Završila stručna konferencija Srce DEI 2019 i Uvodna konferencija projekta HR-ZOO

Konferencija je okupila više od 350 stručnjaka koji su tijekom dva dana raspravljali unutar četiri tematska područja: znanost i tehnologija, informacijski sustavi, digitalni repozitoriji i komunikacija u znanosti te novi alati i tehnologije u obrazovanju. Ipak, glavnina programa bila je usmjerena na predstavljanje projekta HR-ZOO.

Doc. dr. sc. Rosa Karlić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, tijekom prezentacije na otvaranju konferencije Srce DEI 2019

 

(Zagreb, 3. travnja 2019.) U organizaciji Sveučilišnog računskog centra (Srca) 1. i 2. travnja 2019. održana je stručna konferencija pod nazivom: Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019 koja je ujedno bila i Uvodna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak- HR-ZOO.

Konferencija je okupila više od 350 stručnjaka koji su tijekom dva dana raspravljali unutar četiri tematska područja: znanost i tehnologija, informacijski sustavi, digitalni repozitoriji i komunikacija u znanosti te novi alati i tehnologije u obrazovanju. Ipak, glavnina programa bila je usmjerena na predstavljanje projekta HR-ZOO.

Otvaranju su prisustvovali brojni uglednici i gosti predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, brojni rektori, prorektori, dekani, prodekani i njihovi suradnici s hrvatskih sveučilišta i visokih učilišta te čelnici s partnerskih ustanova na projektu HR-ZOO.

U uvodnom obraćanju dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca naglasio je da se „izgradnja HR-ZOO ozbiljno zahuktava te da je ova konferencija dobra prilika da se svi detaljno upoznaju s planovima i ciljevima tog našeg zajedničkog oblaka u kojem nam uskoro predstoji suradnja i zajednički rad“.

Vrlo pojednostavljeno govoreći, nastavio je, „mi HR-ZOO vidimo kao novu generaciju e-infrastrukture obrazovnog i istraživačkog sustava u Hrvatskoj, pa je utoliko svaka tradicionalna tema konferencije Srce DEI ujedno i tema vezana uz HR-ZOO, a vrijedi i obratno - sve vezano uz HR-ZOO ima izravan utjecaj na sva područja i teme koje već tradicionalno raspravljamo na našim DEI konferencijama i koje su vezane uz postojeće i nove usluge Srca“, naglasio je ravnatelj Bekić.

Okupljenima se obratio i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić koji je naglasio da je projekt HR-ZOO jedan od ključnih projekata za budućnost Hrvatske, jer osigurava da se i u Hrvatskoj rade projekti koji su na tragu vodećih trendova i aktualnih tema u Europi i svijetu.

"Mi HR-ZOO vidimo kao novu generaciju e-infrastrukture obrazovnog i istraživačkog sustava u Hrvatskoj", naglasio je u uvodnom govoru ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić

Okosnicu otvaranja i uvodnog dijela konferencije činila su tri pozvana predavanja koja su ove godine održali međunarodno prepoznati mladi hrvatski znanstvenici doc. dr. sc. Rosa Karlić, izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder i dr. sc. Vibor Jelić, koji su u svojim predavanjima istaknuli i važnost izgradnje Hrvatskog znanstvenog i istraživačkog oblaka. Doc. dr. sc. Rosa Karlić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je predavanje pod nazivom Od bioinformatike do personalizirane medicine“, izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, predavanje pod nazivom „Strojno učenje i obrada jezika: modeli koje razumijemo i modeli koji nas razumiju“, a dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković, predavanje „Osluškivanje radiovalova iz dalekog svemira“. Svo troje predavača složilo se da njihova istraživanja prikupljaju i obrađuju velike količine podataka te da stoga trebaju infrastrukturu koja se gradi kroz projekt HR-ZOO.

Ta pozvana predavanja o tri propulzivna područja znanosti bila su vrlo inspirativan uvod u predstavljanje projekta HR-ZOO, jasno ilustrirajući potrebu moderne znanosti za e-infrastrukturom i uslugama koje donosi HR-ZOO. Predstavljanje ciljeva i očekivanih rezultata projekta, te dinamiku predstojećih aktivnosti je u svojem predavanju izložio Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak.

