Objavljen preliminarni program konferencije Srce DEI 2019

Pozivamo Vas da nam se pridružite i pratite rad stručne konferencije Srca Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019,  glavna tema ovogodišnje konferencije sažeta je u tri pojma: povezivanje, komunikacija i suradnja.

 

(Zagreb, 1. ožujka 2019.) Sveučilišni računski centar (Srce) 1. i 2. travnja 2019. organizira stručnu konferenciju pod nazivom Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019, koja se odvija u sklopu strateškoga projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Ljudi i njihova interakcija temelj su svakoga sustava. Inspirirani tom idejom i potrebom za dijalogom svih dionika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, glavna tema ovogodišnje konferencije sažeta je u tri pojma: povezivanje, komunikacija i suradnja.

Otvaranje ovogodišnje konferencije, ujedno i Uvodne konferencije projekta HR-ZOO, bit će posvećeno predstavljanju ciljeva i rezultata projekta HR-ZOO te plana aktivnosti u provedbi projekta, kojeg će održati Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj Projekta HR-ZOO. Otvaranje će uključivati i prezentacije tri mlada istaknuta hrvatska znanstvenika koji će iz svog područja znanstvenoga rada predstaviti znanstvene i društvene izazove kao i nužnu transformaciju koju je znanstveno područje doživjelo u modernom, digitalnom vremenu - doc. dr. sc. Rosa Karlić s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković,. Stanje i perspektive europske digitalne infrastrukture za otvorenu znanost predstavit će predstavnik Europske komisije Jean-Cloude Burgelman. Svečanosti otvaranja će pored sudionika konferencije nazočiti čelnici i predstavnici partnerskih institucija, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje te drugi brojni uzvanici.

Tri mlada istaknuta hrvatska znanstvenika će iz svog područja znanstvenoga rada predstaviti znanstvene i društvene izazove kao i nužnu transformaciju koju je znanstveno područje doživjelo u modernom vremenu

Drugog dana konferencije predstavit će se još jedan značajan projekt koji vodi Srce – izgradnja Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje. Kroz prezentacije, prof. dr. sc. Vedran Mornar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Ognjen Orel iz Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu predstavit će stanje na projektu i prezentirati idejno i izvedbeno rješenje.

Uz upoznavanja s aktivnostima na ovim projektima, sudionici konferencije imat će mogućnost kroz otvorene i konstruktivne rasprave doprinijeti daljnjoj provedbi ovih projekata koji će bez dvojbe oblikovati budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Kroz tematski blok HR-ZOO sa zajednicom, bit će provedena rasprava s budućim korisnicima kako bi zajednica iz perspektive svojih potreba dala dodatni doprinos u oblikovanju budućega portfelja usluga HR-ZOO dok će drugog dana, u sklopu radionice pod nazivom Rasprava idejnoga rješenja sa sistem-integratorima, biti predstavljena i diskutirana rješenja izvedbi računalnih, spremišnih i mrežnih resursa HR-ZOO-a, a raspravljat će se sa sistemskim integratorima i dobavljačima naprednih informacijsko komunikacijskih tehnologija.

Drugog dana konferencije pozvano predavanje o potrebama istraživačkih zajednica vezanih uz sustave elektroničkih identiteta održat će pozvana predavačica iz Švicarske, Hannah Short iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN, European Organisation for Nuclear Research).

Uz HR-ZOO i CroRIS, kroz niz predavanja, demonstracija i rasprava koje će se održavati unutar četiri tematska područja: znanost i tehnologija, informacijski sustavi, digitalni repozitoriji i komunikacija u znanosti te novi alati i tehnologije u obrazovanju, sudionici konferencije imat će tako priliku saznati novosti i iskustva vezana za implementaciju institucijskih repozitorija u Dabru (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) te unaprjeđenja koja provode i izazove s kojima se susreću uredništva znanstvenih i stručnih časopisa u Hrčku (Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa). Unutar tematskog područja „Informacijski sustavi“ prikazat će se konkretni primjeri interoperabilnosti informacijskih sustava i prednosti koje ustanove prepoznaju od međusobnog povezivanja informacijskih sustava. U području obrazovanja naglasak će biti na važnosti razvoja digitalnih kompetencija nastavnog osoblja u visokim učilištima.

Osim predavanja i rasprava po sekcijama u programu stručne konferencije Srce DEI 2019, naći i više od deset 90-minutnih ili 180-minutnih radionica koje će, vjerujemo, biti poligon za razmjenu znanja i sjecanje novih praktičnih vještina. Ovogodišnju konferenciju prati i knjiga sažetaka radova koja će biti dio konferencijskoga paketa.

Slijedom uspjeha prošlogodišnje konferencije, očekivanje je Srca da će se na konferenciji Srce DEI 2019 okupiti više od 300 istraživača, nastavnika, IT stručnjaka, urednika znanstvenih časopisa i svih koji doprinose razvoju znanosti i visokog obrazovanja.

Konferencija se i ove godine održava u kongresnim dvoranama Plaza Event Centra, Slavonska avenija 6, u neposrednoj blizini Srca i u samom Sveučilišnom računskom centru (Srcu), Josipa Marohnića 5.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i pratite rad stručne konferencije Srca Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019. Program i dodatne informacije potražite na http://dei.srce.hr/.

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

 

 

 

Izdvojene najnovije vijesti

30. ožujka 2020.

Obrazovne aktivnosti u učionicama Srca privremeno su zaustavljene međutim, online tečajevi i dalje su dostupni polaznicima, a aktivnost na sustavu za e-učenje iz dana u dan raste.

27. ožujka 2020.

Značajno povećanje u statistikama obrazovnih aktivnosti (e-kolegiji, webinari, ispiti, zadaće te broj nastavnika i studenata) u protekla dva tjedna u odnosu na prethodna razdoblja pokazuju uspješnost održavanja nastave na daljinu u visokom... Više

Srce novosti 79
25. ožujka 2020.

Izašao je novi broj Srce novosti, no u skladu s izazovnim vremenima samo u elektroničkom obliku.

Izdvojena događanja

Ožu 30

Pohađanjem ovog tečaja steknite znanja i vještine uporabe jezika R za analizu i vizualizaciju podataka. Tečaj počinje u ponedjeljak, 30. 3. 2020. u 17:30 sati.

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.