Tjedan Centra za e-učenje Srca – prilika za nova znanja i ideje

Sustavno uvođenje e-učenja može značajno pridonijeti povećanju kvalitete sveučilišnog obrazovanja i postizanju ishoda učenja te usklađivanju obrazovnih potreba studenata i potrebama tržišta rada i društva u cjelini

Grafički prikaz najave Tjedna Centra za e-učenje

 

(Zagreb, 23. rujna 2019.) Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 23. do 27. rujna 2019. organizira osmi Tjedan Centra za e-učenje.

Tjedan Centra za e-učenje održava se tradicionalno u rujnu, na početku nove akademske godine, kako bi se nastavnici mogli što bolje pripremiti za nastavu stjecanjem novih znanja u području e-učenja, usavršavanjem nastavničkih kompetencija i pronalaženjem najboljeg načina kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces.

Na rasporedu se nalaze tečajevi "Osnove rada u sustavu Merlin" i "Napredni rad u sustavu Merlin – pitanja i testovi" prilagođeni za inačicu sustava Moodle 3.7, odnosno na novu inačicu sustava Merlin u akademskoj godini 2019. / 2020. te tečaj "Priprema virtualnog predavanja - webinara".

Na programu je i radionica "ABC radionica dizajna nastave" kojom želimo pomoći nastavnicima da naprave reviziju postojećih kolegija te vide kako ih unaprijediti, uvesti nove nastavne metode i metode vrednovanja, postaviti ih u online okruženje ili podići razinu e-učenja.

U okviru Tjedna Centra za e-učenje organiziramo okrugli stol koji će se održati u srijedu 25. rujna 2019. s početkom u 11 sati. Ove godine tema je "Koliko smo unaprijedili nastavu u visokom obrazovanju primjenom e-učenja?“.

Nove tehnologije ubrzano mijenjaju naš život, a samim time jača i društveni pritisak prema njihovom sve većem i učinkovitijem integriranju u obrazovne procese. Posebice se stavlja naglasak na visoko obrazovanja gdje se očekuje da informatičke tehnologije postanu standard, te da je e-učenje sastavni i integralni dio procesa sveučilišnog obrazovanja. U dokumentima Europske komisije vezano uz obrazovanje ističe se važnost boljeg iskorištavanja digitalnih tehnologija. U Akcijskom planu za digitalno obrazovanje koji je izdala Europska komisija 2018. to je prvi prioritet. Europska komisija ističe i ključnu ulogu visokog obrazovanja u današnjem društvu, jer digitalne tehnologije čine poslove fleksibilnijima, ali i kompleksnijima te se od zaposlenika očekuju vještine 21. stoljeća. Sustavno uvođenje e-učenja može značajno pridonijeti povećanju kvalitete sveučilišnog obrazovanja i postizanju ishoda učenja te usklađivanju obrazovnih potreba studenata i potrebama tržišta rada i društva u cjelini.

Na okruglom stolu raspravljat će se:

 • je li primjena e-učenja unaprijedila proces poučavanja i učenja? Kako to možemo mjeriti?
 • kako su nastavnici reagirali na mogućnost primjene e-učenja i kakva su njihova iskustva?
 • zašto e-učenje još nije sastavni dio nastave na svim visokoškolskim ustanovama?
 • postoji li potreba i u kojoj mjeri za nastavom u potpunosti online? je li takva nastava bolja od učioničke nastave?
 • kako osigurati kvalitetu obrazovnog procesa primjenom e-učenja? Izrađuju li se novi studijski programi još uvijek kao učionička nastava ili se ipak poseže za novim tehnologijama i mješovitim oblicima nastave?
 • što o primjeni novih tehnologija u nastavi misle studenti, preferiraju li učioničku nastavu ili nastavu uz primjenu tehnologija?

Panelisti će biti:

 • izv. prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci
 • prof. dr. sc. Jadranka Lasić Lazić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 
 • prof. dr. sc. Zoran Ježić, prodekan za preddiplomske studije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
 • doc. dr. sc. Ivan Grgurević, prodekan za nastavu i studente Fakultet prometnih znanosti Sveučilište u Zagrebu
 • Pegi Pavletić, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora

Moderatorica će biti Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima. Okrugli stol će se prenositi i putem sustava za webinare tako da će se moći pratiti u realnom vremenu i sudjelovati u raspravi i online.

I na kraju, pozivamo Vas na predstavljanje matrice kriterija kvalitete e-kolegija te raspravu u petak, 27. rujna s početkom u 13 sati. Na izradi matrice radili su stručnjaci iz akademske zajednice, a bit će dio aplikacije za samoevaluaciju e-kolegija. Cilj nam je olakšati nastavnicima rad u online okruženju i motivirati ih da redovito rade na unaprjeđenju svojih e-kolegija. Pomoću ove aplikacije nastavnici će moći samostalno procijeniti razinu kvalitete svojih e-kolegija prema definiranim kriterijima.

Više informacija o Tjednu Centra za e-učenje potražite na web stranicama Centra ze e-učenje.

 

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

PUBMET 2020
18. rujna 2020.

Predstavnici Srca sudjelovali su na 7. Međunarodnoj konferenciji o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET 2020 koja se održavala online od 16. do 18. rujna 2020. godine.

14. rujna 2020.

Deveti Tjedan Centra za e-učenje Srca, koji se tradicionalno održava svake godine, ove će se godine održati online od 21. do 25. rujna 2020. 

10. rujna 2020.

Srce je pripremilo niz kratkih animiranih uputa koje prikazuju glavne funkcije i načine korištenja  softvera za provjeru autentičnosti radova Turnitin i PlagScan.

Izdvojena događanja