50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Završila stručna konferencija Srce DEI 2019 i Uvodna konferencija projekta HR-ZOO

Konferencija je okupila više od 350 stručnjaka koji su tijekom dva dana raspravljali unutar četiri tematska područja: znanost i tehnologija, informacijski sustavi, digitalni repozitoriji i komunikacija u znanosti te novi alati i tehnologije u obrazovanju. Ipak, glavnina programa bila je usmjerena na predstavljanje projekta HR-ZOO.

Fotografija prikazuje dr. sc. Rosu Karlić tijekom prezentacije na konferenciji DEI

Doc. dr. sc. Rosa Karlić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, tijekom prezentacije na otvaranju konferencije Srce DEI 2019

 

(Zagreb, 3. travnja 2019.) U organizaciji Sveučilišnog računskog centra (Srca) 1. i 2. travnja 2019. održana je stručna konferencija pod nazivom: Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019 koja je ujedno bila i Uvodna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak- HR-ZOO.

Konferencija je okupila više od 350 stručnjaka koji su tijekom dva dana raspravljali unutar četiri tematska područja: znanost i tehnologija, informacijski sustavi, digitalni repozitoriji i komunikacija u znanosti te novi alati i tehnologije u obrazovanju. Ipak, glavnina programa bila je usmjerena na predstavljanje projekta HR-ZOO.

Otvaranju su prisustvovali brojni uglednici i gosti predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, brojni rektori, prorektori, dekani, prodekani i njihovi suradnici s hrvatskih sveučilišta i visokih učilišta te čelnici s partnerskih ustanova na projektu HR-ZOO.

U uvodnom obraćanju dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca naglasio je da se „izgradnja HR-ZOO ozbiljno zahuktava te da je ova konferencija dobra prilika da se svi detaljno upoznaju s planovima i ciljevima tog našeg zajedničkog oblaka u kojem nam uskoro predstoji suradnja i zajednički rad“.

Vrlo pojednostavljeno govoreći, nastavio je, „mi HR-ZOO vidimo kao novu generaciju e-infrastrukture obrazovnog i istraživačkog sustava u Hrvatskoj, pa je utoliko svaka tradicionalna tema konferencije Srce DEI ujedno i tema vezana uz HR-ZOO, a vrijedi i obratno - sve vezano uz HR-ZOO ima izravan utjecaj na sva područja i teme koje već tradicionalno raspravljamo na našim DEI konferencijama i koje su vezane uz postojeće i nove usluge Srca“, naglasio je ravnatelj Bekić.

Okupljenima se obratio i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić koji je naglasio da je projekt HR-ZOO jedan od ključnih projekata za budućnost Hrvatske, jer osigurava da se i u Hrvatskoj rade projekti koji su na tragu vodećih trendova i aktualnih tema u Europi i svijetu.

"Mi HR-ZOO vidimo kao novu generaciju e-infrastrukture obrazovnog i istraživačkog sustava u Hrvatskoj", naglasio je u uvodnom govoru ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić

Okosnicu otvaranja i uvodnog dijela konferencije činila su tri pozvana predavanja koja su ove godine održali međunarodno prepoznati mladi hrvatski znanstvenici doc. dr. sc. Rosa Karlić, izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder i dr. sc. Vibor Jelić, koji su u svojim predavanjima istaknuli i važnost izgradnje Hrvatskog znanstvenog i istraživačkog oblaka. Doc. dr. sc. Rosa Karlić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je predavanje pod nazivom Od bioinformatike do personalizirane medicine“, izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, predavanje pod nazivom „Strojno učenje i obrada jezika: modeli koje razumijemo i modeli koji nas razumiju“, a dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković, predavanje „Osluškivanje radiovalova iz dalekog svemira“. Svo troje predavača složilo se da njihova istraživanja prikupljaju i obrađuju velike količine podataka te da stoga trebaju infrastrukturu koja se gradi kroz projekt HR-ZOO.

Ta pozvana predavanja o tri propulzivna područja znanosti bila su vrlo inspirativan uvod u predstavljanje projekta HR-ZOO, jasno ilustrirajući potrebu moderne znanosti za e-infrastrukturom i uslugama koje donosi HR-ZOO. Predstavljanje ciljeva i očekivanih rezultata projekta, te dinamiku predstojećih aktivnosti je u svojem predavanju izložio Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak.

