Research).

Uz HR-ZOO i CroRIS, kroz niz predavanja, demonstracija i rasprava koje će se održavati unutar četiri tematska područja: znanost i tehnologija, informacijski sustavi, digitalni repozitoriji i komunikacija u znanosti te novi alati i tehnologije u obrazovanju, sudionici konferencije imat će tako priliku saznati novosti i iskustva vezana za implementaciju institucijskih repozitorija u Dabru (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) te unaprjeđenja koja provode i izazove s kojima se susreću uredništva znanstvenih i stručnih časopisa u Hrčku (Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa). Unutar tematskog područja „Informacijski sustavi“ prikazat će se konkretni primjeri interoperabilnosti informacijskih sustava i prednosti koje ustanove prepoznaju od međusobnog povezivanja informacijskih sustava. U području obrazovanja naglasak će biti na važnosti razvoja digitalnih kompetencija nastavnog osoblja u visokim učilištima.

Osim predavanja i rasprava po sekcijama u programu stručne konferencije Srce DEI 2019, naći i više od deset 90-minutnih ili 180-minutnih radionica koje će, vjerujemo, biti poligon za razmjenu znanja i sjecanje novih praktičnih vještina. Ovogodišnju konferenciju prati i knjiga sažetaka radova koja će biti dio konferencijskoga paketa.

Slijedom uspjeha prošlogodišnje konferencije, očekivanje je Srca da će se na konferenciji Srce DEI 2019 okupiti više od 300 istraživača, nastavnika, IT stručnjaka, urednika znanstvenih časopisa i svih koji doprinose razvoju znanosti i visokog obrazovanja.

Konferencija se i ove godine održava u kongresnim dvoranama Plaza Event Centra, Slavonska avenija 6, u neposrednoj blizini Srca i u samom Sveučilišnom računskom centru (Srcu), Josipa Marohnića 5.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i pratite rad stručne konferencije Srca Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019. Program i dodatne informacije potražite na http://dei.srce.hr/.

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

 

 

 

Izdvojene najnovije vijesti

23. listopada 2019.

U Srcu se od 4. do 5. studenog 2019. godine održava međunarodna konferencija „Digital Art History – Methods, Practices, Epistemologies II“, uvodno događanje u DARIAH tjedan u Zagrebu.

22. listopada 2019.

Srce je domaćin dvodnevnog natjecanja Copernicus Hackathon 23. i 24., te konferencije Copernicus 25. listopada 2019. godine.

21. listopada 2019.

Od 21. do 27. listopada 2019. obilježava se Tjedan otvorenog pristupa, globalna inicijativa koja potiče ustanove i pojedince na organizaciju događaja, tribina, rasprava i edukacija s ciljem promoviranja važnosti otvorenog pristupa znanstvenim... Više

Izdvojena događanja

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.