Tjedan Centra za e-učenje Srca – prilika za nova znanja i ideje

Sustavno uvođenje e-učenja može značajno pridonijeti povećanju kvalitete sveučilišnog obrazovanja i postizanju ishoda učenja te usklađivanju obrazovnih potreba studenata i potrebama tržišta rada i društva u cjelini

Grafički prikaz najave Tjedna Centra za e-učenje

 

(Zagreb, 23. rujna 2019.) Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 23. do 27. rujna 2019. organizira osmi Tjedan Centra za e-učenje.

Tjedan Centra za e-učenje održava se tradicionalno u rujnu, na početku nove akademske godine, kako bi se nastavnici mogli što bolje pripremiti za nastavu stjecanjem novih znanja u području e-učenja, usavršavanjem nastavničkih kompetencija i pronalaženjem najboljeg načina kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces.

Na rasporedu se nalaze tečajevi "Osnove rada u sustavu Merlin" i "Napredni rad u sustavu Merlin – pitanja i testovi" prilagođeni za inačicu sustava Moodle 3.7, odnosno na novu inačicu sustava Merlin u akademskoj godini 2019. / 2020. te tečaj "Priprema virtualnog predavanja - webinara".

Na programu je i radionica "ABC radionica dizajna nastave" kojom želimo pomoći nastavnicima da naprave reviziju postojećih kolegija te vide kako ih unaprijediti, uvesti nove nastavne metode i metode vrednovanja, postaviti ih u online okruženje ili podići razinu e-učenja.

U okviru Tjedna Centra za e-učenje organiziramo okrugli stol koji će se održati u srijedu 25. rujna 2019. s početkom u 11 sati. Ove godine tema je "Koliko smo unaprijedili nastavu u visokom obrazovanju primjenom e-učenja?“.

Nove tehnologije ubrzano mijenjaju naš život, a samim time jača i društveni pritisak prema njihovom sve većem i učinkovitijem integriranju u obrazovne procese. Posebice se stavlja naglasak na visoko obrazovanja gdje se očekuje da informatičke tehnologije postanu standard, te da je e-učenje sastavni i integralni dio procesa sveučilišnog obrazovanja. U dokumentima Europske komisije vezano uz obrazovanje ističe se važnost boljeg iskorištavanja digitalnih tehnologija. U Akcijskom planu za digitalno obrazovanje koji je izdala Europska komisija 2018. to je prvi prioritet. Europska komisija ističe i ključnu ulogu visokog obrazovanja u današnjem društvu, jer digitalne tehnologije čine poslove fleksibilnijima, ali i kompleksnijima te se od zaposlenika očekuju vještine 21. stoljeća. Sustavno uvođenje e-učenja može značajno pridonijeti povećanju kvalitete sveučilišnog obrazovanja i postizanju ishoda učenja te usklađivanju obrazovnih potreba studenata i potrebama tržišta rada i društva u cjelini.

Na okruglom stolu raspravljat će se:

 • je li primjena e-učenja unaprijedila proces poučavanja i učenja? Kako to možemo mjeriti?
 • kako su nastavnici reagirali na mogućnost primjene e-učenja i kakva su njihova iskustva?
 • zašto e-učenje još nije sastavni dio nastave na svim visokoškolskim ustanovama?
 • postoji li potreba i u kojoj mjeri za nastavom u potpunosti online? je li takva nastava bolja od učioničke nastave?
 • kako osigurati kvalitetu obrazovnog procesa primjenom e-učenja? Izrađuju li se novi studijski programi još uvijek kao učionička nastava ili se ipak poseže za novim tehnologijama i mješovitim oblicima nastave?
 • što o primjeni novih tehnologija u nastavi misle studenti, preferiraju li učioničku nastavu ili nastavu uz primjenu tehnologija?

Panelisti će biti:

 • izv. prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci
 • prof. dr. sc. Jadranka Lasić Lazić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 
 • prof. dr. sc. Zoran Ježić, prodekan za preddiplomske studije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
 • doc. dr. sc. Ivan Grgurević, prodekan za nastavu i studente Fakultet prometnih znanosti Sveučilište u Zagrebu
 • Pegi Pavletić, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora

Moderatorica će biti Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima. Okrugli stol će se prenositi i putem sustava za webinare tako da će se moći pratiti u realnom vremenu i sudjelovati u raspravi i online.

I na kraju, pozivamo Vas na predstavljanje matrice kriterija kvalitete e-kolegija te raspravu u petak, 27. rujna s početkom u 13 sati. Na izradi matrice radili su stručnjaci iz akademske zajednice, a bit će dio aplikacije za samoevaluaciju e-kolegija. Cilj nam je olakšati nastavnicima rad u online okruženju i motivirati ih da redovito rade na unaprjeđenju svojih e-kolegija. Pomoću ove aplikacije nastavnici će moći samostalno procijeniti razinu kvalitete svojih e-kolegija prema definiranim kriterijima.

Više informacija o Tjednu Centra za e-učenje potražite na web stranicama Centra ze e-učenje.

 

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

18. svibnja 2022.

Izašao je drugi ovogodišnji broj Srce novosti s novim i promijenjenim izgledom te proširenim i ponešto izmijenjenim sadržajem. Novosti i dalje imaju svoje tradicionalne teme iz područja znanosti, e-infrastruktura, digitalnih tehnologija i... Više

18. svibnja 2022.

Danas je u Srcu održana proslava 20 godina računalnog klastera Isabella kojom je ujedno obilježeno i 20 godina računarstva visokih performansi (engl. High Performace Computing, HPC) u Srcu.

18. svibnja 2022.

Pomoćnik ravnatelja Srca dr. sc. Ognjen Orel održao je 12. svibnja izlaganje na temu "Croatian National CRIS - Advances and Challenges", a ravnatelj Srca Ivan Marić održao je 14. svibnja pozvano predavanje na temu "National research e-... Više

Izdvojena događanja

svi 23

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 23. svibnja 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

svi 25

Webinar "Google Rapid Response (GRR) - udaljena forenzika računala" održat će se 25. svibnja 2022. od 10 do 13 sati.

lip 06

U lipnju 2022. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.