Održana konferencija za novinare povodom Srce DEI 2019

Ovogodišnja konferencija Srce DEI 2019  je i Uvodna konferencija projekta HR-ZOO te je posvećena predstavljanju ciljeva i rezultata projekta HR-ZOO i plana aktivnosti u provedbi projekta.

S lijeva na desno: dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora i Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta HR-ZOO

 

(Zagreb,13. ožujka 2019.) Sveučilišni računski centar (Srce) 1. i 2. travnja 2019. organizira stručnu konferenciju pod nazivom Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019, koja se odvija u sklopu strateškoga projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Konferencija Srca predstavlja jedinstveno mjesto okupljanja i razmjene ideja svih koji su povezani sa sustavom znanosti i visokog obrazovanja. S ciljem isticanja važnosti daljnjeg dijaloga glavna tema ovogodišnje konferencije sažeta je u tri pojma: povezivanje, komunikacija i suradnja.

Na konferenciji za novinare kojom smo najavili Stručnu konferenciju Srca sudjelovali su dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta HR-ZOO i Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora konferencije Srce DEI 2019.

Ovogodišnja konferencija je i Uvodna konferencija projekta HR-ZOO te je posvećena predstavljanju ciljeva i rezultata projekta HR-ZOO i plana aktivnosti u provedbi projekta. Projekt će predstaviti Ivan Marić, a otvaranje konferencije će uključivati i prezentacije tri mlada istaknuta hrvatska znanstvenika koji će iz svog područja znanstvenoga rada predstaviti znanstvene i društvene izazove kao i nužnu transformaciju koju je znanstveno područje doživjelo u modernom, digitalnom vremenu.

Tako će:

  • doc. dr. sc. Rosa Karlić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održati predavanje pod nazivom: „Od bioinformatike do personalizirane medicine“
  • izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu imat će predavanje pod nazivom „Strojno učenje i obrada jezika: modeli koje razumijemo i modeli koji nas razumiju“, a
  • dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković, održat će predavanje pod nazivom „Osluškivanje radiovalova iz dalekog svemira“.

O stanju i perspektivama europske digitalne infrastrukture za otvorenu znanost govorit će predstavnik Europske komisije Jean-Cloude Burgelman.

„Na konferenciji će se detaljnije predstaviti još jedan značajan projekt koji vodi Srce – izgradnja Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje. Kroz prezentacije, prof. dr. sc. Vedran Mornar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Ognjen Orel iz Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu predstavit će stanje na projektu i prezentirati idejno i izvedbeno rješenje“, rekao je dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Dodao je da će „uz dva stožerna projekta koje trenutno vodi Srce, kroz niz predavanja, demonstracija i rasprava koje će se održavati unutar četiri tematska područja: znanost i tehnologija, informacijski sustavi, digitalni repozitoriji i komunikacija u znanosti te novi alati i tehnologije u obrazovanju, sudionici konferencije imati priliku saznati novosti i iskustva vezana za implementaciju institucijskih repozitorija u Dabru (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) te unaprjeđenja koja provode i izazove s kojima se susreću uredništva znanstvenih i stručnih časopisa u Hrčku (Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa).

„Uz upoznavanja s aktivnostima na projektima HR-ZOO i CroRIS , sudionici konferencije imat će mogućnost kroz otvorene i konstruktivne rasprave doprinijeti daljnjoj provedbi ovih projekata koji će bez dvojbe oblikovati budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Konkretno za projekt HR-ZOO, kroz tematski blok HR-ZOO sa zajednicom, bit će provedena rasprava s budućim korisnicima kako bi zajednica iz perspektive svojih potreba dala dodatni doprinos u oblikovanju budućega portfelja usluga HR-ZOO dok će drugog dana, u sklopu radionice pod nazivom Rasprava idejnoga rješenja sa sistem-integratorima, biti predstavljena i diskutirana rješenja izvedbi računalnih, spremišnih i mrežnih resursa HR-ZOO-a, a raspravljat će se sa sistemskim integratorima i dobavljačima naprednih informacijsko komunikacijskih tehnologija“, naglasio je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca.

Na konferenciji će se detaljnije predstaviti i projekt  Izgradnja Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje

Drugog dana konferencije pozvano predavanje o potrebama istraživačkih zajednica vezanih uz sustave elektroničkih identiteta održat će pozvana predavačica iz Švicarske, Hannah Short iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN, European Organisation for Nuclear Research).

„Unutar tematskog područja „Informacijski sustavi“ prikazat će se konkretni primjeri interoperabilnosti informacijskih sustava i prednosti koje ustanove prepoznaju od međusobnog povezivanja informacijskih sustava. U području obrazovanja naglasak će biti na važnosti razvoja digitalnih kompetencija nastavnog osoblja u visokim učilištima“, rekla je Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora konferencije i istaknula da će se “osim predavanja i rasprava po sekcijama u programu stručne konferencije Srce DEI 2019, naći čak 16 radionica koje će, vjerujemo, biti poligon za razmjenu znanja i sjecanje novih praktičnih vještina. Ovogodišnju konferenciju prati i knjiga sažetaka radova koja će biti dio konferencijskoga paketa“.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i sudjelujete u radu stručne konferencije Srca "Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019". Detaljan program i dodatne informacije možete naći na www.srce.hr/dei.

 

Izdvojene najnovije vijesti

7. travnja 2020.

Ovogodišnji 15th RDA Plenary Meeting pod nazivom „Data for Real-World Impact“ trebao se održati u Melbourneu, Australiji, ali zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih COVID-19 virusom događaj se preselio u virtualno okruženje pod novim nazivom RDA... Više

6. travnja 2020.

Javno dostupni obrazovni materijali u elektroničkom obliku olakšavaju studentima, ali i građanima usvajanje novih znanja i vještina. Srce je izradilo preporuke za nastavnike, a slijedom poziva kojeg je uputilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja... Više

3. travnja 2020.

Centar za e-učenje Srca osim niza preporuka za rad na daljinu koje su dostupne nastavnicima, pripremio je i dodatne praktične upute za održavanje testova u online okruženju koristeći sustav Merlin (Moodle).

Izdvojena događanja

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.