Svo troje predavača složilo se da njihova istraživanja prikupljaju i obrađuju velike količine podataka te da stoga trebaju infrastrukturu koja se gradi kroz projekt HR-ZOO

Projekt HR-ZOO sufinancira Europska unija s oko 200 milijuna kuna kroz Europski fond za regionalni razvoj. Na projektu je šest partnera: četiri hrvatska sveučilišta (sveučilište u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu) Institut Ruđer Bošković i CARNET. Projekt predviđa uspostavu mreže sjedišta u četiri grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a predstavljat će distribuiranu nacionalnu e-infrastrukturu računalnih, spremišnih i mrežnih resursa različitih namjena.

„Korištenje zajedničkih nacionalnih resursa omogućit će značajne uštede te potaknuti kulturu dijeljenja resursa i podataka. Uspostava specijaliziranih timova vrhunsko osposobljenih stručnjaka tzv. e-znanstvenika predstavljat će novi organizacijski oblik korisničke podrške znanstvenicima i istraživačkim projektima, kako bi olakšao rad znanstvenika s vrhunskom tehnologijom koja im je na raspolaganju, a s ciljem poboljšanja kvalitete i relevantnosti samih istraživačkih aktivnosti“, istaknuo je Ivan Marić.

Drugi radni dan konferencije stavio je programski naglasak na drugi veliki projekt, a to je izgradnja Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje. Predstavljeno je stanje na projektu CroRIS te prezentirano idejno i izvedbeno rješenje.

Konferenciju je zatvorilo posljednje pozvano predavanje pod nazivom „Federated identity management for research; the key is collaboration“ koje je održala pozvana predavačica iz Švicarske, Hannah Short iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN, European Organisation for Nuclear Research). U predavanju je istaknuta važnost sustava elektroničkih identiteta u istraživačkim zajednicama te nužnost daljnje suradnje zajednice u razvoju i osiguravanju interoperabilnosti elemenata autentikacijske i autorizacijske e-infrastrukture.

Konferencija se bavila i ostalim aktualnim temama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja kroz četiri glavna tematska područja gdje su sudionici konferencije imali priliku saznati novosti i iskustva vezana za implementaciju institucijskih repozitorija u Dabru (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) te unaprjeđenja koja provode i izazove s kojima se susreću uredništva znanstvenih i stručnih časopisa u Hrčku (Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa). Tema koja je razmatrana u niz predavanja bila je interoperabilnost informacijskih sustava pa su tako prikazani primjeri povezivanja i unaprjeđenja informacijskih sustava iz Srca, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Instituta Ruđer Bošković i Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Na konferenciji se aktivno raspravljalo o važnosti razvoja digitalnih kompetencija nastavnog osoblja u visokim učilištima te su razmatrani učinkoviti načini vrednovanja e-kolegija, što je vrlo aktualna tema za svaki moderni obrazovni sustav.

„Ove godine održano je šesnaest različitih radionica na kojima su sudionici imali priliku steći praktična znanja, ali i raspravljati o svojim iskustvima vezanima uz različite komponente e-infrastrukture i mogućnosti primjene tih komponenti u njihovom okruženju“, naglasila je predsjednica Programskog odbora konferencije Sabina Rako.

Konferencija Srce DEI jedinstveno je mjesto okupljanja zajednice koja brine za razvoj e-infrastrukture u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj s ciljem njenog daljnjeg kvalitetnog i stabilnog razvoja.

Sponzori ovogodišnje konferencije Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2019 bili su: Comping , Dell EMC, VMware Ingram micro (zlatni sponzori), Check Point Software Technologies, S&T Hrvatska (glavni sponzori), EXtreme Networks i Cisco (srebrni sponzori). Medijski su pokrivali srednja.hr, studentski.hr i Večernji list.

Detaljan program i dodatne informacije.

 

 

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću

 

 

Izdvojene najnovije vijesti

30. studenog 2021.

Sveučilišni dan e-učenja održat će se u četvrtak, 9. prosinca 2021. s početkom u 10.30 sati putem sustava za webinare Srca.

29. studenog 2021.

Webinar Srca na temu „Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline“ održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

25. studenog 2021.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras 24. studenog 2021. uručio je bivšem ravnatelju Sveučilišnog računskog centra (Srca), a sada glavnom savjetniku ravnatelja, dr. sc. Zoranu Bekiću zlatnik i priznanje Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojena događanja

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!