Održana konferencija za novinare povodom Srce DEI 2019

Ovogodišnja konferencija Srce DEI 2019  je i Uvodna konferencija projekta HR-ZOO te je posvećena predstavljanju ciljeva i rezultata projekta HR-ZOO i plana aktivnosti u provedbi projekta.

S lijeva na desno: dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora i Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta HR-ZOO

 

(Zagreb,13. ožujka 2019.) Sveučilišni računski centar (Srce) 1. i 2. travnja 2019. organizira stručnu konferenciju pod nazivom Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019, koja se odvija u sklopu strateškoga projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Konferencija Srca predstavlja jedinstveno mjesto okupljanja i razmjene ideja svih koji su povezani sa sustavom znanosti i visokog obrazovanja. S ciljem isticanja važnosti daljnjeg dijaloga glavna tema ovogodišnje konferencije sažeta je u tri pojma: povezivanje, komunikacija i suradnja.

Na konferenciji za novinare kojom smo najavili Stručnu konferenciju Srca sudjelovali su dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta HR-ZOO i Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora konferencije Srce DEI 2019.

Ovogodišnja konferencija je i Uvodna konferencija projekta HR-ZOO te je posvećena predstavljanju ciljeva i rezultata projekta HR-ZOO i plana aktivnosti u provedbi projekta. Projekt će predstaviti Ivan Marić, a otvaranje konferencije će uključivati i prezentacije tri mlada istaknuta hrvatska znanstvenika koji će iz svog područja znanstvenoga rada predstaviti znanstvene i društvene izazove kao i nužnu transformaciju koju je znanstveno područje doživjelo u modernom, digitalnom vremenu.

Tako će:

  • doc. dr. sc. Rosa Karlić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održati predavanje pod nazivom: „Od bioinformatike do personalizirane medicine“
  • izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu imat će predavanje pod nazivom „Strojno učenje i obrada jezika: modeli koje razumijemo i modeli koji nas razumiju“, a
  • dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković, održat će predavanje pod nazivom „Osluškivanje radiovalova iz dalekog svemira“.

O stanju i perspektivama europske digitalne infrastrukture za otvorenu znanost govorit će predstavnik Europske komisije Jean-Cloude Burgelman.

„Na konferenciji će se detaljnije predstaviti još jedan značajan projekt koji vodi Srce – izgradnja Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje. Kroz prezentacije, prof. dr. sc. Vedran Mornar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Ognjen Orel iz Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu predstavit će stanje na projektu i prezentirati idejno i izvedbeno rješenje“, rekao je dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Dodao je da će „uz dva stožerna projekta koje trenutno vodi Srce, kroz niz predavanja, demonstracija i rasprava koje će se održavati unutar četiri tematska područja: znanost i tehnologija, informacijski sustavi, digitalni repozitoriji i komunikacija u znanosti te novi alati i tehnologije u obrazovanju, sudionici konferencije imati priliku saznati novosti i iskustva vezana za implementaciju institucijskih repozitorija u Dabru (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) te unaprjeđenja koja provode i izazove s kojima se susreću uredništva znanstvenih i stručnih časopisa u Hrčku (Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa).

„Uz upoznavanja s aktivnostima na projektima HR-ZOO i CroRIS , sudionici konferencije imat će mogućnost kroz otvorene i konstruktivne rasprave doprinijeti daljnjoj provedbi ovih projekata koji će bez dvojbe oblikovati budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Konkretno za projekt HR-ZOO, kroz tematski blok HR-ZOO sa zajednicom, bit će provedena rasprava s budućim korisnicima kako bi zajednica iz perspektive svojih potreba dala dodatni doprinos u oblikovanju budućega portfelja usluga HR-ZOO dok će drugog dana, u sklopu radionice pod nazivom Rasprava idejnoga rješenja sa sistem-integratorima, biti predstavljena i diskutirana rješenja izvedbi računalnih, spremišnih i mrežnih resursa HR-ZOO-a, a raspravljat će se sa sistemskim integratorima i dobavljačima naprednih informacijsko komunikacijskih tehnologija“, naglasio je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca.

Na konferenciji će se detaljnije predstaviti i projekt  Izgradnja Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje

Drugog dana konferencije pozvano predavanje o potrebama istraživačkih zajednica vezanih uz sustave elektroničkih identiteta održat će pozvana predavačica iz Švicarske, Hannah Short iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN, European Organisation for Nuclear Research).

„Unutar tematskog područja „Informacijski sustavi“ prikazat će se konkretni primjeri interoperabilnosti informacijskih sustava i prednosti koje ustanove prepoznaju od međusobnog povezivanja informacijskih sustava. U području obrazovanja naglasak će biti na važnosti razvoja digitalnih kompetencija nastavnog osoblja u visokim učilištima“, rekla je Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora konferencije i istaknula da će se “osim predavanja i rasprava po sekcijama u programu stručne konferencije Srce DEI 2019, naći čak 16 radionica koje će, vjerujemo, biti poligon za razmjenu znanja i sjecanje novih praktičnih vještina. Ovogodišnju konferenciju prati i knjiga sažetaka radova koja će biti dio konferencijskoga paketa“.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i sudjelujete u radu stručne konferencije Srca "Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019". Detaljan program i dodatne informacije možete naći na www.srce.hr/dei.

 

Izdvojene najnovije vijesti

18. svibnja 2022.

Izašao je drugi ovogodišnji broj Srce novosti s novim i promijenjenim izgledom te proširenim i ponešto izmijenjenim sadržajem. Novosti i dalje imaju svoje tradicionalne teme iz područja znanosti, e-infrastruktura, digitalnih tehnologija i... Više

18. svibnja 2022.

Danas je u Srcu održana proslava 20 godina računalnog klastera Isabella kojom je ujedno obilježeno i 20 godina računarstva visokih performansi (engl. High Performace Computing, HPC) u Srcu.

18. svibnja 2022.

Pomoćnik ravnatelja Srca dr. sc. Ognjen Orel održao je 12. svibnja izlaganje na temu "Croatian National CRIS - Advances and Challenges", a ravnatelj Srca Ivan Marić održao je 14. svibnja pozvano predavanje na temu "National research e-... Više

Izdvojena događanja

svi 23

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 23. svibnja 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

svi 25

Webinar "Google Rapid Response (GRR) - udaljena forenzika računala" održat će se 25. svibnja 2022. od 10 do 13 sati.

lip 06

U lipnju 2022. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.