Svo troje predavača složilo se da njihova istraživanja prikupljaju i obrađuju velike količine podataka te da stoga trebaju infrastrukturu koja se gradi kroz projekt HR-ZOO

Projekt HR-ZOO sufinancira Europska unija s oko 200 milijuna kuna kroz Europski fond za regionalni razvoj. Na projektu je šest partnera: četiri hrvatska sveučilišta (sveučilište u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu) Institut Ruđer Bošković i CARNET. Projekt predviđa uspostavu mreže sjedišta u četiri grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a predstavljat će distribuiranu nacionalnu e-infrastrukturu računalnih, spremišnih i mrežnih resursa različitih namjena.

„Korištenje zajedničkih nacionalnih resursa omogućit će značajne uštede te potaknuti kulturu dijeljenja resursa i podataka. Uspostava specijaliziranih timova vrhunsko osposobljenih stručnjaka tzv. e-znanstvenika predstavljat će novi organizacijski oblik korisničke podrške znanstvenicima i istraživačkim projektima, kako bi olakšao rad znanstvenika s vrhunskom tehnologijom koja im je na raspolaganju, a s ciljem poboljšanja kvalitete i relevantnosti samih istraživačkih aktivnosti“, istaknuo je Ivan Marić.

Drugi radni dan konferencije stavio je programski naglasak na drugi veliki projekt, a to je izgradnja Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje. Predstavljeno je stanje na projektu CroRIS te prezentirano idejno i izvedbeno rješenje.

Konferenciju je zatvorilo posljednje pozvano predavanje pod nazivom „Federated identity management for research; the key is collaboration“ koje je održala pozvana predavačica iz Švicarske, Hannah Short iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN, European Organisation for Nuclear Research). U predavanju je istaknuta važnost sustava elektroničkih identiteta u istraživačkim zajednicama te nužnost daljnje suradnje zajednice u razvoju i osiguravanju interoperabilnosti elemenata autentikacijske i autorizacijske e-infrastrukture.

Konferencija se bavila i ostalim aktualnim temama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja kroz četiri glavna tematska područja gdje su sudionici konferencije imali priliku saznati novosti i iskustva vezana za implementaciju institucijskih repozitorija u Dabru (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) te unaprjeđenja koja provode i izazove s kojima se susreću uredništva znanstvenih i stručnih časopisa u Hrčku (Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa). Tema koja je razmatrana u niz predavanja bila je interoperabilnost informacijskih sustava pa su tako prikazani primjeri povezivanja i unaprjeđenja informacijskih sustava iz Srca, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Instituta Ruđer Bošković i Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Na konferenciji se aktivno raspravljalo o važnosti razvoja digitalnih kompetencija nastavnog osoblja u visokim učilištima te su razmatrani učinkoviti načini vrednovanja e-kolegija, što je vrlo aktualna tema za svaki moderni obrazovni sustav.

„Ove godine održano je šesnaest različitih radionica na kojima su sudionici imali priliku steći praktična znanja, ali i raspravljati o svojim iskustvima vezanima uz različite komponente e-infrastrukture i mogućnosti primjene tih komponenti u njihovom okruženju“, naglasila je predsjednica Programskog odbora konferencije Sabina Rako.

Konferencija Srce DEI jedinstveno je mjesto okupljanja zajednice koja brine za razvoj e-infrastrukture u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj s ciljem njenog daljnjeg kvalitetnog i stabilnog razvoja.

Sponzori ovogodišnje konferencije Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2019 bili su: Comping , Dell EMC, VMware Ingram micro (zlatni sponzori), Check Point Software Technologies, S&T Hrvatska (glavni sponzori), EXtreme Networks i Cisco (srebrni sponzori). Medijski su pokrivali srednja.hr, studentski.hr i Večernji list.

Detaljan program i dodatne informacije možete naći na http://dei.srce.hr/.

 

 

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću

 

 

Izdvojene najnovije vijesti

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

31. prosinca 2019.

Na inicijativu Srca, uz financijska sredstva koja je osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nabavljene su licencije za softver za provjeru autentičnosti radova, koji je tako postao dostupan svim javnim visokim učilištima u Republici... Više

Izdvojena događanja

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku. 

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.